Перша цього року сесія ПАРЄ. Як посилює свої позиції українська делегація?

Перша цього року сесія ПАРЄ. Як посилює свої позиції українська делегація?

Чи усунуть росіян від участі у ПАРЄ, які питання будуть розглядати на сесії та як зміниться стратегія української делегації в ефірі Українського радіо розповідають членкиня постійної делегації України в ПАРЄ, народна депутатка від партії "Слуга народу" Леся Забуранна та членкиня постійної делегації України в ПАРЄ, народна депутатка від партії "Голос" Леся Василенко.

0:00 0:00
10
1x

У Страсбурзі триває сесія Парламентської асамблеї Ради Європи. Україна активно готувалася до неї і анонсувала зміни у тактиці щодо протистояння Росії.  Чи змінилася стратегія української делегації на цій сесії і як саме пояснює Леся Василенко: "Українська делегація на сесії ПАРЄ та будь-якої іншої міжпарламентської платформи має одне завдання: захищати українські інтереси. Там інтереси політичних сил відходять на другий план і з’являться один єдиний національний інтерес. Наша делегація з цим завданням справляється".

"На сьогодні українська делегація під керуванням Марії Мезенцевої однозначно ефективно працює, має власну стратегію і тактику і вже зробила певні важливі кроки. У перший день роботи ми поставили питання оскарження повноважень РФ. Це була єдина країна питання оскарження повноважень якої було поставлено. Ми отримали підтримку для того, щоб цей процес був запущений незважаючи на гібридний формат проведення сесії. Більша частина депутатів працює онлайн і відповідно голосування відбувається онлайн. Проте нам вдалося досягти тієї кількості голосів делегації, які б ініціювали цю процедуру. Ми сподіваємося, що результати роботи моніторингово-регламентного комітету будуть раціональними і на користь нашої країни скасують повноваження РФ. Але в будь-якому випадку буде підготовлена резолюція, у якій буде зазначені усі ті пункти, які порушує російська сторона. Щодо України вона порушує понад 35 резолюцій ПАРЄ. Росія є таким собі негативним рекордсменом в контексті порушення прав людей. Одна з основних стратегій української делегації полягатиме у висвітленні усіх цих елементів. Ми повертаємося до питання Криму шляхом створення неформальної кримської платформи і звертання уваги людей щодо порушення прав людей в Криму та окупованих територіях. У той же час ми хочемо бути ефективними, тому активно працюємо над важливими питаннями для Європи – кліматичних змін, гендерної рівності, захисту прав людей тощо", – додає Леся Забуранна.

На поточній сесії ПАРЄ відбулися вибори нового Генерального секретаря асамблеї. За підсумками Генсеком обрали Деспіну Хатзівассіліу-Цовіліс. На питання, яку позицію вона займає щодо українського питання Леся Забуранна зазначає: "Перед тим, як відбулася процедура виборів заслухали обох кандидатів. Пані Деспіна є першою жінкою, яку обрали на цю посаду  за всю історію існування Асамблеї. Вона є абсолютно достойною кандидаткою. Вона дійсно звертає увагу на проблеми України, оскільки відвідувала Україну і бачила, що відбувається. Під час спілкування з нами вона однозначно заявила, що вважає неприпустимими всі ті порушення прав людей, які відбуваються і на окупованих територіях і в Криму".

ПАРЄ закликала Україну підтримати незалежність та впливовість антикорупційних структур в країні і утриматися від подальших дій, які можуть мати тривалий згубний вплив на незалежність судової системи та верховенство права. "ПАРЄ – це є майданчик фактично підтримки і розвитку нових демократій. Звичайно, усі ці побажання і резолюції та обговорення, які відбуваються тут, носять важливий характер для кожної країни. У порядку денному роботи парламенту в 2021 році одним із пріоритетних питань є саме реформування судової гілки влади і відповідно підсилення антикорупційних інструментів", – наголошує депутатка від "Слуги народу".

На питання, чому до порядку денного сесії не увійшли такі питання як порушення прав людини в окупованому Криму і події у Білорусі Леся Василенко зазначає: "Слід розуміти, що російське лобі працює дуже потужно. Кошти, які виділяє Російська Федерація є колосальними. Це стосується не лише сплати внесків у ці організації чи виділення коштів на роботу представництв, дипломатичних місій, делегацій. Вони стосуються ще й підготовки кадрів від самого початку, а також роботи їхніх дипломатичних представництв в різних країнах. Тому склалася ситуація, коли питання російського порядку денного були краще пропрацьовані. Йдеться не лише про те, що їхні питання увійшли до порядку денного, а й про те, що питання проти РФ не увійшли. Це для них досягнення. Було б добре, якби на наше МЗС виділялося хоча б половина тих ресурсів, які Росія виділяє на своїх дипломатів. Тоді ми зможемо говорити про успіхи та перемоги та повноцінний захист України на міжнародній арені".

Фото: Українська правда