Академік Сергій Комісаренко про вакцинацію, локдаун та новий штам вірусу

Академік Сергій Комісаренко про вакцинацію, локдаун та новий штам вірусу

Нещодавно в Україні затвердили план вакцинації населення від Covid-19. У першу чергу щеплення робитимуть медикам та людям із найвищим ризиком інфікування. Упродовж наступних двох років планується вакцинувати половину населення, тож вакцину мають отримати 20 млн українців. Документ розробили фахівці Центру громадського здоров’я України разом з експертами ВООЗ та Юнісеф. Про епідемічну ситуацію, перспективу вакцинації українців та новий штам вірусу в ефірі Українського радіо розповів директор Інституту біохімії імені Палладіна, академік Сергій Комісаренко.

0:00 0:00
10
1x

Про те, чи закінчиться пандемія наступного року

"Ми з коронавірусною пандемією зустрілися на початку цього року, на початку січня, дуже несподівано, нібито. Я боюся, що і наступний 2021 рік нам доведеться досить потужно боротися з цим злом. Дуже хотілося б, щоб вже на наступний 2022 рік ми жили зовсім без цього вірусу, щоб він нас не хвилював, як хвилює зараз. Він нас буде хвилювати і в 2021 році, тому що ліків проти цього вірусу досі немає. Ми дуже сподівалися все-таки, що будуть якісь ліки. 

Взагалі є три шляхи боротьби з вірусною інфекцією: специфічні ліки проти цього вірусу, протиепідемічні заходи та вакцина. Ліків та вакцини не було, а були лише протиепічні заходи. Люди сприймали їх по-різному, але зрештою вони були спрямовані на те, щоб попередити розповсюдження вірусу та надати можливість нашим медикам працювати успішно, щоб подолати хворобу у тих людей, у кого вона розвивалася".

Про ліки від коронавірусу

"Є дві групи ліків, які треба зробити проти цього патогена. Перше, це пошук нових ліків, виходячи з молекулярної біології цього вірусу, того, як він розвивається, як потрапляє в організм, як взаємодіє з клітинами хазяїна, як розмножується в цих клітинах. Знаючи про його молекулярну вірусологію, шукають нові ліки. Деякі з цих препаратів, які гальмують розвиток вірусу або навіть його вбивають, вже знайдені. Але, зрештою, те, що вони вбивають цей вірус в культурі клітин, ще не значить, що ці ліки вбивають його в організмі людини".

"Друга група ліків, що було логічно, – це використання тих ліків, які мають дозвіл та їх вже використовували в боротьбі з різними захворюваннями людини, зокрема в боротьбі з патогенами та іншими вірусами, наприклад, вірусами Зіка та Ебола. Їх пробували, використовували, але, на жаль, вони не спрацювали. Ми дуже сподівалися, що за рік будуть знайдені специфічні ліки, які будуть дозволяти нам боротися з цим вірусом, але цього так і не сталося. Тобто поки що є тільки два засоби боротьби з цим вірусом – це протиепідемічні заходи, зокрема карантини, та вакцина. Це фантастичний успіх медико-біологічних наук світових, які дозволили за дуже короткий термін, менше ніж за рік, створити ефективні вакцини".

Втім, Сергій Комісаренко зауважує, що за 2020 рік ми таки наблизилися до успіху, адже достатньо багато дізналися про хворобу, а специфічні ліки проти Covid-19 незабаром мають знайти.

Про новий штам коронавіруса

"Я мушу сказати, що мутації в цьому вірусі відбуваються постійно. Це РНКовий вірус, тобто його геном складається з рибонуклеїнової кислоти, при чому одноланцюгової. Саме тому, на відміну від вірусу грипу, чий геном складається з фрагментів РНК, які можуть переставлятися, в цьому вірусі відбуваються мутації, але значно рідше, ніж в вірусі грипу. Втім, мутації, які в ньому відбувалися, не заторкали головну діючу молекулу, так званий шипоподібний S-протеїн. Цей протеїн відіграє головну роль у взаємодії з клітинами господаря, допомагає злиттю віруса з цією клітиною. Практично всі вакцини спрямовані на те, щоб викликати імунну відповідь проти цього протеїну або його частини, яка зв’язується з рецепторами клітини-мішені. Так от, як правило, мутації не торкаються цього протеїну. Була мутація, яка призвела до того, що цей вірус став більш контагіозним, але це було на самому початку розвитку захворювання. В січні-лютому були лише поодинокі випадки цією мутації, а згодом вона захопила майже весь світ.

