Угорська колізія: чи була змова Путіна та Орбана щодо поділу України ― коментує експерт

Угорська колізія: чи була змова Путіна та Орбана щодо поділу України ― коментує експерт

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Путін заздалегідь попередив Угорщину про напад на Україну. А Орбан нібито мав плани на частину українського Закарпаття. Угорська влада назвала це фейком і заявила, що не постачатиме Україні обіцяну зброю. В ефірі Українського радіо цю колізію прокоментував Дмитро Тужанський, політолог, директор Інституту Центральноєвропейської стратегії, експерт з українсько-угорських стосунків.

0:00 0:00
10
1x

Чи були підстави для заяви Олексія Данілова

"Оточення Путіна та всі агенти російського впливу в Угорщині неодноразово натякали та прямо говорили і Орбану, і членам його команди: давайте, мовляв, ми візьмемо таку частину України, а ви іншу ― і кожен поверне свої історичні землі. Ця хвороба у них давно. Чи можна тут говорити про якусь змову або попередження в даному контексті ― не впевнений. За хронологією, справді, Віктор Орбан одним з останніх західних лідерів західних зустрічався з Путіним перед вторгненням, на початку лютого. Але за діями Угорщини на рівні пропагандистської машини, за їхніми заявами не було помітно, що Орбан вірить у те, що Путін реально вторгнеться. Більше того, один із ключових оглядачів, наближених до правлячої партії, говорив, що тільки ідіот може говорити про справжню війну між Росією та Україною. Це лунало на провідних медіа за тиждень-два до вторгнення. Ми знаємо, що Росія свої територіальні претензії висловлювала не раз, у розмовах з Орбаном зокрема, раніше про це засвідчували і поляки, тобто це не новий контекст. Путін так чи інакше ці питання порушував".

Чи має Угорщина реальні територіальні претензії до України

"Ресентимент взагалі властивий угорській травмованій нації, особливо за підсумками ХХ століття. На жаль, реваншистські настрої й досі присутні в угорському політичному дискурсі. На щастя, вони не є мейнстрімними, але все-таки вони циркулюють. За підсумками останніх виборів в Угорщині, до парламенту пройшла така партія, як "Наша батьківщина". Це дуже антизахідна, проросійська сила, що підтримує реваншистський порядок денний. Небезпека в тому, що цей реваншизм стосується не лише Закарпаття, а й Трансильванії, Південної Словаччини та інших історичних, як вони вважають, угорських земель. Такий дискурс присутній у суспільній дискусії. У наукових колах часом наголошують, що тактично Угорщина відмовилася від територіальних претензій на історичні землі, але стратегічно ми ніколи не маємо права від цього відмовлятися, мовляв, це обов’язок нації. З такими реваншистськими настроями, на жаль, заграють угорські політики, представники правлячої команди ― партії "Фідес". З ними дуже обережно грає Віктор Орбан, від нього такі настрої навряд чи почуєш. Але питання великої Угорщини часто переходить від просто травми до реваншизму. І це дуже небезпечна річ та відповідальність угорських лідерів".

Чи наважився б Орбан під приводом захисту угорців, що мешкають у Закарпатті, ввести туди війська

"Якщо б Угорщина вчинила такі дії без згоди та без юридичних обґрунтувань з боку України, НАТО і ЄС, то це був би кінець Угорщини. Виправдати введення військ захистом закордонних угорців не вийшло б. Як не парадоксально, але з жовтня по грудень минулого року, коли накопичувалися війська на російсько-українському кордоні, було кілька інформаційних російських спецоперацій, які саме моделювали в інфопросторі українському та угорському можливий конфлікт між Україною та Угорщиною. Були фейкові вкиди, що Орбан нібито перекидає війська під кордон, а Україна відповідно терміново відкликає 128 бригаду на Закарпатті... Треба дуже раціонально оцінювати такі події".

З приводу доречності заяви пана Данілова експерт зазначив: "Складне питання. Я бачу реальну потребу в підтримці з боку Угорщини тих рішень, що стосуються України та російської агресії. Тобто Угорщина нам потрібна. Це не означає, що ми їй маємо все пробачати або йти на якісь поступки. Але сьогодні має працювати непублічна дипломатія, тобто ― дуже жорсткі конкретні непублічні перемовини по дипломатичній лінії. Вони даватимуть результат. Віктор Орбан так чи інакше розуміє, що йому все одно доведеться вибирати між Росією та Заходом. І альтернативи ніж обрати Захід у нього немає".

Фото: zakarpattya.net.ua

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Пам'яті Ігоря Юхновського
Україна не забуде депутатів, які не голосували за заборону УПЦ МП — секретар РНБО
Скоро ми побачимо причетність Росії до ізраїльського конфлікту — Данілов
Україна успішно виконала вже 13 РНП на шляху до НАТО — Жовква
Я не виключаю можливість індивідуальних двосторонніх угод з країнами НАТО — Данілов про війська Альянсу в Україні