Спалахи інфекційних захворювань відбуваються в середньому кожні 5 років — думки фахівців

Спалахи інфекційних захворювань відбуваються в середньому кожні 5 років — думки фахівців

В Україні на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції щороку припадає 98% випадків зараження інфекційними хворобами, кажуть у МОЗ. Прогнозується, що у сезоні 2023-2024 році, який орієнтовно розпочнеться у жовтні, буде високий відсоток захворюваності. За 8 місяців 2023 року зареєстровано 43 випадки кору, із яких 21 у дітей. 

Про наявність вакцин в аптеках та лікарнях, про те, кому потрібно вакцинуватися, розповіли в ефірі Радіо Культура керівник національної програми імунізації МОЗ України Олександр Заіка та лікарка-інфекціоністка Оксана Виговська.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото ілюстративне

Буде розширюватися національний календар щеплень

Є інфекційні захворювання, які, на щастя, керуються засобами імунопрофілактики, констатував Олександр Заіка. Є специфічні вакцини, які попереджають виникненню тяжких ускладнень, що можуть спровокувати ці інфекційні захворювання. "Щороку близько 6 мільйонів інфекційних захворювань реєструються в країні. Понад 90% з них гострі респіраторні вірусні інфекції, до яких належить і грип. Переважна більшість попереджаються шляхом вакцинації". Фахівці нагадують про національний календар профілактичних щеплень, який є обов'язковим в Україні: а це дифтерія, правець, кір, паротит, краснуха, гепатит В, туберкульоз, гемофільна інфекція. При цьому найбільша кількість щеплень припадає на дітей першого року життя і до 18 років. Оксана Виговська розповідає, що це захворювання, які зустрічаються дуже часто, ними легко заразитися і вони мають ускладнення, подеколи з летальними випадками. При вакцинації така особа може захворіти, але не так важко. Олександр Заіка наголошує, що дорослі вакцинуються раз на 10 років від дифтерії та правця. "Це є обов'язкові щеплення. Вони визначені законодавством. Є країни, де цей перелік набагато більший. Ми зараз в Україні над цим також працюємо і будемо розширювати національний календар". 

До початку зростання захворюваності на грип рекомендовано вакцинуватися. А це кінець вересня, початок жовтня

Якщо особа вакцинована, наприклад, від грипу, то це не значить, що вірус до неї не потрапить, наголошує Олександр Заіка, просто людина захищена від тяжких ускладнень. "Ми часто недооцінюємо грип, а наслідки від ускладнення є тяжкими. Особливо серед груп ризику, які можна попередити, вакцинувавшись". Лікарі нагадують, що держава постачає для кожного українця безкоштовно обов'язкові вакцини. Коли мова йде про рекомендовані щеплення, вони за державні кошти не закуповуються, каже Олександр Заіка. "Перші партії вакцини від грипу вже потрапили в аптечну мережу. До початку зростання захворюваності на грип рекомендовано вакцинуватися. А це кінець вересня, початок жовтня. Також вакцинуватися від грипу можна впродовж усього епідсезону". 

За словами Оксани Виговської антивакцинатори були, є і будуть і це наявний факт. Олександр Заіка переконаний, що з ними потрібно працювати і пояснювати наукову позицію. 

Спалахи інфекційних захворювань відбуваються в середньому через 5 років. До дорослих кір потрапляє через не імунізованих дітей

Враховуючи досвід попередніх років, ми можемо відмічати циклічність спалахів інфекційних захворювань, каже Олександр Заіка. "В середньому проходить проміжок у 5 років. Понад 100 тисяч випадків кору було зареєстровано у 2017-2019 роках. Зафіксовано понад 40 летальних випадків серед невакцинованих. Треба, щоб було 95% щеплених осіб і більше серед населення. Є певний прошарок не вакцинованих людей, які сприятливі до цього вірусу. До дорослих він потрапляє через не імунізованих дітей. Зараз ми маємо 50% щеплених серед тих, хто йде в рамках наздоганяючих задля того, аби уникнути чергового спалаху".

"Якщо ви взагалі не пам"ятаєте, чи вакцинувалися — підіть і вакцинуйтеся"

Щепитися можна будь-коли, незалежно від віку і того захворювання, від якого потрібно це зробити, констатує Олександр Заіка. "Якщо ви взагалі не пам"ятаєте, чи вакцинувалися — підіть і вакцинуйтеся, бо це і дешевше, і швидше. Це можна робити разом із сезонною вакцинацією. Зараз всі дані про щеплення потрапляють до електронної системи охорони здоров'я.  Коли є епідемічна небезпека кору, тоді можна вакцинуватися і дорослим. І коли є достатня кількість вакцини в країні". 

Попит вакцинуватися проти правця та гепатиту А

Оксана Виговська розповідає, що зросла кількість бажаючих серед дорослого населення щепитися від правця та гепатиту А. Є попит і на рекомендовані вакцини. Що стосується протипоказань, то це може бути алергічна реакція на той чи інший компонент вакцини, розповідає лікарка-інфекцірністка. "Анафілактичний шок по типу набряку Квінке або гострої кропив'янки. Тому після щеплення особа має впродовж 20-30 хв. перебувати в кабінеті, щоби у разі гострої реакції надати їй допомогу. Може бути і місцева алергічна реакція". Батьки зазвичай попереджають перед вакцинацією про обтяжливий сімейний анамнез, говорять, що у старшої дитини або у них самих була алергія. Якщо реакція трапилася вдома, треба викликати швидку".

В доступі від ковіда є понад 7 мільйонів вакцин 

Ковід нікуди не подівся, наголошує Олександр Заіка і попереджає про можливе сезонне підвищення захворюваності. Тому щеплення від ковіда переходять в розділ рекомендованих. "Захищатися і вакцинуватися від ковіда потрібно. Складається він із двох основних доз і бустерних. Є понад 7 мільйонів вакцин від ковіда в доступі. Є також ці вакцини для дітей від 5 років. Рекомендують щеплюватися людям віком 60+. Там, де це можливо, існують виїзні сесії. Від грипу та ковіду можна вакцинуватися в один день в обидві руки одночасно. Важких реакцій небагато. Використання різних схем не заборонено, а дозволено".