Міненерго повідомило про новий механізм тарифоутворення: до чого готуватися споживачам електроенергії

Міненерго повідомило про новий механізм тарифоутворення: до чого готуватися споживачам електроенергії

З 1 липня Міністерство енергетики планує знову ввести диверсифікацію тарифу на електроенергію. Послуга подорожчає для тих, хто витрачає понад 100 кВт-год (ціна зросте на 30%), а до 100 кВт-год тариф залишиться нинішнім — 1 гривня 68 копійок. У профільному Міністерстві заявляють, що і таке зростання не покриває витрат на виробництво електрики. Розібратися в темі в ефірі Українського радіо допомагає гендиректор Центру дослідження енергетики, енергетичний експерт Олександр Харченко.

0:00 0:00
10
1x

Чи дійсно такий крок захистить соціально вразливі верстви населення

Давайте подивимося на це з кількох боків. По-перше, щоб ми не робили і як би ми не хотіли у пострадянському соціально захищеному просторі все залишити по-старому — це зробити не вдасться, енергетика цього вже не витримує. Якщо ми хочемо рухатися у напрямку до нормальних і цивілізованих практик на ринку, то так чи інакше ми будемо прямувати до ринкових цін. Сьогодні українці не сплачують чесну ціну за електроенергетику — це факт. З іншого боку, безумовно, є велика частина людей, які, як це визначив наразі міністр, є соціально незахищеними, які не заробляють європейські зарплати, не мають достатньо доходів. Це чіткий індикатор, адже, якщо людина має тільки холодильник і телевізор, то споживає лише до 100 кВт. Такі люди дійсно потребують захисту. Мені відомо, що в Міністерстві розробили план, за яким тариф для таких людей має знизитися. І я вважаю, що це може бути достатньо чесним рішенням за умови, що інші громадяни, які отримують європейську заробітну плату, які споживають по 300-500 кВт на місяць, але не знають про вартість тарифів, скільки вони дійсно сплачують за місяць, будуть платити чесну ціну. За моїми підрахунками, вона складає десь 3 гривні 30 копійок - 3 гривні 40 копійок за кВт. Якщо рішення, яке готує Міністерство, буде саме таким, коли 40% людей отримають зниження тарифів, 30% людей, які споживають від 100 до 250 кВт не отримають підвищення, а залишаться у більш-менш тому ж ціновому вікні, а багаті почнуть сплачувати чесну ціну, на мою думку, це буде найбільш правильним рішенням. З одного боку, енергетика як галузь отримує певні кошти, які дозволять сказати про технічне переоснащення і переобладнання того, що ми використовували останні 30 років, бо за весь цей час ми нічого не вкладали, щоб модернізувати обладнання, тому воно вже починає вмирати. З іншого боку — люди, які потребують соціального захисту, будуть повністю захищені. Мені здається, що це найбільш чесна і правильна схема.

Чи відбудеться таким чином класифікація українців

Я сподіваюсь, що це щонайменше буде кроком у цьому напрямку. Бо, якщо люди мають гроші, щоб придбати за 80 тисяч доларів квартиру у новобудові, якщо вони заробляють цілком пристойні гроші і хочуть отримувати якісний сервіс, то треба розуміти, що це коштує грошей. Все у цьому світі, зокрема й електроенергія, коштує грошей. Її виробництво й транспортування забезпечують десятки тисяч людей, роботу яких теж треба оплачувати. Люди дратуються, коли електроенергія зникає і протягом години ситуацію ніхто не може виправити, але насправді для цього іноді потрібні десятки чи навіть сотні людей, які будуть шукати, де трапилася аварія, як все полагодити. Багато років грошей, які йшли на такі цілі, було недостатньо. Сьогодні маємо багато проблем з нашим устаткуванням, які нам доведеться вирішувати. Я вважаю, що люди з соціально незахищених верств мають отримувати електрику дешевше. 

Читати далі: "Біопаливо — перспективна історія для України, але дорожча в 5-7 разів" — експерти про альтернативу тепловій енергетиці

Яким має бути тариф, щоб вирішити проблему зношеності ліній постачання і оновлення енергоблоків

Тут кілька аспектів. Якщо чесно, то, на мою думку, тариф має бути ринковим. Люди, які потребують захисту, мають бути захищеними не лише завдяки механізмам низьких тарифів, але й шляхом адресної допомоги. Але та методологія, яку використовують сьогодні, коли є межа споживання — це правильний напрямок. 

Стан справ в електроенергетиці дійсно поганий. З 73 енергетичних блоків, які працюють на вугіллі, 67 знаходяться у дуже поганому стані. Коли до нас приїжджають іноземні енергетики, то дуже дивуються і питаються, чому у нас досі працюють музейні екземпляри. Це правда. У багатьох країнах Європи ці блоки могли б піти лише в музей, більше нікуди. У тому числі через екологічну складову, адже вони жахливо забруднюють повітря. У десятці найбільш брудних енергоблоків Європи сьогодні знаходяться 3 українські, серед яких і той, що знаходиться на першому місці. Це погана для нас ситуація, адже Європа робить зараз величезний акцент на тому, щоб не забруднювати повітря, щоб змінити тренд в енергетиці. Наприклад, там ви вже не отримаєте жодного кредиту на модернізацію чи побудову вугільних електростанцій. Жоден пристойних європейський банк не фінансуватиме навіть оновлення. Тому ми маємо якомога швидше зрозуміти, яким шляхом будемо виводити вугільні енергоблоки з експлуатації, бо відновлювати їх немає жодного сенсу. Особливо в умовах того, що ми хочемо інтегруватися в ЄС, відключитися від Росії та Білорусі, бо іншого шляху немає. Чим ми його заміщаємо: новими атомними блоками, біомасою, газом, потрібно ухвалити таке рішення і рухатися новим шляхом якомога швидше. Ми маємо розуміти, що Радянський Союз закінчився, все, що тоді побудували в частині вугільної генерації вже померло. По факту вже померло, ми просто на трупах ще підстрибуємо. Тому ситуація доволі складна. Я не заздрю пану міністру, бо все навколо не просто погано, а дуже-дуже погано. Але з іншого боку, якщо його команда впорається з цією кризою і спрямують українську енергетику у напрямок відновлення та модернізації, то це буде фантастично корисно для країни. Адже, коли будується електростанція, то країна отримує потужний поштовх у десятках галузей: у будівництві, машинобудуванні. Кожен енергетичний проект — це сотні мільйонів доларів, а ці гроші йдуть в економіку. 

Читати далі: Україна заборонила імпорт електроенергії з Білорусі та Росії: як зміняться платіжки українців 

Про те, що "Нафтогаз" введе новий сезонний тарифний план для населення

На сьогодні для українців річний контракт від "Нафтогаз" — це дійсно фактично і є механізм соціального захисту.

"Газпром" робить все для того, щоб ціна на газ в Європі була вищою, що неприємно для споживачів. Але в Україні ми маємо механізм, який захищає людей. 

Чи отримуватимуть українці по три платіжки за газ

Все, що знаходиться всередині багатоквартирних будинків — належить співвласникам квартир. Ніхто сьогодні не може без їхньої волі ухвалити рішення і змусити їх за щось сплачувати. Там, де створені ОСББ, ситуація взагалі дуже проста, бо ОСББ має ухвалити подібне рішення. 

Зазначимо, що уряд продовжив дію зобов'язань із забезпечення населення електроенергією, до 30 червня 2021 року ціна залишиться на рівні 1,68 грн/кВт-год.

Фото: pixabay.com