Яким буде "план Маршалла" для України ― коментує економіст

Яким буде "план Маршалла" для України  ― коментує економіст

Повна зупинка торгівлі з РФ, нафтове ембарго, блокування російських банків та відмова від російського ІТ. До чого Президент України закликав у Давосі та яким буде "план Маршалла" для України ― в ефірі Українського радіо прокоментував Іван Ус, кандидат економічних наук, головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень.

0:00 0:00
10
1x

Про виступ президента і план відбудови України

"Виступ Володимира Зеленського на Давоському форумі ― важлива подія. Цей форум у світі асоціюється з представниками економічних кіл світу, які здійснюють мобілізаційні процеси та контролюють значні фінансові потоки. Тому звернення нашого президента було орієнтовано на те, щоб налагодити співпрацю. Сьогодні у провідних економіках світу відбуваються дискусії щодо того, як відбудовувати Україну. Фактично кілька днів тому Європейський Союз представив на розгляд світовій громадськості свій план ― так званий Rebuild Ukraine. Головне в цьому плані ― створити спроможність економіки України функціонувати відповідно до світових стандартів. У плані є дві частини. Перша ― це короткострокова допомога, яка включає насамперед фінансові вливання. Україні буде надано 9 млрд євро на підтримку нормального економічного існування. Зазначено, що приблизно в червні цього року розрив між наявним ресурсом України і потребою складе 14,3 млрд євро. І щоб не сталась фінансова криза, більшу частину цієї суми планують покрити. Кошти будуть спрямовані в бюджет з метою нагальних виплат ― зарплат, соціальних допомог. Тут є також військова складова, яка включає і фінансові моменти, але насамперед це технічна підтримка зброєю. Довгострокова допомога ― це більш складний план повернення України до нормального існування. Він здійснюватиметься під управлінням України та Європейською комісії. Це важливо, тому що Європейська комісія буде забезпечувати використання коштів та спрямовувати їх на створення спроможності нормального існування України за новітніми стандартами. Віце-прем’єрка Ольга Стефанишина зараз розпочинає тур європейськими столицями з метою переконати їх сприяти Україні на шляху до ЄС. Саме в контексті стратегічної мети України бути в Європейському Союзі цей план відбудови і розроблено: допомогти Україні повернутись у нормальний стан, відновити спроможність розвиватися економічно, але в обмін на реформи ― щоб Україна повністю відповідала стандартам ЄС. Часові рамки і розмір суми довгострокової допомоги поки не встановлено, адже триває війна і відбувається подальше руйнування об’єктів. Але однозначно є імператив на відновлення України ― і це повністю відповідає риториці ЄС, насамперед поляків, які неодноразово підкреслювали, що Україна воює і за Польщу також. Вони вважають, що світова спільнота не повинна жаліти коштів на повернення України до нормальності після завершення війни".

Чим цьогорічний форум у Давосі особливий

"Сьогодні всі світові зустрічі, що відбуваються, переглядають свій порядок денний з урахуванням ситуації в Україні. Було багато моментів після Другої світової війни, на які світ не звертав уваги. А зараз точиться якщо не світова війна, то така війна, яка зачіпає багато країн. Згадаймо залежність країн Північної Африки та Близького Сходу від постачань продовольства з України ― на сьогодні виникає ризик голоду. Понад 200 мільйонів людей можуть стикнутись із цим ризиком саме через війну та блокування Росією українських портів".

Фото: static.dw.com