"Ракети — це не єдина загроза для мешканців причорноморського регіону" ― кореспондент на Одещині

"Ракети — це не єдина загроза для мешканців причорноморського регіону" ― кореспондент на Одещині

Ніч проти неділі для Одещини була спокійною, але близько 6-ї ранку довелося прокидатися під звуки сирен. Інформація уточнюється. Резонансною стала вчорашня ракетна атака на Одесу.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Про загрози з повітря

За повідомленням начальниці пресцентру оборони півдня України Наталії Гуменюк, по Одещині завдали удару з використанням літаків стратегічної авіації Ту-95 з напрямку Ставропілля, що неподалік Каспійського моря. Ракета влучила у цивільний об’єкт, спалахнула пожежа, зайнялося на площі 1000 квадратних метрів, тож інтенсивний чорний дим можна було спостерігати протягом кількох годин навіть далеко за межами обласного центру. Як виявилося, ракета влучила у склад виробничо-торговельної компанії. За фактом ракетної атаки на склад в Одесі слідчі розпочали кримінальне провадження. У місцевій прокуратурі зазначили, що від уламків отримав поранення голови 30-річний чоловік. За попередніми даними, він працював на складі охоронцем. Речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук зазначив, що жертв вдалося уникнути завдяки дотриманню правил поведінки під час повітряної тривоги. Цього разу росіяни атакували Одесу ракетою Х-101. Військовий експерт Олександр Коваленко проаналізував останні ракетні удари в Одесі так: "Ракети Х-101 вважаються такими ж, як і "Калібр". Велика дальність ураження, висока точність, складність збивання повітряною обороною присутні, але їх так само мало, рахунок іде поштучно, виробляти їх зараз неможливо. Та й ціна кусається ― 13 млн доларів за одну ракету. В Одесі розбили склад, який не мав військової значущості та використовувався виключно з цивільною метою. Вартість цього складу з усім майном, що згоріло, у десятки разів менша від вартості ракети, яку по ньому випустили".

Про загрози з моря

Ракети ― це не єдина загроза для мешканців причорноморського регіону. Наскільки небезпечно перебувати біля води на пляжах Одещини, нагадала трагічна подія, яка сталась у прибережних водах одного з пляжів. Місцевий 30-річний житель вирішив поплавати в морі, ігноруючи заборону та нехтуючи заходами безпеки. Зайшовши у воду, чоловік підірвався на пристрої, що здетонував. Військові знову і знову прохають мешканців та гостей регіону утриматися від відвідування піщаної смуги пляжів і не заходити в море. Оскільки море наразі — це лінія оборони.

Про загрози в інформаційному просторі

Кіберполіція Одещини припинила протиправну діяльність трьох зловмисників, які заробляли на поширенні каналів мовлення країни-агресорки. У рамках досудового розслідування правоохоронці встановили, що зловмисники з території Одеси та області здійснювали налаштування телеприставок супутникового та інтернет-телебачення, плейлистів з каналами мовлення РФ і продавали користувачам. Для пропагування своїх послуг вони створювали та адміністрували веб-ресурси. Встановлено, що доступ до онлайн-трансляцій фейкового контенту із закликами до геноциду українців придбали понад дві тисячі користувачів. Заробіток від такого бізнесу коливався в межах 4 000 доларів на місяць. Голова Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко зазначив: "Найбільш сумна річ у цій історії  ― те, що послугами цієї групи користувалися тисячі людей. І це під час війни, на якій гинуть їхні співвітчизники, коли Одеську область обстрілюють ракетами та блокують наше море… На жаль, багато наших громадян не може або не хоче злізти з голки російської пропаганди".

Нагадаємо, на початку травня в області відбулося примусове відключення супутникового телевізійного мовлення. При цьому давньою для прикордонних районів Одещини є проблема поганої якості прийому або взагалі відсутності сигналу українських каналів та присутність російських радіостанцій у середньохвильовому та FM-діапазоні. Сигнали російських телерадіомовників ретранслюють на українські території з так званої Придністровської республіки. Ще у 2016 році цю проблему вивчала профільна комісія Верховної Ради на виїзному засіданні, але рішення не знайдено й до сьогодні.

Фото: Суспільне Одеса. Ракетна атака на склад деревообробної компанії в Одесі 15 липня