"Прошу Генеральний штаб не ухвалювати без мене подібних рішень": Зеленський прокоментував введення спецдозволів для пересування чоловіків країною

"Прошу Генеральний штаб не ухвалювати без мене подібних рішень": Зеленський прокоментував введення спецдозволів для пересування чоловіків країною

За яких умов військовозобов’язані можуть пересуватися територією України та як отримати спеціальний дозвіл? Більше про норми Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" в ефірі Українського радіо пояснив адвокат, юрисконсульт юридичної служби Командування сил тероборони Тарас Безпалий.

0:00 0:00
10
1x

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, норма Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу ", який діє з 1992 року, передбачає, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

З метою впорядкування обліку переміщених осіб розроблено Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку у ТЦК та СП, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час. Дозвіл видається від 30 діб до року, залежно від категорії субʼєкта. 

Водночас, представник Головного управління персоналу Генерального штабу ЗС України полковник Олександр Хлись наголосив, що для виїзду за межі областей військовозобов'язані мають отримати дозвіл у ТЦК та СП. 

"Якщо в межах області — не треба. Якщо в межах міста Києва та Київської області — теж не треба. Якщо людина виїжджає за межі області, вона має прибути до керівника ТЦК, уточнити свої дані й отримати такий дозвіл", — зазначив він. 

У свою чергу президент Володимир Зеленський зобов’язав міністра оборони, начальника Генштабу і головнокомандувача ЗСУ доповісти деталі стосовно рішення про затвердження для військовозобов’язаних Порядку отримання дозволів на виїзд за межі місця проживання.

Про це президент заявив під час відеозвернення 5 липня.

"Сьогодні в суспільстві виникло багато суперечок щодо рішення Генштабу ЗСУ щодо отримання певних дозволів для військовозобовʼязаних, призовників і резервістів. Я бачу, що є різні оцінки такого рішення, є нерозуміння та обурення", — зазначив він.

Зеленський зауважив, що заслухає доповіді з цього питання.

"Доручив міністру оборони, начальнику Генштабу і головнокомандувачу ЗСУ завтра доповісти мені всі деталі стосовно рішення про затвердження Порядку отримання дозволів. Прошу Генеральний штаб надалі не ухвалювати без мене подібних рішень", — наголосив презизент.

Як військовозобов’язані зможуть виїхати за межі місця проживання 

Наразі важко сказати, як це буде відбуватися: чи будуть перевіряти документи на блокпосту, чи просто людей не пускатимуть без спеціального дозволу. Адже сьогодні лише про це було озвучено і до цього цей механізм в Україні жодного разу не застосовувався з 1992 року. Для того, щоб отримати дозвіл на виїзд, варто звернутися до центру комплектування, тобто військомат. Дозвіл видається строком від 30 днів до одного року. І на підставі цього дозволу можна буде пересуватися вільно Україною.

Немає підстав боятися, що людину відразу мобілізують. Є стаття 23 Закону України "Про мобілізацію", де вказано категорії осіб, які мають право на відстрочку від мобілізації. Крім того, не всі військовозобов'язані, які мають право на відстрочку, будуть відразу мобілізовані, оскільки мобілізують відповідно до військових спеціальностей і потреб на ці  спеціальності.

Яким чином можна буде отримати відповідний дозвіл 

Звернутися до центру комплектування, подати заяву і після цього буде надаватися дозвіл. Законом наразі не передбачено термін розгляду заяви на видачу дозволу на виїзд за межі територіальної одиниці. 

Про дозволи для волонтерів

Якщо людина подає заявку про те, що їй необхідно з’їздити з Києва до Львова, аби забрати авто, то, я думаю, 99% вона отримає дозвіл на 30 днів. Якщо людина каже, що вона є в переліку волонтерів і забезпечує Збройні сил України майном і їй постійно треба виїжджати до інших областей, відповідно вона може отримати й інший строк дії цього дозволу. 

Чи можуть відмовити у дозволі

Можуть в разі, якщо цей військовозобов'язаний потрібен зараз Збройним силам України. Йдеться про ті військові спеціальності, яких потребують наші Збройні сили. Якщо людина має цю військову спеціальність, то їй можуть відмовити і вручити направлення на проходження військової лікарської комісії з метою подальшої мобілізації цієї особи.

Якщо людина живе в одному місці, а має прописку в іншому 

Тоді за місцем, де людина фактично проживає, необхідно брати документи, які підтверджують право проживання на іншому місці, наприклад, право власності тещі на будинок або договір оренди квартири чи будинку. І відповідно йти вже у військкомат за місцем, де особа фактично знаходиться, і там отримувати дозвіл. У будь-якому випадку має бути юридичне підтвердження, чому відповідна особа знаходиться саме у цій місцевості, а не за місцем реєстрації.

Що чекає на тих, хто буде ухилятися 

Військовий обов’язок є конституційним обов’язком. При цьому під час введення воєнного стану особа зобов’язана з’явитися до ТЦК та СП за місцем свого перебування, аби подати відповідні документи. У разі, якщо особа не з’явилася і її не розшукують, то не буде жодної відповідальності. У разі, якщо за місцем реєстрації приходять повістки і людина їх не отримує, то у подальшому можуть бути кримінальні переслідування за фактом ухилення від мобілізації. 

Фото: УНІАН