Хто такий Шарій та чому йому висунули звинувачення у держзраді ― пояснює експерт

Хто такий Шарій та чому йому висунули звинувачення у держзраді ― пояснює експерт

В Іспанії затримали Анатолія Шарія, підозрюваного у держзраді. За даними СБУ, пропагандист здійснював протиправну діяльність і шкодив національній безпеці України в інформаційній сфері. В ефірі Українського радіо ситуацію прокоментував журналіст-розслідувач Максим Опанасенко.

0:00 0:00
10
1x

У чому звинувачують Шарія

"Якщо утриматися від нецензурної лексики, то Анатолій Шарій це блогер, російський пропагандист, який ще у 2012 році через доволі дрібне кримінальне провадження втік з України. Якийсь час побув у Литві, потім перебрався до Іспанії, де започаткував свій ютуб-канал, сповнений маніпуляції та дезінформації. У 2019 році він створив свою політичну партію, яка зараз представлена в декількох місцевих радах в Україні. Звинувачують Шарія за двома статтями. Перше й основне ― це державна зрада, друге ― порушення рівноправності громадян в залежності від їхньої расової належності, релігійних переконань, інвалідності та інших ознак. Чому Шарій в Іспанії, а не в Росії? Три чверті родичів українських колаборантів не перебувають у Росії, попри те, що просувають проросійські меседжі та всіляко працюють на зросійщення українців. У Європі комфортніше, а в Іспанії ще й тепло".

Що є державною зрадою у випадку Шарія

"У головах переважної більшості людей поняття державної зради пов’язане з розголошенням якоїсь державної таємниці, як це було у випадку з депутатами Козаком та Медведчуком, коли в одному з епізодів кримінального провадження йшлося про те, що Медведчук надсилав Козаку фотографії напівзасекреченої української військової частини прямо в месенджер ― у той момент, коли Козак перебував на території РФ. Найімовірніше ці світлини призначалися для передачі спецслужбам. Але держзрада це не тільки розголошення відомостей. Це просто дії на користь іншої держави, у нашому випадку ― держави-агресора, держави-окупанта. Це сприяння, в тому числі інформаційне. У чому Шарій досягнув величезних висот".

Фото: СБУ