Коронавірус під час війни. Як Україна готується до нової хвилі пандемії ― Кузін

Коронавірус під час війни. Як Україна готується до нової хвилі пандемії ― Кузін

В Україні фіксують зростання захворюваності на коронавірус. Як країна готується до наступної хвилі пандемії, чи відновлять карантинні обмеження та яких інфекційних загроз варто остерігатись у зв’язку з війною? В ефірі Українського радіо ці питання прокоментував заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар Ігор Кузін.

0:00 0:00
10
1x

Чи не втратили українці пильності щодо коронавірусу

"Питання коронавірусної інфекції нікуди не зникало. На території України продовжують реєструвати випадки ковіду. Викликає занепокоєння, що на рівні європейських держав ми зараз фіксуємо майже 20-відсотковий приріст нових випадків захворювання, і це напевно є початком осінньої хвилі. За прогнозами європейських експертів, мало би бути значно менше випадків. І якщо тенденція збережеться, то вони повернуться до карантинних обмежень ― використання масок, контроль сертифікатів про щеплення на борту літака тощо. На території України випадків менше, ніж у довоєнний період, лише за минулий тиждень ми зафіксували 1431 випадок. Це небагато, але це на 35 відсотків більше, ніж позаминулого тижня. Ще одна особливість ― ми реєструємо випадки лише тих пацієнтів, які госпіталізуються, тобто важкий перебіг. І майже не реєструємо легкий перебіг або із середнім ступенем тяжкості. Це свідчить про те, що люди неактивно звертаються до своїх сімейних лікарів, не проходять тестування і, по суті, відкладають звернення за медичною  допомогою. Зараз Україна поступово готується до осіннього сезону. Тестування відбувається на рівні 30 тисяч досліджень за один тиждень, тестів має вистачити до кінця І кварталу 2023 року. Є певна частина медикаментів, залишаються виділені ліжка для госпіталізації пацієнтів, хворих на ковід, і ми готуємо системи кисневого забезпечення. На жаль, частина відповідних заводів розташовані у зоні бойових дій або на тимчасово окупованих територіях. У ковіду вже є дві чіткі хвилі ― осінньо-зимова та весняна. Така сезонність спостерігалась і під час минулих хвиль у 2020-21 роках".

Скільки серед госпіталізованих людей нещеплених пацієнтів

"У ковідній історії є кілька основних принципів. Перше ― ми маємо розуміти, що вакцинація призводить до більш легкого перебігу коронавірусної хвороби, це вже науково підтверджено. Друге ― для ковіду дуже важлива своєчасна діагностика та якнайшвидший початок лікування. Щодо випадків, які ми реєструємо зараз, у переважній більшості це люди не вакциновані або ті, що пропустили щеплення. Зараз є близько 700 тисяч людей, які отримали перше щеплення, але не прийшли за другим".

Про базовий курс щеплення та бустерну дозу

"Базовий курс ― це два щеплення для всіх вакцин, крім "Jоhnson". Ця вакцина має одне щеплення. Якщо людина зробила базовий курс, то за 9 місяців вона має зробити бустер. Він діє також 9 місяців, його має вистачити для українців до кінця 2022-го та до І кварталу 2023 року. Якщо людина пропустила момент, то треба звернутися до будь-якого центру вакцинації та надолужити пропущені щеплення.

Зараз також розглядається питання стосовно четвертої вакцинації. Велика частина ЄС вже запровадила такі підходи. Це розглядалось і на рівні України: поки що рекомендовано введення четвертої (або другої бустерної) дози тим особам, які мають важкі соматичні захворювання ― після хіміотерапії, з важким перебігом бронхіальної астми, серцево-судинними захворюваннями, або ж дорослим людям понад 60 років".

Про кількість пунктів вакцинації

"Насправді відбулося значне зменшення самої інфраструктури вакцинації. Десь це відбулося з безпекових причин, крім того, більша частина медпрацівників повернулася до звичайних шпиталів, обласних клінічних лікарень, для того щоб надавати максимальну допомогу пораненим бійцям та всім, хто на етапі евакуації. Але зараз продовжує працювати понад 2500 пунктів щеплень, працюють мобільні бригади, які сфокусовані на західні території країни, та більше 100 центрів масової вакцинації. Ситуація може швидко змінюватися, тому радимо звертатися на офіційний сайт МОЗ або за номером 1677 ― довідкова Центру національної служби здоров’я".

Про вакцинацію бійців поблизу передової

"Точно знаю, що така можливість є. Але це не в компетенції МОЗ. Є Медична служба ЗСУ, яка опікується цими питаннями, проте в нас часто відбувалися дискусії щодо того, яким чином організувати якнайшвидшу та найефективнішу вакцинацію для бійців. І це стосується не тільки тих, хто на передовій, а й представників ТРО, інших збройних формувань. Отже, така робота ведеться і вона є ширшою за ковід, бо стосується і правця, й інших хвороб, які можуть викликати великі санітарні втрати".

