Очільник МОЗ Віктор Ляшко: про щеплення дітей і термін придатності вакцини

Очільник МОЗ Віктор Ляшко: про щеплення дітей і термін придатності вакцини

Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко в ефірі Українського радіо розповідає про перебіг вакцинації, чи готова країна до нової хвилі пандемії, як запобігти розповсюдженню штаму вірусу "Дельта".

0:00 0:00
10
1x

Чому влада не захищає населення від вірусу

Є прописані норми і правила, які люди повинні виконувати і дотримуватись. Невиконання цих норм всіма свідомо перекладається на владу. Ми запровадили карантинні обмеження, адаптивний карантин, який дозволяв нам балансувати між жорстким локдауном та роботою певних сфер бізнесу, щоб працювала економіка і не було колапсу системи охорони здоров’я. Адаптивний карантин, який впровадили, зокрема з тими індикаторами, які ми ввели в 2021 році, показав свою ефективність і був високо оцінений європейськими експертами та Європейським регіональним бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я. Ми сьогодні в зеленому рівні епідеміологічної небезпеки з певними карантинними обмеженнями, але зі значно пом’якшеними умовами ― це заслуга експертів, які працювали над адаптивним карантином. Однак жоден документ не буде працювати, якщо його не виконувати. Якщо з самого початку людина, суб’єкт господарської діяльності не буде дотримуватися протиепідемічних норм і не буде створювати умови для їх дотримання, то, повірте, жодне Міністерство не зможе забезпечити контроль у кожному конкретному випадку. Профілактика хвороби ― це в першу чергу суб’єктність людини і кожен повинен потурбуватися про своє здоров’я, а потім думати про здоров’я оточуючих. Саме така командна робота в період карантинних обмежень дає результат. 

Що робить влада, щоб запобігти розповсюдженню штаму  вірусу "Дельта"

Сьогодні, якщо ми подивимося на постанову Кабміну, в якій встановленні карантинні обмеження, то ми побачимо, що люди, які прибувають в Україну або перетинають державний кордон з Російської Федерації, Індії, Великої Британії і Португалії не допускаються на територію країни без додаткового тестування. Ця норма прописана. Додатково, зважаючи на те, що у нас збільшується кількість країн, де зростає число хворих з "Дельта" штамом, ми будемо ініціювати на засіданні уряду постанову, яка буде передбачати більш жорсткі правила до перетину державного кордону людьми, не вакцинованими від коронавірусної хвороби. Ми будемо повертатися до тих норм, що відмінили у червні, зокрема до самоізоляції на визначений період і її завершення після закінчення інкубаційного періоду, який ми будемо зменшувати до 5 днів, а також після тестування. Проте це не буде стосуватися вакцинованих українців та іноземних громадян. Для українців ми сьогодні розглядаємо можливість не йти на самоізоляцію навіть після щеплення однією дозою вакцини. Ми розуміємо, що є придбані путівки, незаплановані відрядження, людина може в екстреному порядку буде вимушеною виїхати за межі України. У нас зараз відкритий 5 етап вакцинації, тобто всі охочі можуть зробити щеплення, у такому випадку людина може не встигнути зробити повний курс щеплень. Проте вакцинуватися варто, адже це захищає здоров’я і унеможливлює тяжкий і середньої тяжкості перебіг коронавірусної хвороби. 

Про 5-й етап вакцинації

У "Дії" ніколи не було запису на вакцинацію. Там можна було записатися в чергу, тоді звідти запрошували, якщо з’являлася можливість імунізуватися або залишкові дози.

5-й етап ― це всі дорослі люди від 18 років, які планують вакцинуватися. Ми повинні наголосити, що ми відкрили цей етап, але це не означає, що всі прийшли 21 липня і отримали щеплення. Це технічно не спроможна зробити жодна медична система, жодної країни світу. Ми відкриваємо 5-й етап і говоримо, що з’являється два механізми: перший ― це запис на вакцинацію на визначений час у пункт щеплення або масовий центр вакцинації, другий ― жива черга, бо коли є запис і хтось не приходить, бригади працюють швидше, є можливість провакцинуватися. Запис може відбуватися через сімейного лікаря, реєстратуру і через медичну інформаційну систему. Зараз на сайті covid19.gov.ua є перелік всіх центрів вакцинації і пунктів щеплення. 

Чи зроблять українцям щеплення 10 мільйонами доз вакцини до кінця літа

Будемо старатися. Фактично залишилося 6 тижнів, і з кожним днем у нас збільшується охоплення щепленнями. Ми плануємо, що кількість вакцинованих буде зростати, зокрема цьому сприяє надходження додаткових партій вакцин і відкриття 5-го етапу. Для нас у Міністерстві охорони здоров’я, яке опікується у першу чергу здоров’ям українців, важливо, щоб вакцина працювала, а це відбувається тільки тоді, коли вона введена в організм людини, в іншому випадку вакцина просто лежить. Знаючи всі фактори, які є в цій кампанії, я задоволений темпами нарощування вакцинації. До кінця цього тижня та на початок наступного в Україні вже точно буде 10 мільйонів доз вакцини, залишиться їх просто вколоти. Одну з обіцянок, яку я говорив у Верховній Раді, коли мене обирали на цю посаду, була про те, що всі охочі будуть мати доступ до щеплень. Я буду старатися виконати свою обіцянку. 

