Що буде з тарифами на електрику та інші комунальні послуги ― пояснюють фахівці

Що буде з тарифами на електрику та інші комунальні послуги ― пояснюють фахівці

В умовах воєнного стану залишаються важливими послуги, що їх надає держава, зокрема комунальні. Уряд ухвалив рішення зберегти чинні тарифи на електроенергію для населення на шість місяців. Що буде далі з тарифами на електрику та інші комунальні послуги ― в ефірі Українського радіо прокоментували Олексій Кучеренко, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, член фракції "Батьківщина", та Святослав Павлюк, виконавчий директор Асоціації "Енергоефективні міста України".

0:00 0:00
10
1x

Які механізми забезпечують замороження тарифів на півроку

Олексій Кучеренко: "Треба розуміти, що найближчим часом застосовувати так звані ринкові тарифи для населення на газ, електроенергію і тепло ― неможливо. Ми бачимо, що відбувається з газом у Європі. Тому абсолютно слушно, що буде продовжено державне регулювання у сегменті насамперед населення і бюджетних установ. Цілком логічно, що ціна на електроенергію буде продовжена на 6 місяців. Гадаю, її буде продовжено і далі, адже за пів року наші люди не збагатіють. Так само із ціною на газ, яка була дещо завищена, а зараз війна внесла свої корективи: відбувається не тільки зниження платоспроможності, а й падіння попиту і споживання… Я переконаний, що в середньостроковій перспективі, тобто 2-3 роки, нам потрібне абсолютно прозоре і нормальне державне регулювання тарифів, у першу чергу, на енергоносії. За чіткою формулою: собівартість + рентабельність. Ми ж пам’ятаємо, коли в Європі так звана ринкова ціна на газ була умовно 40 гривень за куб, а у нас держава регулювала і встановлювала 8 гривень. Бо у нас є власний газ ― Укргазвидобування. Абсолютно нормально, якщо держава регулюватиме ціни і на власну атомну електроенергію".

Святослав Павлюк: "Формування цін на енергоресурси і встановлення тарифів буде відбуватися у ручному режимі, беручи до уваги, що наша енергетична система під ударом, падає споживання і ринкові принципи припиняють працювати. Тож у період воєнного стану ми будемо формувати тарифи, йдучи свідомо на збитковість багатьох державних підприємств, які будуть дотуватися фактично з держбюджету. Цей період, на жаль, розтягнеться".

За якими тарифами сплачувати комунальні послуги у разі фізичної відсутності у помешканні

Олексій Кучеренко: "Є послуги, які згідно з чинним законодавством можуть перерахувати, наприклад, вивезення сміття. Щодо води та електроенергії ― розрахунки за лічильниками. Можна зазначити якісь середньостатистичні показники, порівнявши з попередніми витратами. Ніхто нікого не штрафуватиме у цій ситуації. Але платити треба, адже там працюють люди, послуги надаються, вони мають отримувати зарплатню".

Святослав Павлюк: "Комунальні підприємства продовжують працювати і мусять закуповувати електроенергію, бензин, транспорт, зварювати пошкоджені труби, платити людям. Ці послуги мають бути сплачені, але це може мати різні виміри, якщо говоримо про поруйнований Харків чи умовно вцілілу Вінницю".

Як енергетична криза в Європі може вплинути на формування тарифів

Святослав Павлюк: "Відмова купувати енергоресурси у Росії вочевидь спричинить дефіцит та зростання цін до моменту, поки будуть замінені джерела постачання. Або скоротяться самі потреби. ЄС зараз перебуває у процесі переходу до Європейської зеленої угоди, що передбачає кліматичну нейтральність до 2050 року. Нам також треба відстежувати цей процес, як би важко не було. У Німеччині та інших країнах обговорюють відновлення атомних станцій, які були заморожені та виведені з експлуатації. Тобто буде велика частина рішень, що ухвалюватимуться у режимі коротких перспектив, щоб унезалежнитися від імпорту енергоресурсів із Росії".

Щодо ситуації на атомній станції в Енергодарі, яку тимчасово контролюють окупанти, Святослав Павлюк зазначив: "Укренерго припинив видавати публічну диспетчерську інформацію, тому складно аналізувати. Наскільки я розумію, станцію погашено і введено у сплячий режим".

Нагадаємо, що сьогодні більш-менш нормально сплачують за комунальні послуги на заході країни ― до 85 відсотків.

Фото: media.slovoidilo.ua/