"8 з 10 чоловіків шкодують, що мало часу приділяли дітям" — експерти про відповідальне татівство

"8 з 10 чоловіків шкодують, що мало часу приділяли дітям" — експерти про відповідальне татівство

20 жовтня відбудеться з'їзд представників ТаtоHub з регіонів. Про відповідальне татівство та як у цьому допомагає проєкт ТаtоHub, в ефірі Радіо "Культура" розповідають координаторка проєкту "ЄС за гендерну рівність: разом проти гендерних стереотипів та гендерно-зумовленого насильства" Валерія Таран-Гайдук та комунікаційний менеджер ТаtоHub, тато-блогер Олександр Остапа.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Що таке ТаtоHub і як він функціонує?

"ТаtоHub. Київ — це простір для теперішніх і майбутніх татів, куди вони приходять разом із дітьми, проводять разом майстер-класи, ходять в походи, займаються йогою тощо. Важливою складовою таких клубів є освітній компонент. Ми навчаємо татів бути відповідальними, розповідаємо про дитячу психологію, партнерські відносини і безконфліктне спілкування в родині. Взагалі ТаtоHub — адаптація міжнародної моделі батьківських шкіл, яка працює над залученням і чоловіків, і хлопців для промотування гендерної рівності, протидії насильству за рахунок створення здорової маскулінності. Тобто чоловік має бути і відповідальним, і чутливим. Він повинен вміти будувати гарні стосунки з дружиною та дітьми. І цей проєкт, який реалізується в Україні, ми як Фонд народонаселення створюємо за цією рекомендацією. Ми адаптуємо цю модель, залучаємо чоловіків-психологів, адже формат спілкування між чоловіками є більш дієвим. Ця модель вже довела свою ефективність, оскільки завдяки позитивному залученню татів діти отримують кращі навички у комунікаціях, краще навчаються у школі, покращується стан здоров'я. До речі, у чоловіків також покращується психічне та фізичне здоров'я, а також стосунки в родині. На жаль, в Україні спостерігається тенденція, де тати недостатньо часу приділяють дітям, і згодом 8 з 10 чоловіків шкодують про це", — прокоментувала Валерія Таран-Гайдук.

Хто може долучитися до ТаtоHub?

"Ми нікого не дискримінуємо, і будь-хто може долучитися до нашого клубу: тата, дідусі, навіть мами. Але потрібно розуміти, що ТаtоHub є 9 в різних містах України з різними форматами: онлайн та офлайн. До онлайн формату дуже легко долучитися, знайшовши нашу групу у Facebook, а офлайн формат треба шукати у своєму місті. Координатори ТаtоHub розкажуть і підкажуть, до яких активностей можна буде долучитися", — поділився Олександр Остапа.

Про захід для ТаtоHub 

"20 жовтня ми збираємо 12 міст діючих ТаtоHub'ів, а також залучаємо й інші міста, які хочуть працювати у цьому напрямку. Цей захід збирає команди, координаторів та комунікаційників, а також психологів, оскільки хочемо змінити не тільки поведінку тих татів, які до нас ходять, а й практики ставлення в громадах, де працюють ТаtоHub'и. Тому комунікаційний момент для нас дуже важливий. Якраз на цьому тренінгу, який відбудеться завтра, ми працюватимемо зі стратегічними комунікаціями ТаtоHub'ів, будемо обмінюватися досвідом, яким чином залучати і працювати з татами. Гратимемо в гру "Розподіл домашніх обов'язків", щоб побачити, наскільки учасники зможуть виконувати одночасно багато завдань, при цьому заспокоюючи немовля. Також визначатимемо, яким чином забезпечувати стійкість ТаtоHub'ів, адже наше завдання залучати місцеві адміністрації в якості наших партнерів. Декілька областей та міст вже підтримують фінансово функціонування ТаtоHubів, зокрема надавши приміщення для їхнього функціонування", — прокоментувала Валерія Таран-Гайдук.

Про розподіл обов'язків у родині

Олександр Остапа вважає, що, на жаль, стереотипне мислення у нас досі активно працює:

"Ті думки, які закладалися протягом років, на кшталт того, що мама оберігає сімейне вогнище і виховує дітей, а тато має заробляти гроші, невірні. Кожному тату треба зрозуміти, що не тільки він хоче і може заробляти гроші. Так само не всі тати не хочуть доглядати за дітьми. Тому потрібно боротися зі стереотипами, щоб показати як круто бути активним татом і будувати партнерські стосунки в родині, які дозволяють розвиватися обом партнерам і разом доглядати за дітьми".

Дайте кілька порад татам, які допоможуть їм стати більш залученими 

За словами Олександра Остапи, якщо людина дійсно захоче бути залученою у виховання дітей, то й мислення, відповідно, змінюється:

"Якихось цільових порад я би зараз не давав, а просто порекомендував би спробувати. Навіть поєднуючи роботу з вихованням дітей, тати відчують покращення настрою, а також психічного та фізичного здоров'я".

Фото: TatoHub, Facebook