У чому причина збільшення темпів вакцинації

Я роблю свою роботу на посаді Міністра охорони здоров’я і організовую процеси по доставці вакцин, витратних матеріалів, зокрема шприців, а також процес організації щеплень на місцях. Ми запустили всі три платформи: пункти щеплення, вакцинальні центри, мобільні бригади, які працюють з організованими колективами. Є велика підтримка від членів уряду, від Офісу президента України. Ми проводимо селектори, працюємо з Державними обласними адміністраціями, з їхніми головами. Нашими партнерами є регіональні координатори. Це все працює як єдина команда, хоч досить важко буває працювати в таких умовах, але ми розуміємо, для чого ми це робимо. Ми працюємо для результату, а в даному випадку це не кількість охоплення щепленнями, а кількість захищених українців від потенційної загрози, яка очікує Україну.

Чи всі громадяни мають рівний доступ до вакцинації

Так, проблеми є, але ми нарощуємо темпи і збільшуємо кількість місць для проведення щеплень. Я особисто комунікував і це робили мої колеги з Міністерства, щоб були відкриті всі 3200 пунктів щеплень, які у нас визначені в переліку. У четвер я їду у відрядження у декілька областей і реально перевірю деякі пункти щеплення, ніхто не знає, в які саме пункти я планую заїхати, щоб побачити на власні очі, чи є там вакцина. 

Чи потрібно вакцинувати дітей перед початком навчального року

Хочу наголосити, що пандемія, викликана штамом "Дельта",  ― це пандемія невакцинованих. Ми повинні розуміти, що зараз відсоток вакцинованих людей дорослого населення 18+ набагато більший, ніж відсоток вакцинованих і дітей, що перехворіли віком від 0 до 18 років. Коли кажуть, що штам "Дельта" вражає більше молоде населення, то ми повинні говорити про те, що воно менше хворіло і не є вакцинованим на даний період, тому і штам може циркулювати в цій популяції, бо вона для нього більш сприятлива. 

У той же час ми активно аналізуємо події в країнах, де штам "Дельта" розгулявся, зокрема в Великій Британії, Іспанії та Португалії. Ми бачимо, що він все ж вражає і госпіталізує людей похилого віку. Сьогодні дитячі лікарні не переповненні, хоча зростання хворих дітей є. 

Про навчальний рік ми вже говорили з урядом, заслуховували експертів на засіданні Ради національної безпеки та оборони. Міністрам охорони здоров’я і освіти поставили завдання відпрацювати всі алгоритми і сценарії початку навчального року, передбачити всі ризики, а потім представити ці результати. 

Як краще підготуватися до навчального року

У нас є дорожня карта вакцинації. В Україні вакцинація є добровільною, безкоштовною, відповідно до дорожньої карти, яка затвердження Міністерством охорони здоров’я. Зараз ми відкрила 5-тий етап вакцинації, в якому передбачено щеплення для людей від 18 років. Ми говоримо, що поки в чергах є люди старшого покоління і люди з захворюваннями, то вони повинні вакцинуватися першочергово, бо це найбільша група ризику. Тому пріоритетом поки є вакцинація людей з груп ризику. Паралельно з цим зміни в інструкцію виробника Pfizer внесені, уже сьогодні цією вакциною можна щеплювати дітей від 12 років і старше, але ми ще поки не відкривали можливість імунізувати їх вакцинами, придбаними за державний кошт. Так, батьки можуть сьогодні вакцинувати своїх дітей, але у виключних випадках, коли є у цьому потреба. Проте ми ще не говоримо про масову кампанію вакцинації для дітей. Можливо, така кампанія і буде, але всьому свій час. 

Прогноз розвитку епідемії COVID-19 в Україні від НАН

Я не є науковцем, але на рівні міністра охорони здоров’я кажу, що в Україні на фон 13-ти тижневого зниження випадків коронавірусної хвороби, нововиявлених випадків на 14-му тижні зафіксовано більше, ніж було на 13-му. Тобто спадання по кількості випадків зупинилося. Щодо "вибухоподібного" зростання, то, якщо ми дивимося на Нідерланди, Іспанію та Францію, дійсно, за тиждень та відбувалося подібне зростання до показників, які були восени 2020 року. Якщо буде спалах, то він розвиватиметься досить стрімко і на це потрібно буде реагувати. Ми знаємо, що потрібно робити, адаптивний карантин у нас досить швидко виявляє ці спалахи, ми розуміємо як розгортати лікарні для госпіталізації, бо частину таких місць сьогодні ми згорнули, але план їх роботи є. Проте хотілося б не розгортати ці лікарні, а піти зробити щеплення, привести у вакцинальні центри своїх батьків, дідусів та бабусь, щоб спокійно, без паніки, без ажіотажу імунізуватися. 