Про повернення маскового режиму та перевірки сертифікатів

"Будемо дивитися за ситуацією. Зараз маски не скасовані, тобто по суті скасована вимога їх обов’язковості у закладах харчування або в інших громадських місцях. Але на розсуд підприємця може вимагатися маска. За два роки ми звикли, що маска є захистом, і під час збільшення кількості випадків українці самі активно почнуть використовувати маски для самозахисту. Певна частина піде вакцинуватися. Ми розуміємо, що під час користування бомбосховищами неможливо примусити людей одягати маску або шукати її, бо це питання часу й безпеки. Тому ця норма буде залишатися швидше рекомендаційною. Щодо перевірки сертифікатів. Звичне нам карантинне зонування було призупинено на період дії воєнного стану. Але ми будемо так само рахувати епідемічні пороги, виділяти регіони, де ситуація найбільш критична, і будемо закликати суб’єкти господарювання продовжити перевірку сертифікатів у тих регіонах, де дозволятиме безпекова ситуація".

Про можливі спалахи інфекційних хвороб

"Це важке запитання, бо неможливо спрогнозувати масштаби будь-якої інфекційної хвороби. Багато країн розраховували, що спалахи ковіду ― це будуть лише точкові випадки, які можна швидко локалізувати. А вони переросли в пандемію.

Ми справді знаємо, що на непідконтрольних територіях ситуація дуже складна. Через те, що на цих територіях неможливо дотримуватися певних санітарно-епідеміологічних обмежень або виконувати санітарно-гігієнічні норми. У нас дуже обмежений доступ на непідконтрольні території, тож ми, на жаль, не маємо інформації щодо потенційних спалахів там. На підконтрольних територіях ми фіксуємо кожен випадок інфекційної хвороби, і зараз ситуація є стабільною. Йдеться про випадки, по-перше, ботулізму. Найчастіше це доволі типовий випадок повернення вимушено переміщених осіб додому, які починають споживати ті консерви, що були вдома. Або вони використовують ринки, де продукція не гарантованої якості. Випадки ботулізму мають важкий перебіг, це зазвичай госпіталізація та інтенсивна терапія. На щастя, зараз є в достатній кількості сироватка для лікування, але тут важливе максимально швидке звернення до лікаря. Найважливіша профілактика ―споживання продуктів перевіреної якості. По-друге, ми стикаємося з випадками гострої кишкової інфекції, яка є ознакою літнього сезону. Найчастіше це недостатньо оброблені термічно продукти харчування, відсутність гігієни миття рук тощо. Дуже часто ці випадки трапляються у місцях розміщення тимчасово переміщених осіб ,у дитячих закладах оздоровлення чи дитячих будинках. По-третє, ми також фіксували декілька випадків підозри на дифтерію, на щастя, вона не підтвердилась. Викликає занепокоєння ситуація з кором, особливо напередодні навчального сезону. За відсутності маскового режиму в школах та відсутності вакцинації у підлітків можуть бути спалахи захворювання на кір. Батькам варто перевірити вакцинальний статус своїх дітей".

Про вакцинування від різних хвороб у дорослому віці

"Цифри звернень трохи зросли, але все одно це низькі показники. Зазвичай січень і лютий ― ті місяці, коли кількість звернень була дуже малою. Тому що після свят люди все відкладали, і рутинна вакцинація починалася з березня та тривала до кінця року. Після початку воєнних дій ми бачили, що цифри вакцинації у березні та квітні мали наднизькі показники. Лише в травні-червні ми поступово повернулися на показники січня. Вакцин зараз достатньо як на національному складі, так і на регіональному рівні. Забезпеченість до серпня ―стовідсоткова. Після серпня ми очікуємо на додаткові поставки з офісу ЮНІСЕФ, тож зможемо забезпечити себе вакцинами до І кварталу 2023 року".

Про перевірку закладів харчування

"Сьогодні діє окрема регуляція, яка забороняє планові перевірки у різних сферах господарювання, зокрема і громадського харчування. Тим не менш зараз розробляють нормативно-правову документацію для того, щоб розширити цей перелік і включити до нього повідомлення про певний спалах захворювання чи погіршення ситуації. Сьогодні такі перевірки здійснює державна служба захисту прав споживачів за окремими зверненнями від суб’єктів господарювання".

Про заборону куріння електронних ґаджетів у громадських місцях

"Дуже вдячний депутатам, які проголосували цей закон. Україна рухається в бік Європи, і вже багато чого було зроблено задля євроінтеграції. Цей закон наближає нас ще на один крок до гармонізації нашого законодавства з вимогами ЄС. Окрім того, ми знаємо, що близько 280 тисяч українців помирають щороку через причини, пов’язані з палінням. І втрати складають майже 180 мільярдів гривень щороку, це стосовно тих людей, які померли або мають супутні захворювання. Тому цей закон ― про те, як зробити націю більш здоровою. Закон вводить багато новацій, зокрема фіксує нові терміни, забороняє паління у місцях загального користування, закритих будівлях, є ціла низка інших норм, які наближають нас до цивілізованого світу, де людина має право на безтютюновий простір. До того ж закон встановлює нові маркування на пачках цигарок ― всі бачили великі жахливі малюнки на цигаркових пачках у Європі. Таке маркування буде застосоване і в Україні з 2024 року".

Насамкінець Ігор Кузін зазначив: "На жаль, українці через війну почали курити більше. За результатами соціології, відсоток майже однаковий серед жінок і чоловіків, що пов’язано з намаганням знизити рівень стресу, але це є негативною ознакою. Ухвалений закон буде робити поступові кроки до того, щоб нація стала здоровішою".

Фото: vn.20minut.ua