Харківська трагедія: як допомагають постраждалим і хто понесе відповідальність

Харківська трагедія: як допомагають постраждалим і хто понесе відповідальність

21 січня у Харкові сталася масштабна пожежа в будинку для літніх людей, де загинули 15 осіб, а ще 11 постраждали. За даними Харківської ОДА, заклад, де сталася трагедія, не значиться в жодному реєстрі. Подія класифікована як надзвичайна ситуація державного рівня. Наступного дня після пожежі в Офісі президента повідомили, що в регіоні виявили ще 32 подібні заклади, які працювали незаконно. Там перебуває 72 наркозалежних та 218 літніх людей, що потребують догляду. Частину з цих людей переведуть до комунальних закладів, надалі планують підготувати законодавчу базу для надання дозволів на роботу закладів, що пропонують соціальні послуги з догляду за літніми людьми. Очільник Національної поліції Ігор Клименко заявив, що правоохоронці та місцеві органи влади почали перевіряти діяльність подібних закладів та скарги на них. Чому досі не було реєстру, хто має контролювати наявність реєстрації та ліцензії у геріатричних та реабілітаційних закладах в ефірі Українського радіо розповідає уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська та заступниця Харківського міського голови з питань охорони здоровʼя та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан.

Чому сталася ця трагедія 

"Такі заклади поза законом тому, що закон не врегульовує їх діяльність. Це, мабуть, наша національна традиція — реагувати на трагедії, а не передбачати їх завчасно. На жаль, тільки після втрати людини ми починаємо займатися тим, що написано, наприклад, в Положенні про Міністерство соціальної політики. Насправді Міністерство соціальної політики відповідає за те, щоб літні люди могли опинитися в хороших умовах і отримати відповідну допомогу у випадку, коли цим не може забезпечити родина. Тому Міністерство соціальної політики відповідає за те, що не виконує свої повноваження. Те, що для влади стало відкриттям існування таких закладів, я б сказала, що це не правда. Про це знають всі. В інтернеті досить легко можна знайти такі заклади.

Тут має бути суспільна дискусія і суспільний осуд не тільки цього Міністра соціальної політики. Це проблема, яка не сьогодні виникла, не вчора. Ми писали про те, що такі заклади існують, але держава нічого не зробила, щоб вирішити це питання. У нас скрутне економічне становище і побудувати більше комунальних закладів немає можливості. Тому держава має делегувати свої обов’язки приватним закладам, але тоді мають бути певні правила, завдяки яким літні люди будуть почувати себе комфортно. Держава має вирішити це питання комплексним підходом, тобто перевіряти не лише пожежну безпеку таких закладів, а й медичне обслуговування, харчування і т.д.", — коментує ситуацію Валерія Лутковська.

Що потрібно для створення реєстру для закладів, що пропонують соціальні послуги з догляду за літніми людьми

"Створення реєстру — це хороша ідея, але вони повинні зберігати інформацію не лише про те, що створенні комунальні і приватні заклади. Бажано, щоб там були дані про те, які послуги держава передасть закладам. Тобто люди повинні розуміти, де краще годують, в якому закладі ліпше медичне забезпечення, де є лікарі. Наприклад, літній людині потрібна допомога стоматолога, то її мають забезпечити транспортом", — додає пані Лутковська. 

Як почуваються постраждалі у пожежі

"Варто згадати про ще двох людей, які зараз знаходяться у лікарні. Один чоловік має 15% опіків тіла, він одразу до нас потрапив, а інший — поїхав додому, його забрали родичі, але потім він приїхав до нас, адже у нього є опіки вуха, частини шиї і рук. Зараз пацієнти знаходяться у задовільному стані, їм надають усю необхідну допомогу. Якщо говорити, про 4 людей, яких ми розмістили у хоспісі, то там інша історія. Там люди похилого віку з хронічними хворобами, у них немає ушкоджень після пожежі, але вони вже літні люди, які мають проблеми зі здоров’ям. Це одинокі люди, яким потрібна допомога", — розповідає Світлана Горбунова-Рубан.

Хто несе відповідальність за пожежу

"Всю відповідальність несуть люди, які створили цей проект, бо я навіть не знаю як це назвати, адже це не заклад, а просто приватний будинок, в якому лежали люди. Там не було умов, бо не було лікарів, грамотного персоналу, вогнегасників. Я бачила рекламу цього місця, там навіть були передбачені лікар-терапевт і медсестра, люди, які доглядають за хворими. Я спілкувалася з родичами тих людей, які привезли у наш хоспіс і вони розповіли, що були задоволені умовами. Є попит на цю послугу, на такі заклади" — зазначає заступниця Харківського міського голови.

Додамо, що правоохоронці вже затримали та оголосили про підозру чотирьом людям причетним до роботи закладу, в якому сталася пожежа. 45-річному орендарю будинку обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб. Поліція перевіряє три основні версії пожежі.

Фото: Суспільне. Харків