Чи знайде президент Байден зброю для України на Близькому Сході ― коментує військовий оглядач

Чи знайде президент Байден зброю для України на Близькому Сході ― коментує військовий оглядач

Видання The New York Times повідомило, що президент США Джозеф Байден запланував турне країнами Близького Сходу. Завдання – заручитися підтримкою цих країн у протистоянні Кремлю та знайти радянське озброєння для Збройних Сил України у тих державах, що колись були "клієнтами Москви". Чи під силу таке завдання і про яку зброю може йти мова ― в ефірі Українського радіо розповів Михайло Жирохов, військовий оглядач.

0:00 0:00
10
1x

Про іранські ударні безпілотники для Росії

"Цю інформацію лише зараз озвучили американські офіційні особи. Фактично від початку широкомасштабного вторгнення Росія активно співпрацює з Іраном. І зараз росіяни шукають якісь засоби, щоб протидіяти ударам HIMARS і "Точок-У", які почастішали останніми днями. Росіяни вирішили закупити велику кількість дешевих ударних безпілотників, які зможуть, на їхню думку, протидіяти цим ударам. Іран має власні інтереси, звісна річ. Він перебуває під санкціями вже понад 40 років, тож коли є можливість зробити щось погане американцям чи європейцям, він це робить залюбки".

Яку радянську зброю для України може знайти Білий дім на Близькому Сході

"Треба сказати, що ОАЕ дуже багато закуповували у Росії різної зброї, зокрема важкі системи залпового вогню "Смерч", БМП-3, взагалі досить великий асортимент. Є й інші країни, які закуповували китайську зброю радянських зразків ― від автомата Калашникова до різних клонів радянської зброї. Гадаю, саме туди пан Байден буде їхати і переконувати, для того щоб вони не просто передали цю зброю для України, а передали її в обмін на озброєння американського чи європейського виробництва. Вже з’явилось повідомлення, що Білий дім готовий зняти ембарго на постачання зброї Саудівській Аравії. Думаю, наступними днями ми побачимо нові повідомлення про різні арабські країни".

Чому йдеться саме про радянську зброю

"Тому що на цю зброю не треба перенавчатися. Наша армія до цього часу повністю була на радянських зразках озброєнь. Коли надходить західна зброя, потрібен певний час, якого у нас немає, щоб перенавчитися на західні зразки. Це не завжди ефективно".

Наскільки багато радянської зброї на Близькому Сході

"Такої зброї досить багато, але питання в тому, наскільки вистачить американської зброї, щоб замістити її. Навіть східноєвропейські країни, коли передавали нам танки, ППО, гелікоптери тощо, завжди говорили про те, що їм потрібна заміна. Сьогодні у світі дуже велика ймовірність початку бойових дій, тож кожна країна посилює свою обороноздатність. Не слід думати, що цю зброю, під тиском американців, нам передадуть просто так. Кожна країна вважає, що вона повинна бути захищена".

Чи не є ця зброя морально застарілою

"Ця зброя навіть більш сучасна за роком виробництва за ту зброя, яку ми маємо в арсеналі. Річ у тім, що зараз війна переходить у позиційну стадію, і головну роль починає відігравати кількість. Росіяни стягують свою застарілу зброю, але ці снаряди так само вражають наші позиції та калічать наших воїнів. Тут не так важливо, наскільки у тебе просунута зброя, як важлива її кількість. Сьогодні "хаймерси" показують дуже пристойні результати, але повноцінно, на всій лінії фронту довжиною майже 2 тисячі кілометрів, ця зброя не може переломити ситуацію стратегічно".

Яким чином цю зброю можна доставити в Україну

"Відповідь дуже проста. Америка має флот військово-транспортної авіації, і більшість зброї, яка зараз надходить в Україну, йде через польські бази та перекидається важкими транспортними літаками. Так само це буде доправлено з Близького Сходу, було б що доправляти".

Про яку західну зброю йдеться в контексті обміну

"Близькосхідні країни дуже добре ставляться до американської авіаційної техніки, ракетної техніки та американських броньованих машин. Насамперед величезним попитом користуються танки".

Про вплив санкцій на російську атакувальну спроможність

"Слід сказати, що санкції поки що не діють. Минуло всього чотири місяці. У виробників був певний запас необхідних комплектуючих, з яких вони зараз збирають нову зброю. Маю на увазі перш за все ракетні системи. Виготовлення боєприпасів не залежить від поставок з-за кордону, тому воно зараз розгорнуто на повну силу, деякі заводи в Росії працюють у три зміни. До осені й до кінця року ми побачимо, що росіяни вже не зможуть виготовляти просунуту техніку ― авіаційні, морські, ракетні компоненти, тому що вони зав’язані на західні поставки. Деякі перепони з виготовленням безпілотників росіяни можуть вирішити за рахунок того ж Ірану, про що ми згадували на початку".

Насамкінець Михайло Жирохов зазначив: "Зброя радянського та російського зразка ― адже росіяни лише модернізували радянські зразки ― значно поступається західній зброї. Але треба розуміти, що західна зброя дуже дорога, вона не постачається за рамки західних країн, ця зброя переважає радянську і може переломити ситуацію. На жаль, все відбувається не так швидко, як нам хотілося б".

Фото: Уніан