Що відбувається у Придністров'ї ― аналізують експерти

Що відбувається у Придністров'ї ― аналізують експерти

Відучора у Придністров’ї пролунала серія вибухів. Сьогодні там встановлено червоний рівень терористичної небезпеки. Президентка Молдови Мая Санду скликала Раду безпеки. З анклаву почався масовий виїзд людей. В ефірі Українського радіо ситуацію проаналізували Олександр Леонов, виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" та членкиня правління Ради зовнішньої політики "Українська призма" Ганни Шелест.

0:00 0:00
10
1x

Чи справді про атаки було відомо заздалегідь, як стверджує наша розвідка

"Вочевидь у цій ситуації зацікавлена Росія, бо Придністров’я як таке не зацікавлене у загостренні. Його зовнішня торгівля зорієнтована десь на третину на ЄС, третину на Молдову і відсотків на 14 на Україну, а участь у будь-яких воєнних діях вдарить по економіці. Що стосується прямої воєнної загрози звідти ― якби вона була справді реальною, то ці військові сили задіяли б ще на початку війни. Сьогоднішнє нагнітання покликане розбурхати ситуацію, можливо, почати мобілізацію у Придністров’ї, тиснути на молдовський уряд. Засідання радбезу свідчить про те, що вони розуміють небезпеку та ухвалили рішення взяти під посилену охорону об’єкти критичної інфраструктури. Виглядає так, що Придністров’я прагнуть втягнути у створення ще одного вогнища нестабільності".

Щодо заяв президентки Маї Санду, на думку Олександра Леонова, вони свідчать про розуміння, що з боку Придністров’я навряд чи почнеться якась масована атака, але існує небезпека дестабілізації ситуації та певних провокацій безпосередньо в Молдові.

Що Росія може планувати в контексті Придністров’я

"Треба розуміти ― якби Росія мала можливість атакувати Україну чи висадити десант безпосередньо у Придністров’ї, то вона б це вже зробила. Українська ППО не дає цієї можливості. І вочевидь такої ситуації, щоб посилити свою воєнну присутність у Придністров’ї, Росія зараз не має. Але спроби точно будуть. Варто зауважити, що на території Придністров’я залишилися найбільші склади зброї у Європі, і цього достатньо, щоб озброїти велику кількість людей. Тут і вибухи стануть великою проблемою. Отже, варіантів для дестабілізації ситуації є багато. Головна мета ― створювати додаткову напругу та змусити Україну тримати там додаткові підрозділи збройних сил".

Про можливу поведінку Румунії як гравця регіону

"Тут є цікавий момент. Якщо почнеться ескалація конфлікту на території Молдови, то Румунія може втрутитися. Станом на зараз для цього є всі підстави. По-перше, Росія ізольована від того, щоб перекидати свої війська на територію Придністров’я та Молдови. По-друге, підтримка ЄС і НАТО для Румунії буде гарантованою. Це треба враховувати, якщо Росія спробує експортувати конфлікт на територію Молдови".

На думку членкині правління ради зовнішньої політики "Українська призма" Ганни Шелест, висловлену в ефірі Українського радіо вчора, варто очікувати на велику інформаційну пропаганду в Молдові, кампанію на дискредитацію України, українських біженців і взагалі українсько-молдовських відносин. Можливо, буде розгортатися придністровська тематика, а також підготовка до параду 9 травня на території Придністров’я. Це може призвести до певних сутичок навіть на території Молдови, адже там є певні сили, що просувають російський порядок денний. Тож наступні тижні можуть бути достатньо гарячі для молдовського керівництва та спецслужб.

 Фото з відкритих джерел