"Використовує застарілі політичні технології": експерт про справу Порошенка

"Використовує застарілі політичні технології": експерт про справу Порошенка

Сьогодні вранці п’ятий президент, а нині народний депутат Петро Порошенко повернувся в Україну. Літак із Варшави приземлився о 9.05 в аеропорту "Київ", де Порошенка зустрічали тисячі прихильників і політичних соратників. В аеропорту співробітники Державного бюро розслідувань намагалися вручити Петру Порошенку повістку до суду, але не вдалося. Про це повідомила радниця з комунікацій ДБР Тетяна Сап’ян. Із аеропорту Порошенко сам поїхав до Печерського суду Києва, де під будівлею зібрався велелюдний мітинг. Об 11.42 розпочалося засідання суду щодо обрання йому запобіжного заходу. Петро Порошенко проходить по одній справі разом із Віктором Медведчуком. Їх обох підозрюють у державній зраді. Медведчук перебуває під цілодобовим домашнім арештом. Проаналізував ситуацію в ефірі Українського радіо колишній віце-прем’єр Олег Рибачук.

0:00 0:00
10
1x

Про порівняння з Навальним

Порівняння з Навальним почали використовувати помічники Порошенка, вони намагаються це порівняння за вуха притягнути. Ні в чому іншому, окрім дати, паралелі немає. Я сьогодні почув у виступі Порошенка фразу "і ми підемо на цю Голгофу", то це вже перебір. Україна не схожа на Росію і методи боротьби з Порошенком кардинально відрізняються від того, що режим Путіна і російські спецслужби робили з Навальним. Навального реально мали б вбити. І лише завдяки командиру екіпажу, який на власний розсуд посадив літак, Навального буквально з того світу витягли.

І ще одне. Порошенко далеко ж не є лідером всієї опозиції. Він дуже часто це використовує. Зверніть увагу, нікого практично поруч з ним, окрім Кіри Рудик (а це не найуспішніша політична сила в Україні) не було. Це все частина політичних прийомів. Я бачу, як Порошенко відверто насолоджується тим, що відбувається. Він черпає енергію, він ожив і демонструє кураж.

Про рейтинг

Рейтинг у Порошенка може зрости лише після того, як він об’єднає навколо себе опозицію. Ці події, які відбуваються, можуть дати лише короткий ефект. Ті 10-12%, які в нього є зараз, так і залишаться. Кардинального зростання рейтингу не буде, бо він мобілізує власний електорат. Тобто все це відбувається всередині цієї бульбашки. Він не виходить за межі. Щодо закликів до об’єднаної опозиції, то скільки я себе пам’ятаю, скільки опозиція і об’єднується.

Про звинувачення

У справі фігурують три статті: фінансування тероризму, державна зрада, створення терористичної організації. Але щоб довести особисту вину Петра Порошенка, не як президента, а як фізичної особи, то треба довести, що там була особиста вигода. Умовно кажучи, треба, щоб у звинувачення була якась розписка від покійного Захарченка чи інших ватажків "ДНР", що вони отримали від Петра Порошенка певну суму в готівці. І було б ще гарно, щоб вони сказали, що виділили Порошенку за це певний бонус. Зрозуміло, що таких документів ніде не буде. Тому в цьому сенсі судові перспективи досить примарні. Думаю, що досить гарна армія адвокатів Порошенка з цим справиться. Це не перший випадок звинувачення в державній зразі в Україні і жодна справа до суду не дійшла.  

Про вплив справи Порошенка на українську дипломатію

Думаю, що нинішні візитери, зокрема міністри закордонних справ, конгресмени США, вони точно у приватних зустрічах із Зеленським чи з депутатами "Слуги народу" говоритимуть про те, що у світі не прийнято застосовувати кримінальне судочинство проти політичних опонентів. Попри все, є неписане правило, що з політичним опонентом потрібно боротися політичними методами. Навіть якщо у вас є серйозні причини застосувати кримінальне право, дочекайтеся поки політичний опонент перестане бути у вашому політичному полі, виграйте політично, а тоді вже можна діяти.

Читайте також: "Справа Порошенка" може спровокувати політичну кризу в Україні — думка політолога

Усе, що відбувалося сьогодні, переважно відбувалося у телекартинці. Це постановка. Порошенко купався в цій атмосфері, працювали його телеканали. Думаю, вони використовуватимуть цю картинку в майбутніх політичних кампаніях. Порошенко весь час підкреслював, що ось є "ми", а є "вони" і зрада то "вони". Це досить наївні, примітивні, неглибокі технології, які зовсім не дозволяють розумному виборцеві побачити якусь картинку майбутнього. Такі прийоми дозволяють тримати своїх залізобетонних виборців, але не дозволяють претендувати на роль національного лідера, а Порошенко хоче саме цього. 

Нагадаємо, експерт з політико-правових питань проаналізував політичні та юридичні моменти справи Порошенка.

Фото: facebook.com/petroporoshenko

 

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
"Дивна справа" — голова НСЗУ Гусак про звинувачення її у службовій недбалості
Проблема корупції не обмежується тим, що ми перебуваємо у воєнному стані — Риженко
Загублені мільйони та зрада Батьківщини: що буде з топ-політиками та суддями, яких розшукують правоохоронні органи
Віктор Медведчук, якого віддали Росії, досі залишається народним депутатом України — рух "Чесно"
Юсов: "Це велика і складна спецоперація, про це колись напишуть книги і знімуть фільми"