"Рубль чи санкції": чи може Росія витіснити гривню з окупованих територій?

"Рубль чи санкції": чи може Росія витіснити гривню з окупованих територій?

На непідконтрольних Україні районах росіяни хочуть запровадити свою валюту, хоча це заборонено Гаазькою конвенцією. Виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський в ефірі Українського радіо спрогнозував, чи вдасться російському рублю витіснити гривню з окупованих територій та чим це загрожує Росії.

0:00 0:00
10
1x

Чому росіяни досі не змогли запровадити рублі

Одне з можливих пояснень — небажання Центрального банку Росії отримувати додаткові санкції, які можуть передбачати виключення з Міжнародного валютного фонду і взагалі з Товариства центральних банків, тому що запровадження чужої валюти на окупованих територіях є теж порушенням війни. Відповідно це буде мати додаткову реакцію з боку цивілізованих країн. 

Технічно навіть у Криму, який вже давно незаконно анексований Росією, діють лише кілька дивних російських банків. Водночас там не працювали міжнародні системи платіжних карток. Після масштабного вторгнення в Україну інші російські банки, вже не побоюючись додаткових санкцій, теж почали там працювати. Відповідно я думаю, що зараз так само є технічна проблема з тим, що південноосетинські банки особливо не мають спроможності там розвернутися, і це теж вимагає від них зусиль. 

Крім того, ми до кінця не розуміємо, які тут є політичні настанови російської влади. Звісно, вони хочуть показати, зокрема і в ході переговорів, що вони максимально вкорінилися на окупованих територіях і виторговуватися за це. Але якщо все ж таки йдеться про те, що вони використовують це лише як предмет торгівлі, то поспішати їм особливо і немає куди.

2014 та 2022 роки: у чому принципова різниця щодо запровадження окупаційної валюти  

У 2014 році була зовсім інша реакція світової спільноти. На жаль, багато хто вважав, що це, дійсно, було волевиявлення тих, хто мешкав на території Криму. І тоді масштаб санкцій був не співставний з тим масштабом, який є зараз. Тоді це легше "з’їли" наші міжнародні партнери.

Крім того, на відміну від ситуації в Криму, де бойових дій фактично не було, зараз на території Херсонської області ведуться бойові дії. Водночас політичного рішення про приєднання також не було прийнято, хоча у Криму це відбулося швидко. Відтак таке враження, що повноцінного обігу рубля там найближчим часом не зможуть запровадити. 

Щодо окремих районів Донецької та Луганської областей, то весь цей час вони перебували ані повноцінно в Україні, ані в Росії. Навіть їхні мобільні оператори до цього часу були на коді України. І лише після повноцінного вторгнення, коли Росія почала ставити питання про визнання ДНР та ЛНР і про їхнє приєднання, їх зараз будуть переводити на російські міжнародні коди. Водночас там так само не було абсолютної однозначності з валютами, тому що це фактично були рішення місцевих адміністрацій, які були виключені з українського економічного простору. Вочевидь гривня там в якомусь статусі була. Але такі невизнані країни характеризуються тим, що у них циркулює дуже багато різних валют, і вони не мають своєї нормальної валюти. Тому зазвичай там можна платити різними валютами, включно з вільно конвертованими готівковими валютами.

Про циркуляцію рублів у магазинах на непідконтрольних територіях 

Якщо там фізично відкрита можливість доставки з рубльової зони, тобто у нашому випадку з Криму, то відповідно обіг буде насичуватися рублями, тому що туди буде легше завозити нові рублі.  

Фото: smi.today