Скільки платити добровольцям територіальних громад вирішує місцева влада ― міський голова Тростянця Юрій Бова

Скільки платити добровольцям територіальних громад вирішує місцева влада ― міський голова Тростянця Юрій Бова

Про різницю між силами ТРО та ДФТГ, а також про фінансування добровольчих формувань територіальних громад ― в ефірі Українського радіо розповів старший аналітик ГО "Повернися живим" Антон Муравейник. Ситуацію із забезпеченням добровольчих формувань територіальних громад на Тростянеччині прокоментував Юрій Бова, міський голова міста Тростянця.

0:00 0:00
10
1x

Антон Муравейник пояснив різницю між силами територіальної оборони (ТРО) і добровольчими формуваннями територіальних громад (ДФТГ): "Все спирається на чинний сьогодні Закон про основи національного спротиву, який унормовує і діяльність сил територіальної оборони. Сили територіальної оборони ― це окремий самостійний рід сил на рівні із силами спецоперацій, штурмових військ тощо. Тобто це не тероборонці, не ополченці, а вертикаль Збройних Сил України. Відповідно ― усі, хто служать у силах територіальної оборони, тобто у бригадах і батальйонах тероборони, є військовослужбовцями ЗСУ. Це врегульовано або підписаними контрактами, або мобілізацією".

"Відповідно до Закону про основи національного спротиву, тероборона поділяється на три складові ― військову, військово-цивільну і цивільну. Коли ми говоримо про сили територіальної оборони (ТРО) ― це військова складова, натомість добровольчі формування територіальних громад (ДФТГ) ― це військово-цивільна складова. Тобто ДФТГ має статус воєнізованого підрозділу, але тут є нюанс, тому що законодавством не визначено, що таке воєнізований підрозділ. Ідея в тому, щоб завдяки членам ДФТГ впровадити принцип всеохоплюючої оборони, прописаний у стратегії воєнної безпеки України. Якщо простіше ― членство в ДФТГ і розгортання цих формувань мало б дозволити великій кількості цивільних людей доєднатися до системи територіальної оборони. З практичної точки зору це могло виглядати так: якщо людина, з огляду на своє здоров’я або вік, не змогла долучитися до сил територіальної оборони як до військової вертикалі, то у неї є шанс долучитися до тероборони ― як цивільній особі у складі ДФТГ. Утворення цього формування має погоджувати військова вертикаль ― у разі, якщо в територіальній громаді бракує якогось підрозділу. Коли військові кажуть, що їм тут доречно бачити ДФТГ, а місцеві проявили ініціативу й погодилися на це, збираються загальні збори територіальної громади за участі представників органів місцевого самоврядування та обов’язково командира найближчого батальйону тероборони. Така процедура передбачалася до початку вторгнення. Але вона виявилася недієздатною в умовах воєнних дій. По факту, ці ДФТГ виникали трохи стихійно, лише згодом процес взяли під контроль. Важливо, що члени цих формувань мають військово-цивільний статус. Відповідно, на час навчання і виконання завдань вони також захищені законом України про соціально-правовий статус військовослужбовців, отже, мають ті самі гарантії, як і діючі військовослужбовці, але не забезпечені грошовими виплатами".

Про грошове забезпечення сил ТРО і ДФТГ

Військовослужбовці частин і підрозділів сил територіальної оборони отримують грошове забезпечення таке ж, як і всі Збройні Сили. І підпадають під дію Закону України про соціально-правовий статус військовослужбовців, а отже, вони та члени їхніх сімей мають ті ж самі права, обов’язки та соціальні гарантії. Грошове забезпечення членів ДФТГ і в законі, і на практиці не передбачено. Але якщо офіційний член такого формування дістає поранення або гине, на нього та членів його родини поширюється дія Закону України про соціально-правовий статус військовослужбовців, з усіма виплатами і компенсаціями.

Мер Тростянця Юрій Бова розповів про добровольче формування у своїй громаді: "Наше ДФТГ було зареєстроване ще 7 березня, і зараз ми намагаємося зробити так, щоб це формування було максимально боєздатним. Нам складно робити якісь фінансові вкладення, тому що в першу чергу коштів потребує відновлення інфраструктури міста. Але нас дуже забезпечують волонтери ― українські та з-за кордону: це транспортне пересування між блокпостами, це одяг, також це засоби захисту ― бронежилети, каски тощо. Члени підрозділу мають свою штатну зброю, яка зареєстрована у встановленому порядку".

"У січні й на початку лютого ми вирішили утворити у нашій громаді ДФТГ, прийняли програми і внесли зміни щодо питань безпеки нашої громади. Кілька тижнів тому ми додали у програму фінансовий ресурс, зараз там обліковується близько 1 млн 300 тисяч гривень коштів, і ми вже зробили першу одноразову виплату хлопцям за їхню службу ― від 5 до 10 тисяч гривень. Важливо наголосити, що це було рішення саме органу місцевого самоврядування".

Фото: zib.com.ua