Заради безпеки світу. Чого очікувати від "Рамштайну-2" ― пояснює політолог Олександр Леонов

Заради безпеки світу. Чого очікувати від "Рамштайну-2" ― пояснює політолог Олександр Леонов

Відбулося друге засідання координаційної групи військово-технічної підтримки України. Чого очікувати від "Рамштайну-2", яким буде наступний крок політичної та військової підтримки ― в ефірі Українського радіо пояснив Олександр Леонов, виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента".

0:00 0:00
10
1x

Про головні меседжі зустрічі

"Сьогодні було друге засідання. Ці зустрічі будуть постійними, члени мають збиратися раз на місяць для того, щоб уточнювати позиції та потреби України. Як на мене, це означає системність у роботі. Якщо перше засідання було певним чином спонтанним, то зараз є можливість працювати у постійному режимі й фактично виходити на спільні оптимальні рішення, вирішувати якомога швидше логістичні питання. Це може означати, що допомога стає більш ефективною і буде доставлятися набагато швидше, ніж раніше. Важливий і безпрецедентний момент: 40 країн, серед яких не тільки члени НАТО, беруть участь у цій групі. Фактично ― заради безпеки світу".

"Той факт, що зустріч відбувається у режимі онлайн, це мобільність та реальна можливість збиратися постійно. Незважаючи на те, що всі учасники мають свої графіки, допомога Україні є пріоритетним напрямком роботи цієї групи. Зараз різні країни допомагають не тільки озброєнням, а й долучаються до навчання українських військових на нових зразках. Адже мало поставити нові види озброєнь, треба навчити користуватися ними. Причому навчити так, щоб група, яка оволоділа навичками, могла навчати інших. Навчання відбувається за межами України, представники інших країн дають інструкторів, наприклад, нещодавно направила групу своїх фахівців Нова Зеландія".

Про надання Україні реактивних систем залпового вогню MLRS

"Коли група збирається, вони не оголошують публічно конкретні види озброєнь. Ми вже мали приклади, як анонсовані раніше поставки зривалися, в тому числі через тиск Росії або через роботу агентів впливу. Усі питання обговорюються у закритому режимі, а потім нам повідомляють про те, що ті чи інші види озброєнь вже прибули в Україну".

Насамкінець експерт повідомив: "Наступне засідання координаційної групи відбудеться за місяць. Конкретну дату заздалегідь не називають, це стане зрозумілим десь за тиждень до нової зустрічі".

Фото: img.tsn.ua