Туризм і росіяни: які курорти вже відмовилися від російських туристів?

Туризм і росіяни: які курорти вже відмовилися від російських туристів?

Для росіян закриваються курорти. Один із найбільших європейських туроператорів розіслав по своїх готелях лист з вимогами скасувати бронювання номерів для російських туристів до 31 травня. Причина ‒ вступають в дію санкції проти РФ, які стосуються і роботи туроператорів. В ефірі Українського радіо ситуацію прокоментував Іван Ліптуга, президент Національної туристичної організації України.

0:00 0:00
10
1x

Про зміни в туристичній галузі щодо взаємодії з російськими туристами

"Ми знаємо, що Туреччина продовжує приймати російських туристів і запроваджує навіть додаткові рейси на своїх авіалініях. Але, враховуючи санкції, що заморозили польоти з Росії до країн Європи та Америки, географія туризму для росіян зараз дуже обмежена. Знову пішла хвиля внутрішнього туризму, як це було в часи пандемії. Ми та інші організації працюємо з міжнародними партнерами, закликаючи весь світ до солідарності та відмови працювати з російськими партнерами, готельними мережами, туроператорами, які все ще продовжують працювати на території РФ. Потроху відмовляються. Але напрямки Туреччина, ОАЕ, Шрі-Ланка, Мальдіви продовжують працювати".

Чому ці країни не бояться наслідків санкцій

"На багатьох міжнародних зустрічах ми чуємо чітку реакцію на все, що відбувається в Україні, з боку країн цивілізованого світу. Але є країни Близького Сходу, Азії, Африки, які реагують не так жорстко і сприймають цю війну не як загрозу для себе, а як регіональний конфлікт, дуже далекий від них. Коли ми виступили з єдиним меседжем про відмову від співпраці з Росією в туристичній сфері, ми бачили, що не всі готові на це крок, і навіть міністри з туризму не були готові висловитися з цього приводу. Але позитивна новина ‒ Всесвітня туристична організація, яка є спеціалізованим агентством ООН, виключила Росію зі свого складу на позачерговій асамблеї два дні тому. Понад дві третини країн проголосували за таке рішення. І хоч це не впливає прямо на туристичні потоки ‒ таке репутаційне рішення впливає на статус країни, що є дуже важливим".

Про авіаперевезення та новітні чартерні рейси для російських туристів

"Це не масове явище. Парк авіакомпаній, що працювали на території Росії, налічував десь 800 бортів, які зараз не можуть перетинати кордон РФ. Крім того, що для них закрите небо, на них накладено санкції, і будь-який літак відповідних авіакомпаній буде заарештований, якщо десь зробить зупинку. Тому кількість звичайних і чартерних рейсів зменшена на порядки. Але Туреччина ухвалила політичне рішення, для них Росія другий за обсягами ринок, тож вони вирішили продовжувати співпрацю. Оскільки число країн, до яких можуть літати росіяни, зменшилось, Туреччина вирішила одержати для себе економічну вигоду".

Чи є сьогодні можливість для українців вимагати розміщення в готелях без росіян

"Це справа кожного окремого готелю або кожної мережі. Туристичний сектор завжди був поза політикою і поза питаннями, пов’язаними з війною. Є така організація "Туризм для миру", і взагалі туризм це антитеза війни. Тому туркомпаніям складно асоціювати себе та свій бізнес з тим, що відбувається, складно перейти на політичну позицію і запровадити якісь правила, що українські туристи можуть вимагати не поселяти поруч росіян. У своїй більшості це малий і середній бізнес. Проте великі компанії Booking чи Airbnb одразу висловили свою політичну позицію щодо заборони розміщення на своїх платформах як пропозицій з території РФ, так і можливості для росіян бронювати готелі в інших країнах. Вплинути на малий і середній бізнес в масштабах світу дуже складно. Але, думаю, поступово ставлення буде змінюватися. Це дуже довга гра, і росіяни ще багато років будуть відчувати на собі відповідальність за те, що скоїв їхній уряд і президент".

Фото: life.pravda.com.ua