США призначили Бріджит Брінк послом в Україні. Як це вплине на двосторонню співпрацю країн під час війни?

США призначили Бріджит Брінк послом в Україні. Як це вплине на двосторонню співпрацю країн під час війни?

Президент США Джо Байден призначив нового посла США в Україні. Нею стане Бріджит Брінк, яка наразі очолює американську дипломатичну місію у Словаччині. Про те, як призначення нового посла вплине на українсько-американські відносини в ефірі Українського радіо розповіла голова комітету Верховної Ради у закордонних справах восьмого скликання, керівниця Мережі захисту національних інтересів Ганна Гопко.

0:00 0:00
10
1x

Як призначення Бріджит Брінк вплине на відносини США та України 

Бріджит Брінк була в Україні кілька разів, коли працювала разом із Вікторією Нуланд. Тому для неї добре відомий український файл, взагалі безпекова ситуація в регіоні, вся російська збройна агресія проти України. Вона також поінформована про перемовини, тому ми чекаємо, коли вона нарешті прибуде в Україну, для того щоб посилити і вивести на новий рівень наші двосторонні відносини зі Сполученими Штатами Америки, коли ми зараз бачимо, як багато посольств вже повертаються до Києва.

Насправді дуже важливо, що це буде посол, а не тимчасово повірений. Це теж є важливим для швидшого та якіснішого просування наших дипломатичних відносин, хоча пані Крістіна Квін достатньо ефективно виконує свої обов'язки. Але для нас важливим є візит Байдена в Україну. І після візиту держсекретаря Ентоні Блінкена зараз до Києва нам потрібно більше військової допомоги. В Конгресі саме розглядають зміни до бюджету. Тому важливо, щоб ми могли отримати мінімум 20 мільярдів доларів, зважаючи на російську війну. 

Нам дуже хочеться, щоб стратегічне партнерство між Україною і США завдяки присутності посла допомогло Україні пришвидшити перемогу у військовий спосіб, посилити санкції проти Росії, питання збільшення гуманітарної допомоги і те, щоб ті українські організації та волонтери, які зараз безпосередньо працюють на фронті та привозять допомогу, були у списку отримувачів, а не такі міжнародні гіганти, як Червоний Хрест, які довели свою не ефективність в умовах повномасштабної війни. Тому є багато питань, де саме від лідерства Сполучених Штатів Америки залежить пришвидшення допомоги від інших країн-членів НАТО і не лише. І в інтересах Сполучених Штатів Америки перемога України, тому що тут є геополітика, і це і сигнал Китаю, як себе поводити в Індо-Тихоокеанському регіоні та не повторювати агресивних дій Російської Федерації. Також це таке питання, як визнання Росії державою-спонсором тероризму. Тому є потужний порядок денний. І нам хочеться, щоб, крім візиту президента США, також планувалося більше візитів конгресменів і щоб наше стратегічне партнерство призвело до лідерства України в регіоні з усіма інноваціями й інвестиціями. Зараз нам потрібно мільярди доларів щомісяця на соціальні виплати, і ці гроші Сполучені Штати Америки теж можуть допомогти Україні згенерувати і через "Велику сімку", і через міжнародні фінансові інституції, зокрема МВФ. Але щоб це не були кредити, які треба віддавати. А щоб це була допомога країні, яка стримує тоталітарний режим.

Про візит Джо Байдена до України 

Я думаю, що багато кроків робиться. Такі візити допомагають нам і більше зброї отримати, і це певні сигнали до інших держав. В мене немає сумнівів, що президент США буде в Україні. І мені хотілось би, щоб його підтримав ще Папа Франциск з Ватикану. Вчора був дуже потужний виступ президента України в Софії Київській. Я думаю, що це був меседж того, що Україна ― не просто світова житниця, гарант продовольчої безпеки, і тому потрібно пошвидше завершувати війну перемогою України, щоб кожен міліметр землі був засаджений. Але Україна є й духовною житницею світу, другим Єрусалимом. 

Про постачання зброї Україні 

США є безпековим гарантом України після того, як ми здали третій у світі ядерний потенціал. Очевидно, що росіяни постійно будуть висловлювати претензії. Вони лякають, що будуть застосовувати тактичні ядерні ракети не лише проти України, але й країн-членів НАТО. І вони це використовують як елемент стримування західних партнерів, щоб нам не давали більше зброї. Ми розуміємо тактику Кремля. Я думаю, що Сполучені Штати Америки розуміють свою потугу, і тут важливо, щоб було більше пришвидшення допомоги. 

Росія діє за сирійським сценарієм, коли вони ударами по критичній інфраструктурі, нафтобазах, залізничних вузлах намагаються зробити так, щоб ми не могли позначати своєчасно зброю на поле бою і щоб міста були непридатні до життя. Тому одне з наших завдань зараз ― шукати всі можливості для захисту об'єктів критичної інфраструктури, отримувати вертольоти і в Чорному морі збільшувати переваги і мати побільше таких прикладів, як те, що відбулося з крейсером "Москва", тому що це фактично один з початків кінця Московії. 

Фото: sk.usembassy.gov