"Офіційний курс 36.6 гривню укріплює!" — експерт з фінансів

"Офіційний курс 36.6 гривню укріплює!"  — експерт з фінансів

НБУ встановив офіційний курс гривні щодо долара на позначці 36.6. Це швидко вплинуло на курс в обмінниках. Чого чекати від послаблення гривні і чи є це послабленням? Чи подорожчають імпортні товари? Чи принесуть експортери додаткові гроші у бюджет? Про це слухачам Українського радіо розповів фінансовий експерт Євген Невмержицький.

0:00 0:00
10
1x

Чого чекати від послаблення гривні

"Вирівнювання курсу гривні відповідно до курсу на чорному ринку, до курсу інших банків і офіційного курсу НБУ — є позитивним кроком. Це укріплює гривню. Бо гривнею розраховуються в Україні. Якщо всі ці три курси близькі один до одного або однакові, то це означає, що за гривню вільно можна купити долар, як це було до війни і в періоди стабільності в Україні. На курс гривні, крім адміністративних заходів, які використовує Нацбанк, впливає вся економіка. НБУ має сприяти разом із Кабінетом Міністрів, щоб гривня була стабільною. Це основна задача, яка прописана в нашому законодавстві. Це Конституція України, ст.99. На жаль, НБУ не дотримується впродовж всього періоду незалежності цього законодавства, і курс гривні стрибає. Курс в НБУ відрізнявся від курсу на чорному ринку, і це було недоопрацюванням".

Як позначиться даний курс на цінах

"Ціни — це питання інфляції. Впливати на ціни адміністративним шляхом можна, але дуже обмежено. На цінову політику краще впливає розвиток економіки. В період військових дій привабливість українського ринку з міжнародного боку стає дуже слабкою. Ніхто не хоче витрачати свої інвестиційні гроші в Україні. Інвестиційний капітал сюди не йде. Ми повинні сприяти розвитку економіки  шляхом послаблення податкового тиску, розвитку малого бізнесу. Для укріплення гривні найкраще сприяє експорт. НБУ зобов'язаний сприяти експортним операціям. ЄС прийняв законодавство щодо безмитного ввезення українських товарів на свої ринки. Україна має це використовувати: мають бути державні закупівлі, розвиток переробної галузі. Україна є світовою житницею. Тут іде війна. Це вплинуло на ціни на зернові культури. 

Повинна також розвиватися переробна галузь. Ми повинні торгувати не лише сировиною, але й товарами із більшою доданою вартістю. Україна може експортувати велику кількість різних товарів, які конкурують із європейськими. І як результат, валютні надходження в нашу економіку, які можуть стабілізувати нашу гривню. Це надає інструменти Нацбанку, щоб тримати гривню на відповідному рівні. Щоб не було трьох курсів: чорного, банківського і так званого офіційного. Тому цей крок є позитивним і на ціни він не вплине. На інфляцію впливає розвиток економіки і наповнення українського ринку товарами. А щоб цей ринок наповнювався, треба сприяти розвитку бізнесу, а не підвищувати податковий тиск". 

Чи буде надалі стрибати  курс 

"Все буде залежати від того, чи буде НБУ дотримуватися законодавства. Для стабільності гривні НБУ має всі важелі. В умовах війни економіка має працювати стабільно і максимально раціонально і ефективно. Облікова ставка Національного банку на зараз перевищує загальносвітовий рівень або європейський у 100 разів. 25% облікова ставка в жодному разі не працює на стабілізацію гривні, а навпаки. НБУ має сприяти кредитній політиці щодо банків. Щоб банки могли кредитувати бізнес, а не проїдати ті кошти, які надаються, як допомога від різних країн". 

Фото: Уніан