Від сьогодні в громадських місцях заборонено курити сигарети для нагрівання. Хто це контролюватиме?

Від сьогодні в громадських місцях заборонено курити сигарети для нагрівання. Хто це контролюватиме?

Від сьогодні в Україні набули чинності норми, які забороняють курити сигарети для нагрівання в громадських місцях та дозволяють органам місцевого самоврядування встановлювати додаткові, вільні від куріння, місця. Хто та яким чином контролюватиме, чи дотримуються українці цієї заборони, Українське радіо дізнавалось в головного спеціаліста відділу контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства Держпродспоживслужби Юрія Сахна.

0:00 0:00
10
1x

Що таке сигарети для нагрівання і  у чому їхня небезпека?

Сигарети для нагрівання — це виріб, в якого немає процесу горіння. Такі сигарети не виділяють диму, як звичайні сигарети. Проте, за останньою інформацією Центру громадського здоров’я в складі цих виробів трапляються компоненти, які використовують для виробництва лакофарбових виробів. Відтак, хоча вони завдають меншої шкоди, аніж звичайні сигарети, проте зараз немає досліджень, як вони впливають на здоров’я в довгостроковій перспективі. 

Хто контролюватиме виконання заборони курити такі сигарети в громадських місцях та як?

У випадку, якщо йдеться про суб’єкта господарювання, то за дотриманням цього закону відповідно до своїх повноважень наглядає Держпродспоживслужба. А якщо, наприклад, курить фізична особа, то це питання відноситься до компетенції правоохоронних органів. Вони можуть застосувати до людини або попередження, або адміністративний штраф. 

Держпродспоживслужба свій контроль здійснює у формі планових та позапланових перевірок. Позапланові перевірки здійснюються на підставі звернень громадян. Для того, аби подати звернення, слід вказати прізвище, ім’я та по-батькові, адресу, суть питання та бажано — найменування підприємства та його адреса. Найменування та місце розташування підприємства потрібні тому, що в Україні діє закон про засади державного нагляду і відповідно до нього ми маємо виходити на перевірку на підставі цих даних.

Які місця є громадськими та як скаржитися, якщо ви побачили, що в такому місці курять?

Скаржитися на куріння в громадських місцях можуть як самі громадяни, так і органи влади. Що стосується переліку місць, де куріння заборонене, то йдеться про ліфти та таксофони, приміщення та територія закладів охорони здоров’я та навчальних закладів, приміщення та території спортивних закладів, приміщення закладів ресторанного господарства та об’єктів культурного призначення, органів державної влади, підприємств, установ та організацій всіх форм власності, готелів, гуртожитків, дитячих майданчиків, місць загального користування житлових будинків.

Фото: pixabay