Ветерани для ворога є найбільшою небезпекою, бо вони вмотивовані та мають бойовий досвід — Міністерка Лапутіна

Ветерани для ворога є найбільшою небезпекою, бо вони вмотивовані та мають бойовий досвід — Міністерка Лапутіна

Скільки ветеранів було в Україні до 24 лютого та скільки буде, коли Україна переможе у війні, якою буде процедура отримання статусу учасника бойових дій, чи варто очікувати підтримки від держави та що таке Український ветеранський фонд і як він працює? Про все це Українське радіо поговорило з міністеркою у справах ветеранів Юлією Лапутіною.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Скільки ветеранів в Україні зараз?

На сьогодні кількість громадян зі статусом ветеран війни за даними органу соціального захисту населення складає близько 770 тисяч осіб. Звичайно, що для ворога вони є найбільшою небезпекою, тому що вони вмотивовані. Це люди, які свідомо пішли захищати державу.

В містах, куди заходили російські війська, вони свідомо шукали ветеранів

Існували навіть випадки, коли в місцях, до яких зайшли російські війська, вони ходили по будинках і в поштових скриньках шукали платіжки на комунальні послуги. Там, де була показана пільга, потенційно вважалося, що це міг би бути ветеран. До цих людей заходили в квартири і, якщо вони не встигли виїхати, то їх піддавали тортурам. Тому ми маємо зробити все, аби держава убезпечила дані про наших ветеранів. 

Загальна ж кількість ветеранів, яких мені більше подобається називати "захисниками", буде в рази більша, тому що вже зараз в деяких громадах налічується більше 10 тисяч людей, які вступили на захист своєї держави.

Якою буде процедура отримання статусу учасника бойових дій?

Відповідно до норм Гаазької та Женевської конвенцій, учасник бойових дій визнається комбатантом і до цієї категорії відносяться й ті люди, хто взяв зброю в руки, коли, умовно кажучи, до його вулиці чи двору прийшов ворог. 

Оформлення статусу відбувається пізніше, але фактично встановлюється право, що людина зі зброєю, яка в себе на подвір’ї зустріла ворога і надавала йому відсіч, за міжнародними правилами визнається комбатантом.

Щодо встановлення, то, якщо говорити про сили територіальної оборони, вони мають бути укомплектованими та оформленими як підрозділ. На жаль, за 30 років незалежності в нас лише зараз утворилися сили територіальної оборони. Якби ми опікувалися цим протягом всього періоду Незалежності: були відповідні підрозділи, проводилися збори, вівся б облік — ми б не мали зараз такої ситуації, яка є. За часів Януковича свідомо створювалися умови, щоб не існувало механізму мобілізації людей. Тому зараз ми просимо всіх, хто долучився до лав прийти до того, щоб вести облік.

Стосовно права на отримання статусу учасника бойових дій, то ми нещодавно внесли зміни у законодавство, які надали право всім добровольцям, в тому числі й з ТРО, отримувати статус. Наша мотивація така, що ми не знали, куди повернеться театр воєнних дій. Разом з тим, статус учасника серед добровольців мають отримувати тільки ті, хто дійсно брав участь в  бойових діях. Порядок визначатиметься окремо: при міністерстві існує комісія з надання статусу учасника бойових дій і там визначений відповідний перелік документів, який потрібен для набуття цього статусу. 

Про те, якою буде державна політика України щодо ветеранів

Попередньо ми хотіли запровадити в суспільстві розуміння того, що ветерани — це носій основних українських цінностей: волі, гідності, довіри, відповідальності. Зараз нашому суспільству нічого доводити вже не потрібно стосовно, ким є захисники. 

Основою державної політики стосовно ветеранів має бути політика шани та поваги до них, а також створення умов для ветеранського розвитку. Щоби той, хто повернувся з війни, отримав інструменти включення в суспільне життя, яке буде після війни. Йдеться про економічне життя, розвиток бізнесу, навчання та отримання цивільних спеціальностей. Також ми потребуємо уваги стосовно реабілітації наших захисників: медичного забезпечення, психологічної реабілітації. 

Разом з тим, зараз ми повинні усвідомлювати, що наші захисники сьогодні — це люди від 18 до 60 років, а переважна частина, хто зараз увійшов до лав ЗСУ — це особи віком від 18 до 45 років. Тобто йдеться про працездатних людей, які працювали в цивільному житті і ми маємо їх повернути до цього життя. Тому ми говоримо не про орієнтованість на пільги, а орієнтованість на розвиток. Зараз відпрацьовується нашим урядом та президентом так званий "recovery plan" — план відновлення України, де ми будемо залучати міжнародних донорів і партнерів до того, щоб допомогти нам відновити країну. Одним із напрямків є саме відновлення людського потенціалу, зокрема, захисника та захисниці. 

Про Український ветеранський фонд

Ми розпочали створення ветеранського фонду ще до початку війни, коли подивилися, що бюджет Міністерства у справах ветеранів не задовольняє потреб на ветеранську політику. Ми почали шукати інструменти, як збільшити спроможності держави у допомозі ветеранам. Вже в лютому фонд розпочав діяти як державна установа з директором та персоналом з 32 осіб. 

Зараз ми спрямовуємо зусилля на те, щоб розробити програми, які сприятимуть ветеранському розвитку. Багато родин захисників потребують швидкого рішення. Один із напрямків, який ми зараз започатковуємо, — це напрямок надання родинам захисників "швидких" грошей — мікрогрантів на підтримку сімейного бізнесу. Якщо ветеран, який зараз знаходиться на війні, до цього мав якийсь сімейний бізнес і дружина з дітьми стали тимчасовими переселенцями, то ми додаємо такій сім’ї мікрогрант на те, щоб вона могла придбати обладнання для своєї справи, а місцева влада — надала приміщення. Ця людина таким чином зможе працювати і наймати працівників, щоб підтримати інші родини. 

Більше про фонд можна почитати у всіх соціальних мережах, зокрема, тут.

Про жінок у лавах Збройних Сил України

Жінки в українському війську є дуже активними та вмотивованими. На жаль, зараз статистичних даних щодо  їхньої кількості в лавах ЗСУ немає, проте ми бачили, скільки жінок пройшлося в нас на параді 24 серпня. Якщо масштабувати це на всі підрозділи, то відсоток жінок значно збільшився, штатно-посадові моменти відпрацьовані і на рівні з чоловіками наші жінки проходять службу у всіх підрозділах ЗСУ.

Нещодавно ми відвідували Полтавську область, де у відповідних частинах працюють зв'язківці. Командир казав, що зв'язківців-дівчат не те, що так само, а деякою мірою й більше, ніж чоловіків. 

Фото: Цензор.НЕТ