Перед Великоднем ДРГ активізують свою діяльність: як не стати жертвою російських терористів?

Перед Великоднем ДРГ активізують свою діяльність: як не стати жертвою російських терористів?

Напередодні великодніх свят, які цього року припадають на 25 квітня, росіяни активізують діяльність своїх диверсійно-розвідувальних груп, а з боку Росії лунають попередження про можливі теракти, в яких Москва намагається наперед звинуватити Україну. В зв'язку з цим міністр культури Олександр Ткаченко рекомендує дотримуватися обмежень воєнного стану, правил комендантської години та подивитися великодні служіння онлайн чи по телевізору. Українське радіо вирішило дізнатися, як не стати жертвою терористів тим, хто все ж таки вирішить відвідати храм. Своїми порадами поділися генерал-майор запасу Служби безпеки України, заступник голови СБУ в 2014-2015 роках Віктор Ягун.

0:00 0:00
10
1x

"Те, що ми всі називаємо диверсійно-розвідувальною групою, — це все ж таки військові, які мають належність до збройних фрмувань тої держави, яка веде війну проти нас. Вони мають мати ознаки: військовий одяг, відзнаки — по яких можна ідентифікувати, що це військовослужбовці. А те, що може бути в тилу — це, як правило, люди в цивільному одязі, які не мають жодних прав і фактично є терористичним угрупованням. Такі групи не підпадають під жодні правила ведення війни і їх можна знищувати як терористів", — розповів Віктор Ягун. 

Він розповів, що при зустрічі з представниками таких груп діє найголовніше правило — не варто проявляти героїзм: "Якщо є підозра, що ці люди можуть належати до груп ворога, то найкраще — шукати можливість передати цю інформацію людям, які професійно можуть її перевірити та ліквідувати диверсантів". 

"По-друге, ворог зараз активно розповсюджує інформацію, зокрема й для того, аби посіяти паніку серед місцевого населення в період проведення релігійних свят. Росія зараз говорить, що Україна готує обстріл певних громад, щоб звинуватити в цьому потім РФ. Ми знаємо, що якщо таке прозвучало зі сторони Росії, значить вона може сама таке організувати. Особливо йдеться про ті місця, де можна застосувати артилерію, — наприклад, біля лінії фронту. Тому краще виважено підходити до відвідування церковних споруд: дивитися, аби не було значного скупчення людей і бажано дуже пильно придивлятися до того, що навколо відбувається", — наголосив експерт.

Він додав, що диверсійні акції, в яких Росія потім може звинуватити Україну, мають найбільше шансів статися в церквах московського патріархату: "Потім вони зможуть сказати, що бандерівці проти московського патріархату, тому й організували вбивство мирного населення". 

"Тому зараз треба подумати, чи варто брати участь у великих скупченнях людей і святкуванні Великодня в церквах. Якщо ми послухаємо богослужіння по телебаченню, думаю, що нічого страшного не станеться. Ми розуміємо, що існують деякі традиційні моменти, але треба зважати на себе та своїх рідних і спробувати поставитися до цієї проблеми з розумінням. Чим менше людей буде на вулицях та натовпу — біля церков, тим легше буде нашим правоохоронцям, ТРО протидіяти ворогу", — підсумував Віктор Ягун.

Фото:  Львівський портал