Загублені мільйони та зрада Батьківщини: що буде з топ-політиками та суддями, яких розшукують правоохоронні органи

Загублені мільйони та зрада Батьківщини: що буде з топ-політиками та суддями, яких розшукують правоохоронні органи

Українське радіо поспілкувалося з представником громадського руху "Чесно" Олександром Саліженком про головних суддів та народних депутатів України, які мають проблеми із законом, та їхню подальшу долю.

0:00 0:00
10
1x

СБУ: арештувала майно Дмитра Табачника

Служба безпеки України арештувала майно колишнього міністра часів президента Януковича Дмитра Табачника.

"Нарешті це сталося й питання лише одне: чому давно довго? Адже практично лише на річницю повномасштабного вторгнення до цього дійшло", — зазначив Олександр Саліженко. За його словами, Дмитра Табачника вже давно немає в Україні, проте його майно досі залишається тут. Це не єдиний проросійський політик, який втік з України, але його майно довгий час чомусь було не арештованим. Тому зараз маємо стримані оптимістичні сподівання, що нарешті в цій сфері будуть зрушення, — додав Саліженко.

 

НАЗК: оголосило в розшук нардепку 9-го скликання Маргариту Шол

За даними Національного агентства з питань запобігання корупції, народна обраниця від "Слуги народу" не вказала в декларації за 2020 рік відомості про оренду квартири на Печерську в Києві. Вартість оренди складає 5 мільйонів гривень. Слідство вважає, що Шол навмисно приховала важливу інформацію від антикорупційних органів.

Читати також: Віктор Медведчук, якого віддали Росії, досі залишається народним депутатом України — рух "Чесно"

"Швидше за все вона обійдеться лише штрафом за невнесення в декларацію такої інформації. Це буде адміністративне стягнення", — розповів Саліженко. За його словами, Маргарита Шол досі працює у парламенті й на останньому засіданні голосувала за порядок денний та законопроєкти, які розглядалися. Якщо оцінювати її як депутатку протягом року, то нічого ефективного з її боку не було ані з точки зору виступів, ані поданих законопроєктів чи роботи комітету, продовжив експерт. "Але протягом року вона була в Україні, перебувала на засіданнях і голосувала. Проте в повідомленні НАБУ мова йде про 2020 рік і досить часто є поширеною практики серед народних депутатів, коли вони користуються майном — автівками, нерухомістю — і не вказують це в декларації, хоча користування в ній теж потрібно відображати".

 

НАБУ: оголосила в розшук оголосили нардепа від "Батьківщини" Михайла Волинця

"Цей кейс дуже подібний (до справи Маргарити Шол — прим. ред.), адже і в першому випадку, і наразі йде мова про невключення в декларацію певної інформації (Волинця розшукували через неправдиві відомості в декларації — прим.ред.). І Волинець, і Шол є в парламенті й сподіваюся, що вони не будуть переховуватися від слідства та нададуть інформацію", — розповів Олександр Саліженко. Він додав, що, на жаль, в парламенті зберігається тенденція щодо неповного заповнення декларацій: депутати "забувають" декларувати майно, яке є в їхньому користуванні.

 

НБУ та ВРУ: Кирило Шевченко у Відні з Олександром Грановським

Колишній очільник Національного банку України Кирило Шевченко та екснардеп від "Блоку Петра Порошенка" Олександр Грановський обідали разом у Відні в листопаді минулого року. Спільне фото оприлюднив Центр протидії корупції. 

"Хотілося б, щоб наші правоохоронні органи реагували превентивно, до того часу, коли їхні механізми можуть бути задіяні. Адже досвід показує, що правоохоронні органи не діють, таким чином даючи таким політикам шанс втекти за кордон, а після цього розводять руками і казати, що чекають на екстрадицію", — зазначив представник руху "Чесно". Для того, щоб цього не було, правоохоронні органи мають реагувати до того, як ці особи втечуть з України.

 

НАБУ та судова система: розшук судді Ірини Масло

Суддя Вищого адміністартивного суду України Ірина Масло 3 січня оголошена в розшук НАБУ через недостовірні дані в електронній декларації. В 2020 році вона не внесла відомості про дві земельні ділянки та два будинки в передмісті Києва вартістю 4 мільйони гривень.

"Тенденції (не декларувати все майно — прим.ред.) притаманні не лише політикам чи чиновникам, якими ми займаємося, але й представникам інших гілок влади, в тому числі і судової. Ми чули і бачили низку розслідувань того, що ці чиновники мають або нерухомість за кордоном, навіть на території Росії або в окупованому Криму, або й паспорти цієї держави. Й тут та сама проблематика: в правоохоронних органів є всі інструменти для перевірки і вони мають не чекати розслідувань журналістів для того, щоб отримати цю інформацію. Правоохоронні органи мають законні механізми, аби встановити, чи є в особи паспорт іншої держави чи немає, чи виїздила вона за кордон або, наприклад, на окуповану територію, з якою метою та інше", — висловив свою думку Саліженко.

Він додав, що громадським активістам відомо, що паспорти інших країн мають не лише судді, але й народні депутати: "Нещодавно було розслідування про російський паспорт в народного депутата Олександра Пономарьова. Питання зараз також стоїть про те, де він фізично перебуває, яка його доля, чи є в нього паспорт чи ні, чи буде відповідальність. Він (Пономарьов — прим.ред.) просто зник, його немає в парламенті. Й ми можемо лише здогадуватися, чи є реакція на це в правоохоронних органів".

Фото: Трансперенсі Інтернешнл Україна