Експерт про те, хто би переміг на президентських виборах, якби вони відбулися зараз

Експерт про те, хто би переміг на президентських виборах, якби вони відбулися зараз

20 грудня 2021 року Київський міжнародний інститут соціології оприлюднив останні минулого року дослідження електоральних настроїв громадян. Про результати досліджень, Українське радіо поспілкувалося з Антоном Грушецьким, заступником Київського міжнародного інституту соціології.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Згідно з результатами дослідження Київського міжнародного інституту соціології, якби перший тур виборів Президента України відбувся у середині грудня, найбільше голосів отримав би чинний Президент Володимир Зеленський — 27, 6%. На другому місці — Петро Порошенко з результатом 16%, третє місце з майже однаковою підтримкою посіли Юрій Бойко — 9,4 % та Юлія Тимошенко — 9%.

У другому турі виборів Президента Володимир Зеленський переміг би Петра Порошенка, Юрія Бойка та Разумкова, а от у парі Зеленський-Тимошенко співвідношення становить — 51, 6% до 48, %. Але це є різниця у межах статистичної похибки.

Якби вибори до Парламенту відбувалися у середині грудня, то бар’єр подолали би 7 партій. Найбільшою була би підтримка в "Слуги народу" — 17, 6%, "Європейська солідарність" — 16, 5%, "Батьківщина" — 13, 7%, ОПЗЖ — 13, 6%, понад 5% отримали б партії "Розумна політика" та "Сила і честь", менше прохідного бар’єра в "Української стратегії" Гройсмана і партії "Наші".

У чому феномен високих рейтингів чинного Президента Володимира Зеленського

"Рейтинги Зеленського дійсно є феноменом, тому що здебільшого українські президенти до цього періоду розгублюють підтримку громадян. Володимир Зеленський дійсно зберігає лідерство, але це лідерство є відносним, відносно всіх інших кандидатів, які є представленими у списку. Насправді ж багато громадян можуть бути розчаровані нинішньою владою, що відбивається рейтингами партії "Слуга народу", які зараз є 2,5 раза меншими, ніж на парламентських виборах і значно нижчими, ніж особистий рейтинг Володимира Зеленського. Тому Зеленський, на думку багатьох громадян, є значно кращим варіантом, ніж інші конкуренти в списку. Тому що їх сприймають як системних старих політиків, яких респонденти можуть не любити ще більше, ніж Володимира Зеленського.

Але зрозуміло, що це є питанням часу, тому що є певна логіка в розчаруванні населення.

Спершу вони розчаровуються в оточенні Президента. Вважають, що сам він "хороший цар", але його радники, урядовці, міністри є негідними людьми, які заплямовують його репутацію. Це відбивається на ставленні до Уряду, Парламенту і на ставленні до партії "Слуга народу". Потім це вже починає переноситися на ставлення до Президента", — аналізує Антон Грушецький, заступник Київського міжнародного інституту соціології.

За словами експерта у 2019 році Володимир Зеленський отримав 30% підтримки в першому турі, але якби президентські вибори відбулися восени 2019 року, то він отримав би більш ніж 50% підтримки. У порівнянні з попередніми показниками, його рейтинг значно знизився, хоча поряд з іншими, зберігається доволі високим.

Проте, може відбутися так як у випадку самого Володимира Зеленського, коли він неочікувано з‘явився як нове обличчя на політичній арені і змінив ситуації. 

Зберігається попит на нові обличчя. Він може бути трохи меншим, ніж у 2019 році і мати трохи інше забарвлення. Якщо у 2019 році населення просто прагнуло нових облич у політиці, то зараз запит на нові обличчя все ж вимагає професіоналів. 

Коли ми порушували запитання — "Що потрібно Україні для того, щоби пришвидшитися у розвитку?", то однією із найбільш популярних відповідей була — "щоби при владі були люди з досвідом державного управління". У цьому випадку Юлія Тимошенко та Петро Порошенко вписуються у ту категорію людей, які сприймаються населенням, як ті, хто має досвід держуправління — міцні, сильні лідери, здатні управляти сильною рукою і наводити лад у державі.  

Високому рейтингові Юлія Тимошенко завдячує тим, що володіє стабільним ядерним електоратом, який зберігається.

Другий тур для більшості виборців є голосування не "за когось", а "проти когось". У першому турі голосують за того, кого підтримують, а в другому турі вибір падає на того, у кого є менший антирейтинг. Тому Юлія Тимошенко може сприйматися кращим варіантом, ніж низка інших конкурентів. 

Про вплив медіа на електоральні настрої населення 

"Чим молодшим є респондент, тим більше він користується інформаційними джерелами з мережі Інтернет і діджитал-каналами інформації. Цей показник поміж людьми середнього віку становить приблизно однакову частку тих, хто користується діджитал-каналами інформації та телебаченням. Молодь звісно надає максимальну перевагу діджитал-каналам, а старше покоління — телебаченню.

Електорально та політтехнологічно прослідковується цікавий момент — хоч діджитал-канали і починають переважають, все ж більш електорально активними та більш дисципліновано голосують саме виборці старшого віку, тому важливість телевізора з точки зору вибору зберігається дуже важливою", — розповів Антон Грушецький, заступник Київського міжнародного інституту соціології.

Фото з відкритих джерел