"Союзна держава" Путіна та Лукашенка: чим завершиться чергова спроба відновити СРСР? Прогнозує експертка

"Союзна держава" Путіна та Лукашенка: чим завершиться чергова спроба відновити СРСР? Прогнозує експертка

28 квітня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що він разом з президентом Росії Володимиром Путіним будують "Союзну державу", до якої можуть увійти й інші країни, які раніше були у СРСР. Співробітниця Національного інституту стратегічних досліджень Ірина Павленко в ефірі Українського радіо спрогнозувала, чим завершиться чергова спроба відновити СРСР.

0:00 0:00
10
1x

Чи ймовірним є відновлення СРСР

У цієї ідеї немає ніяких перспектив після початку російської агресії проти України, нового її етапу у 2022 році і від того, як ця агресія протікає, тобто всіх тих неуспіхів і поразок, яких зазнала Росія в Україні. І якщо до цієї війни можна було розмірковувати про теоретичне існування страху перед Російською Федерацією, то після того, як на нашій землі ми показали, чим насправді є російська армія, а армія є відображенням реального стану справ у країні, то всі, зокрема і потенційні жертви концепції відновлення Радянського Союзу, побачили, що не такий страшний чорт, як його малюють. Тож сьогодні про якісь перспективи відновлення Радянського Союзу не йдеться.

Про ЛНР та ДНР і їхнього куратора Сергія Кирієнка

Це говорить про російські амбіції конкретно щодо українських окупованих територій. Це не про відновлення СРСР. Це про тенденцію, яку вони взяли після Криму, а це анексія українських територій. Відновлення СРСР — це більш глобальний процес, не кажучи вже про різні можливі варіації внутрішньої конструкції такого утворення. 

Те, що тенденція про анексію вже промальовується, було зрозуміло і до початку війни. І це може бути застосовано до всіх так званих заморожених конфліктів, окрім карабахського, на території колишнього СРСР, тобто і до Південної Осетії, і до Абхазії, і, можливо, навіть щодо Придністров'я, а також щодо ЛНР та ДНР. Це було б подарунком російському виборцю для підняття власної популярності, яка почала у Путіна падати. На сьогодні йдеться про те, що вони можуть взяти і утримати. Все вирішується не в Кремлі, а на полях бою в Україні. 

Про заяву Лукашенка щодо відновлення "Союзної держави"

Заява Лукашенка про відновлення Радянського Союзу спрямована виключно для вух однієї людини — Путіна та, можливо ще так званої "партії війни", яка його оточує і взяла верх в РФ остаточно. Це просто для того, щоб сподобатися і вирішити свої проблеми і потреби, які виникли насамперед в економічній сфері у зв'язку з тим, що Білорусь стала співагресором.

Крім того, сама Білорусь ще не завершила переговорний процес по політичній надбудові щодо створення цієї "Союзної держави" Російської Федерації та Республіки Білорусь. Лукашенко не збирається втрачати свою владу і ставати губернатором Білорусі. Просто в країні серйозні проблеми, пов'язані з санкціями, з територіальною блокадою для них можливості продавати свої товари та купувати необхідні. Для них сьогодні єдиним вікном у світ залишається територія Російської Федерації — її залізниця, вагони, тарифи на перевезення. І про все це треба домовитися, щоб хоч якось залишатися на фінансовому плаву. Думаю, що після таких заяв ми можемо сміливо чекати на черговий візит Лукашенка до Путіна, де він буде про все це домовлятися.

Про позицію Казахстану

Казахстан насамперед керується власними національними інтересами. Він продовжує балансувати між Російською Федерацією і Китаєм, що дає йому певні можливості, зокрема для збереження власного суверенітету. Казахстан — велика держава з великими внутрішніми економічними можливостями. Він аж ніяк не є сателітом Росії. У нього є необхідність балансування, він між двох значних територіальних гравців. А втім, він може собі дозволити і сказати щось, і заперечити, що він і зробив з початком нового етапу російської агресії проти України, коли заявив, що не визнає ЛНР та ДНР незалежними державами. 

Про зміну позиції Китаю 

В Китаї серед населення досить сильні проросійські симпатії і ще більше антиамериканські настрої. Китай, безперечно, дуже великий гравець. І коли почало вимальовуватися, що Росія не потягне Україну, то Китай зайняв однозначну позицію і заявив, що він не є зацікавленим у цій війні та закликав до миру. І це сталося досить-таки швидко. І я б не пов’язувала це з американським впливом чи санкціями. Ніхто не хоче мати справу і вписуватися за сторону, яка програє. 

Чи наважиться Вірменія на возз'єднання з Росією

У Вірменії безпекова та економічна залежність від Російської Федерації. І варіантів на даний момент у них небагато. Але в Вірменії є певна образа на Росію після останнього конфлікту між Вірменією та Азербайджаном. Є така думка, що Росія зробила ставку на більш сильного і більш вигідного для неї в регіоні партнера, а саме — Азербайджан та Туреччину. Тобто Росія не зробила все, що могла, аби захистити інтереси Вірменії. Крім того, вірменське суспільство є демократично орієнтованим, що вони довели своїми революційними подіями, і їх нинішній керівник Нікол Пашинян прийшов до влади демократичним шляхом. 

Тому, якими б не були залежність і бажання Кремля, вони зіткнуться з настроями суспільства і настроями політичних та економічних еліт Вірменії, а вони за суверенітет, за збереження національної ідентичності і у вірмен немає ніяких претензій до України. Не кажучи вже про те, що характер війни проти України носить ознаки національного геноциду. А вірмени дуже добре пам'ятають, що таке геноцид. Якщо будь-який нове політичне утворення, СРСР чи як воно ще може називатися утворюється на основі знищення великого народу, заперечення його ідентичності, то це саме той фундамент, на якому буде будуватися таке міждержавне об'єднання. А отже, рано чи пізно денацифікація прийде і на територію Вірменії. 

Тепер від Росії всі будуть розбігатися досить таки швидко. І чим слабшою вона буде ставати, тим більше вона буде програвати на українських полях бою, тим далі від неї будуть всі ті країни, які на сьогодні входять в Організацію договору про колективну безпеку. Я думаю, що про СРСР або подібні проєкти на теренах колишнього СРСР росіяни можуть забути.  

Фото: AFP VIA GETTY IMAGES

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Вікно можливостей" для окупантів закривається — Грабський про битву за Часів Яр
Росія не здатна замінити збитий Ту-22М3 — генерал Романенко
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук
10 років тому в Україні фактично почалася нова світова війна — Їжак