Чи зможе дефолт Росії і падіння рубля зупинити війну?

Чи зможе дефолт Росії і падіння рубля зупинити війну?

Перший за століття з 1917 року дефолт за зовнішнім боргом Росії видається неминучим. Дефолту РФ поки не сталося, водночас на початку квітня рубль порівняно з лютим навіть зміцнішав. Чому так сталося і що відбувається в економіці РФ розповів в ефірі Українського радіо директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

0:00 0:00
10
1x

Росія пережила дефолт в 1998 році. Тоді не вдалося виплатити внутрішні борги. 1998-го там був страшний дефіцит, інфляція, безробіття. Курс рубля значно зріс і це вдарило безпосередньо і по Україні. Щонайменше через 5 років у них почалося відновлення із врахуванням того, що весь світ готовий був із ними співпрацювати. На сьогодні тенденції трохи інші — світові компанії виходять із Росії.

Про ресурси РФ

Близько 300 мільярдів доларів із золотовалютних резервів Росії були заморожені. Також відсутній допуск до золота. Хоч вони і мають золото, яке могли реалізовувати на світових ринках, однак США застосували так звані вторинні санкції щодо тих, хто купить це золото. Тому його звичайно ніхто купувати не хоче. У Росії залишилися лише юані та інші валюти, у яких зберігалися золотовалютні резерви.

Однак Росія може так протриматися достатньо довго, оскільки ціни на енергоносії залишаються високими. По факту Росія щодня отримує біля мільярда доларів за реалізацію своїх енергоносіїв. Тому дуже важливо закликати наших міжнародних партнерів зробити все, щоб відмовитися від купівлі цих кривавих нафти і газу. Фактично за рахунок цих коштів, які Європа сплачує безпосередньо Росії, готується продовження війни, щоб вбивати українців.

Уже є заклик Європарламенту з приводу застосування заборони на купівлю нафти і газу. Однак є окремі країни, для яких така відмова проблематична, оскільки в них залежність від енергоносіїв, зокрема газу, сягає біля 100%. Відмовитися миттєво вони не можуть, тому і протестують.

Про курс рубля

У Росії заборонено торгувати, там ви не зможете купити долар. Так само заборона і на банківському ринку. Але навіть із обмеженнями, влада РФ витрачає гроші на підтримання курсу. Зокрема минулого місяця на підтримання штучного курсу рубля російський центральний банк витратив 40 мільярдів доларів.

"Коли ви просто малюєте якийсь курс, то це не має ніякого значення. Ми можете намалювати 80, 50. Це не має жодного сенсу, бо ви не допускає учасників ринку для того, щоб вони купили. Щоб здійснити оплату товарів у валюті за кордон, ви повинні отримувати спеціальний дозвіл Центробанку або урядової комісії. Реальний курс — понад 200 рублів за долар. Це той курс, за яким ви можете купити якісь товари. Росія малює статистику, курси, інфляцію… Це все міф і не відповідає дійсності", — відзначив Ілля Несходовський.

Про дефолт

Росія здійснила оплату по зовнішніх облігаціях 4 квітня у рублях, що не відповідає тим вимогам, які були передбачені для погашення цих єврооблігацій. Як результат — 4 квітня пішов відлік 30-ти днів. У випадку, якщо Росія упродовж цього періоду не здійснить оплату валютою, то 4 травня ми почуємо про дефолт Росії. Хоча не варто сильно на це звертати уваги, бо майже всі негативні наслідки дефолту в РФ вже відбулися. Це відмова співпраці, відсутні запозичення, значна інфляція, девальвація долара.

Дефолт оголосили російські залізні дороги, так звані "РЖД" по одному з випусків євробондів стосовно конкретної компанії. Це може призвести до банкрутства. Ті, хто має цінні папери "РЖД", подаватимуть до суду. Якщо "РЖД" не захочуть погашати борги всередині країни, то тоді погашатимуть борги своїм майном за кордоном. При чому не лише майном залізниці, а й також загалом державним майном РФ.

Фото: pixabay.com