Чому Ердоган цілеспрямовано обвалює ліру? Думка експертки

Чому Ердоган цілеспрямовано обвалює ліру? Думка експертки

Курс турецької ліри щодо долара обвалився до нового історичного мінімуму. Під час торгів 17 грудня за долар давали 16,23 ліри. У січні цього року долар коштував 7,4 ліри. Турецька валюта знецінилася у більш ніж удвічі, доходи громадян різко скоротилися. Головний прихильник зниження головної ставки — президент Туреччини Ердоган. І хоча офіційно центральний банк країни є незалежним від глави держави, фактично регулятор виконує вимоги президента. За чотири роки Ердоган змінив чотирьох керівників центрального банку. Куди летить турецька економіка і які наслідки це матиме для політичних амбіцій Ердогана розповіла в ефірі Українського радіо старша аналітикиня Центру досліджень сучасної Туреччини Євгенія Габар.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Причини знецінення ліри

Є кілька причин знецінення ліри. Найперше — це кредитно-грошова політика Ердогана. Експерти вже навіть почали говорити про так звану "ердономіку", тобто абсолютно унікальний стиль проведення грошової політики турецького президента, що полягає у постійному зниженні облікових ставок. Ідея в тому, що за логікою турецького президента, якщо кредити будуть дешевими, тобто облікові ставки будуть постійно знижуватися, то на цьому зароблятиме гроші не банківське лобі, а населення. Ердоган вважає, що така ситуація мала б сприяти розвиткові економіки, швидкому економічному зростанню і стимулювати малий і середній бізнес, який би брав дешеві кредити і розвивав економіку далі. На практиці це не працює, бо є певні закони економічні, які порушені політикою Ердогана.

Така політика призводить до дуже високого рівня інфляції. Дедалі більше втручання президента в економічну політику центрального банку погіршує ситуацію. Зараз долар коштує 17,6 турецьких лір і ціни зростають щодня, це дуже погано впливає на споживача і на турецький бізнес. Для підприємців, у кого є борги в іноземній валюті, переживають непрості часи.

Читайте також: Чи вдасться Україні укласти Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною: прогноз експерта

Друга причина, це кадрова політика, зокрема часта зміна керівників центробанку, часта зміна міністрів фінансів не сприяє стабільності і залученню іноземних інвестицій.

Про реакцію опозиції

Усі політичні партії і навіть прихильники правлячої партії роблять достатньо критичні заяви стосовно такої політики Ердогана у фінансовій, банківській і кредитно-грошовій сферах. Головний електорат правлячої партії — великий бізнес, що великою мірою залежить від співпраці з іноземними компаніями і який дуже сильно відчуває на собі коливання курсу долара. Тому є критичне ставлення і нерозуміння продовження такої політики Ердогана і в його прибічників.

Майже всі опозиційні партії об’єдналися у вимозі дострокових виборів, щоб хоч якось зупинити скочування країни в дедалі більшу економічно-фінансову кризу. До того ж ще до падіння ліри певне невдоволення політикою влади існувало у молодого населення, яке складає доволі значний відсоток у Туреччині. На виборах у 2023 році будуть 9 млн виборців, які вперше голосуватимуть і які переважно налаштовані опозиційно через падіння ліри і високий рівень безробіття.

Читайте також: Ердоган погодився приїхати в Крим? Ні, але Кремль видає бажане за дійсне

Якщо говорити персонально про політиків, то рейтинги найвищі залишаються в Ердогана, але якщо говорити про політичні сили, то спостерігається надзвичайно стрімке падіння підтримки влади.

Про ймовірну політичну кризу

Об’єктивно наслідки валютної кризи можна буде побачити в опитування через місяць-два. Ймовірно, що показники підтримки влади впадуть ще більше. Якщо говорити, хто може скласти конкуренцію Ердогану, то найперше на думку спадають представники головної опозиційної партії — Республіканської народної партії та її лідер Кемаль Киличдароглу і мер Стамбула Екрем Імамоглу. Нині опозиція нарощує потенціал.

Ще один тренд — створення нових партій із кола колишніх соратників Ердогана, які також перебувають в опозиції. Йдеться про колишнього міністра закордонних справ Ахмета Давутоглу, який створив консервативну Партію майбутнього. І ще утворився ліберальний осередок колишнього віце-прем’єра — Партія демократії і прогресу.

Про українсько-турецькі відносини

Якщо зміна політичної команди у Туреччині відбудеться, то у відносинах України і Туреччині буде певний перехідний період, упродовж якого спільні проєкти, зокрема і в оборонній сфері, продовжуватимуться, але така висока динаміка політичного діалогу, яка досягнута станом на зараз, очевидно спадатиме. Ще один момент, на який Україні варто звертати уваги — різне бачення взаємин із Заходом і зокрема з Європейським Союзом та НАТО. У кожної партії в Туреччини є свій порядок денний щодо відносин із Заходом.

Про вибори 2023 року у Туреччині

Наступні планові вибори і президентські, і парламентські в Туреччині відбудуться в 2023 році. І цей ювілейний рік — це сторіччя заснування республіки. Ердоган, звісно, хотів би тріумфально виграти ці вибори та відзначити 20-річчя перебування у владі.

За нинішньою поведінкою Ердогана слідує, що на поступки він іти не збирається щодо монетарної політики. Для нього боротьба з так званим банківським лобі — справа честі. Він не один раз заявляв, що діє в інтересах населення Туреччини. Навіть більше, день тому, коли очікувалося, що Центробанк відмовиться від чергового зниження облікових ставок, цього не відбулося.

На цьому тлі і на тлі заяв великих компаній може відбутися певна пауза політики Ердогана, щоб вирівняти ситуацію, оскільки якщо таке відбуватиметься і далі, то криза фінансова переросте у політичну. Ймовірно, на новорічні свята буде певне завмирання монетарної політики. З нового року треба очікувати певних м’яких кроків з боку Ердогана щодо налагодження та вирівнювання ситуації у рамках тієї політики, яку він вів досі.

Фото: wikimedia.org