Нова формула розрахунку зарплати. Чи збільшаться доходи українців?

Нова формула розрахунку зарплати. Чи збільшаться доходи українців?

Кабінет Міністрів погодив постанову Верховної Ради про зміни до законів, що стосуються оплати праці. Зокрема, з з 1 січня 2022 року оновлять правила нарахування мінімальної заробітної плати. Так людям, які працюють в небезпечних та шкідливих умовах, а також для тим, хто має емоційно-нервове та інтелектуальне навантаження, працю оплачуватимуть у підвищеному розмірі. Працівникам яких професій можуть підвищити заробітну плату в ефірі Українського радіо розповідає кандидатка юридичних наук, доцент, експертка з трудового права Світлана Кожушко.

0:00 0:00
10
1x

Що зміниться при нарахуванні мінімальної заробітної плати

Я хочу, щоб ми розділяли поняття мінімальна заробітна плата і оплата праці. Мінімальна заробітна плата ― це соціальна гарантія держави, на яку можуть розраховувати громадяни України. Її рівень не може бути нижчим. Нині ця сума становить 6000 гривень. Оплата праці ― це дещо інше поняття. Воно включає і заробітну плату, а також надбавки, можуть бути певні премії, які носять чи не носять пенсійний характер.

Нині розглядають питання не мінімальної заробітної плати, а розглядають внесення змін до ст. 100 Кодексу законів про працю України, яка чітко регулює поняття оплати праці для осіб, що мають певне навантаження. За роботу в небезпечних та шкідливих умовах, чи там, де людина отримує емоційно-нервове та інтелектуальне навантаження йде додаткова оплата, але це не впливає на мінімальну заробітну плату в країні загалом. Такі питання можуть бути узгоджені колективними договорами. Наприклад, в Італії немає поняття мінімальна заробітна плата, там йде регулювання на рівні підприємств, галузевих установ та організацій.

Читати далі: "Хочу повернутися": чи є робота для трудових мігрантів в Україні?

Чи всі працедавці дотримуватимуться вимог закону

І нині не всі його дотримуються. Для того, щоб певним чином відійти від податкового навантаження, укладаються договори про трудові відношення, але працівника беруть на неповний робочий час. Тобто є законодавча база, але існують і певні шляхи, щоб відійти від неї. 

Є певні види роботи, коли людина може виготовляти якусь кількість продукції ― це більш виробничий сектор, тоді мінімальна заробітна плата теж може бути нижчою за ту, яка регулюється чинним законодавством. Цим працедавці теж користуються.

Читати далі: Накопичувальна пенсія: коли запрацює і який економічний ефект матиме?

Як довести, що працівник має емоційно-нервове навантаження

Це не зовсім зрозуміло з норм, які зараз будуть впроваджувати. Адже такого поняття як підвищений розмір заробітної плати в правовому полі чинного законодавства не існує. Зрозуміло, що будуть впроваджувати це понятя і визначати певну категорію працівників за посадами, це можуть бути керівники підприємств, установ чи організацій, а також ведучі, редактори, освітяни, які мають комунікацію з людьми. Однак ще невідомо як це можна буде довести.

Зазначимо, за даними Державної служби статистики, у червні 2021 реальна заробітна платня у порівнянні з червнем минулого року зросла майже на 13%. Наразі середня заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій становить 14 313 грн і перевищує мінімальну (6000 грн) у 2,4 раза.

Найбільше заробляють працівники сфери інформації та телекомунікацій (26197 грн) та фінансової та страхової діяльності (22691 грн). Найменше — у тимчасовому розміщуванні й організації харчування (8922 грн).

Найбільше заробляють мешканці Києва (в середньому 26197 грн), найменше — у Кіровоградській області.

Фото: НБУ