Скільки в Україні зафіксовано хворих зі штамом "Дельта"

Чотири, але ми очікуємо нових результатів і додаткові ПЦР-тести, які будуть працювати виключно на виявлення штаму "Дельта", щоб оцінити реальну картину

Які вакцини від COVID-19 є в Україні

В Україні 4 вакцини, всі вони визнані ВООЗ, всі безпечні та ефективні: AstraZeneca, CoronaVac, Moderna і Pfizer, де Pfizer ― це назва виробника, а вакцина називається  Comirnaty.

Хто слідкує за якістю вакцини в Україні

Вакцина, яка приходить в Україну ― це ніяке не "звалище", вона визнана Всесвітньою організацією охорони здоров’я, ми не приймаємо вакцину з протемінованою датою виробництва, тому переживати у цьому випадку не потрібно. До того ж в Україні є система фармаконагляду, яка відслідковує продукт за системою якості і холодовому ланцюгу. Кожна вакцина, доставлена в кабінет щеплення, відповідає вимогам холодового ланцюга. Якщо виявляються порушення, тоді вакцина вилучають з обігу. Такі випадки в Україні також зареєстровані, оскільки наша країна не відрізняється від інших. Ми не будемо говорити, що жодного порушення не було зареєстровано, так, ми зафіксували їх, проте не допустили вакцину до використання. 

Який термін придатності вакцин, що постачають в Україну

Вакцина CoronaVac приходить з терміном придатності до 2 років, у неї найбільш тривалий термін придатності, з температурою зберігання +2-+8°C.

Вакцини AstraZeneca, Moderna і Pfizer мають термін придатності 6 місяців, на територію України вони приходять з терміном придатності 4-5 місяців, адже на заводі виробника ще місяць досліджують якість цієї вакцини. Тому проблем з терміном придатності не існує. 

Про незаконну реалізацію вакцини Pfizer

Це було зареєстровано один раз і ми пропрацювали це з Pfizer, а також з Національною поліцією. Я заявляв і буду заявляти, що це кримінальне правопорушення, тому Міністерство охорони здоров’я навіть не береться розслідувати його. Ми написали офіційні звернення і передали їх до Міністерства внутрішніх справ, щоб виявили, чому такий випадок трапився. 

Про ситуацію зі смертю вінничанина, який помер за чотири години після щеплення вакциною Pfizer

Відбувається дуже багато маніпуляцій у випадках, коли є несприятливі події після імунізації, які співпадають з часом загострення тієї чи іншої хвороби. Коли ми говоримо про те, що почалася масова кампанія вакцинації у світі, все почалося з вікових груп населення і досить часто з’являлися випадки, що після щеплення в короткий період часу людина помирала. Це не означає, що вона померла внаслідок вакцинації, це означає, що події співпали в часі. Проте кожен конкретний випадок розглядають окремо, в Україні такі випадки розглядають регіональні групи з оперативного реагування, які доставляють дані, якщо такі випадки призвели досмертельної ситуації, в Національну групу з оперативного реагування. Всі випадки аналізують з базою інших випадків в усіх країнах світу, щоб встановити чи це пов’язано з вакцинацією. 

Сьогодні в Україні постановою Кабміну визначений фонд, який відшкодовує наслідки, заподіяні після вакцинації, тому ми нічого не приховуємо. 

Якщо говорити про даний конкретний випадок, то, на жаль, я зараз не маю результатів. Ми повідомимо про нього додатково, коли завершать розслідування.

Чи є в Україні статистика щодо захворілих та померлих людей, які вакцинувалися

Така аналітика у нас з’явиться. Ми хочемо проаналізувати червень і липень, згодом оприлюднимо інформацію про це з даними за останні два місяці. 

Сьогодні можу сказати про відсотки несприятливих подій після імунізації, адже ми бачимо, що вони не перевищують 5% від усіх проведених щеплень. Мова йде про легкі несприятливі події після імунізації, які характеризуються незначним підвищенням температури, почервонінням у місці проведення щеплення, можуть бути певні алергічні реакції.

Чи готові до третьої хвилі пандемії українські лікарні

Ми не збудуємо стільки інфекційних лікарень, щоб відреагувати на епідемії та пандемії. Ми повинні розуміти, наскільки перепрофільовуються інші лікарні, щоб госпіталізувати всіх, хто буде потребувати і відповідати критеріям госпіталізації. Висновки зроблені. Ми розуміємо, яким чином розгортати. Тепер, якщо це буде відбуватися, то вони розгортатимуться з повним перепрофілюванням. Є лікарні першої хвилі, які сьогодні продовжують приймати хворих на коронавірусну хворобу, але вони працюють по певних відділеннях. Якщо буде зростання випадків, то саме в цих лікарнях буде першочергове перепрофілювання. У подальшому такі лікарні будуть розгортатися. Будемо думати, що ми справимося з тією базою, яка у нас є, у нас підготовлено майже 90 тисяч лікарняних ліжок, з яких 80% забезпечені кисневою терапією.

Фото: Суспільне