Остання мутація, напевне, таки відбулася у Великобританії, тій частині, яка називається Англією. Саме в її південно-східній частині, графстві Кент зокрема, відбулася ця мутація. Напевно, вона відбулася десь у вересні. На неї не дуже звертали увагу, тому що думали, що мутації відбуваються весь час. Ця мутація з вересня набула широкого поширення. На щастя, вона не призвела до збільшення летальності вірусу. Перебіг захворювання не став більш тяжким, мутація не заторкає S-протеїн, тобто вакцини, зроблені проти цього протеїну, будуть продовжувати діяти, імунна відповідь на цю вакцину буде діяти і проти цього мутанта. Але, на жаль, він дуже ефективно поширюється, тому саме у Великобританії ввели драконові міри боротьби з цим вірусом, жорсткі умови карантину".

Про вакцинацію в Україні

"Ми знаємо, що країни, про які ми здебільшого говоримо, – це країни, які закупили цю вакцину. Тобто ще тоді, коли вакцини ще не було на ринку і лише завершувалися клінічні випробування. Відразу після того, як стало відомо, що ці вакцини є ефективними, країни, які мають достатню кількість грошей, почали кредитувати її створення і стали в чергу на її отримання. Як не дивно, першими були ні Сполучені Штати, ні Великобританія щодо кількості вакцин, а найбільше вакцин замовила Канада. В перерахунку на населення, Канада замовила приблизно в п’ять разів більше вакцин, ніж населення країни".

"Україна не закупила поки що жодної вакцини. У нас їх і немає. Які можуть бути джерела отримання вакцини? По-перше, нам обіцяли ВООЗ і програма Covax, що ми отримаємо якусь кількість вакцин. Спочатку йшлося про 20% – п’яту частину – населення. Це приблизно 8 млн громадян. Але чи це 8 млн громадян будуть проімунізовані чи це 8 млн доз вакцини. Якщо це буде вакцина, яку треба буде вводити двічі, то, звичайно, тільки 4 млн отримають вакцину. А нам потрібно проімунізувати понад 30 млн осіб щонайменше".

"Вибір вакцини буде залежати від ефективності, побічних ефектів, вартості та того, наскільки можна зручно її використовувати. От вакцина Pfizer незручна тим, що вона вимагає збереження при дуже низьких температурах – від -70 до -80 градусів. Moderna – вже -20 градусів і трошки нижче. Якщо її зберігати два-три тижні, то можна і в звичайному холодильнику. Вакцину AstraZeneca можна зберігати просто в холодильнику при -5 градусах, вона коштує приблизно 4-5 доларів за дозу, тобто вакцинація коштує 10 доларів. Якщо Україна виділила, як ви пам’ятаєте, 2,6 млрд, то це приблизно 100 млн доларів. За ці гроші можна було б купити курс вакцинації – 10 млн вакцин. Якщо ще 8 млн дасть нам ВООЗ, то це вже 18 млн. Я знаю, що є приватні компанії, які збираються купувати в Китаї вакцину, яка нібито є ефективною, тобто громадяни можуть вакцинуватися за власний кошт".

"Для того, щоб вірус припинив своє активне поширення потрібно було б вакцинувати 65-70% населення. Втім, у нас є антивакцинатори, що є вкрай небезпечно для цих людей і для загалу. Якщо вони не будуть вакцинуватися, то вони створюють небезпеку для інших людей – своїх рідних, своїх друзів, і для самих себе".

Про побічні ефекти

"Вони мене не насторожують, тому що ці прояви існують при різних інших захворюваннях і вакцинаціях. Плюс їх не можна порівняти з перебігом самого захворювання. Воно, на жаль, може бути летальним, перебігати з тяжкими ускладненнями, вкрай небезпечно, що воно може мати дуже великі ускладнення на розум, поведінку, зір. Відомо, що воно проходить погано у людей, які хворі на діабет, але, виявляється, що воно може викликати діабет, може давати ускладнення на нирки, печінку і так далі".

Про те, чи може щеплена людина бути переносником вірусу

"Відповіді на це питання поки немає. І немає відповіді, чи може захворіти щеплена людина знову, але можна передбачити те, що вакцинація буде різною у різних людей, залежно від стану їхнього здоров’я та їхньої імунної відповіді. Те, що вакцинація корисна для будь-якої людини, немає ніяких сумнівів. І немає сумнівів щодо того, що якщо людина перенесла захворювання, то їй однаково обов’язково потрібно вакцинуватися".

Про січневий локдаун

"Будь-який карантин, якщо люди його виконують, призведе до того, що менше людей заразиться, менше людей захворіє і менше людей помре".

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Карантин у школах знижує рівень захворюваності на 30% — Мироненко
Випадків госпіталізації внаслідок ковіду поменшало з появою "Омікрону" — Мироненко
"За останні два роки ми зробили революцію у сфері реабілітації" — Віктор Ляшко
Спалахи інфекційних захворювань відбуваються в середньому кожні 5 років — думки фахівців
Зростання захворюваності на COVID-19 очікується в жовтні-листопаді, дефіциту вакцин немає — імунолог