Чи допоможуть "Гарпуни" захистити Україну від ракетних ударів з акваторії Чорного моря ― коментує Микола Сунгуровський

Чи допоможуть "Гарпуни" захистити  Україну від ракетних ударів з акваторії Чорного моря ― коментує Микола Сунгуровський

Як зазначив Міністр оборони Олексій Резніков, Україна отримує пускові установки наземного базування та відповідну кількість протикорабельних ракет "Гарпун" (Harpoon). Це спеціальні засоби ураження, які запускаються з облаштованих пускових установок. Новітню зброю надає Данія, Велика Британія, Нідерланди, до процесу долучаються й інші держави. Чи допоможуть нові види озброєння захистити Одещину та інші регіони від ракетних ударів з акваторії Чорного моря? Про це в ефірі Українського радіо розповів Микола Сунгуровський, директор воєнних програм Українського центру Разумкова.

0:00 0:00
10
1x

Як змінилася ситуація з огляду на прихід ракет "Гарпун"

"Тут треба згадати завдання, які виконує Чорноморський флот. Це загроза ракетних обстрілів усієї території України, блокування наших портів Чорного та Азовського морів та загроза великої десантної операції. Поставка цих ракет на додачу до наших "Нептунів" змінює ситуацію на нашу користь. Тому що дальність і "Нептунів", і "Гарпунів" складає 280 км. І вже зараз російський флот, намагаючись уникнути загрози з боку протикорабельних ракет, змушений базуватися поблизу Криму, де є протиповітряна оборона, або на відстанях, більших від досяжності цих ракет. Це значно скорочує можливості виконання флотом названих завдань".

Які функції можуть виконувати ракети

"Завдання протикорабельних ракет ― знищити кораблі чи їхні угруповання. У принципі, ми можемо дістати кораблі Чорноморського флоту в Севастополі. Така можливість буде, якщо нам вдасться розмістити ці ракети на необхідній дальності. Зараз лише один корабель з ракетами перебуває в морі, він несе патрулювання і виконує одразу два завдання ― блокування портів і загроза ракетного обстрілу території України. Але це один корабель, і якщо з нього станеться пуск, він одразу буде знищений".

У чому різниця між установками для кораблів і наземного базування

"Ракети "Гарпун", як правило, застосовуються з корабля, але є можливість і наземної установки. Пускові установки для цих ракет ― касетного типу, великої різниці між корабельною і наземною установкою немає. Данія просто зняла корабельні установки і модифікувала їх у наземні".

Щодо перспективи розблокування портів, Микола Сунгуровський зазначив: "Насправді, одних "Гарпунів" для цього буде недостатньо. Якщо б нам вдалося знищити весь корабельний склад Чорноморського флоту, то не було б чим блокувати порти. Але цього не станеться…".

Фото: zolochiv.net