"Медицина має діяти в межах божественних заповідей": Філарет про аборти, одностатеві шлюби та коронавірус

"Медицина має діяти в межах божественних заповідей": Філарет про аборти, одностатеві шлюби та коронавірус

У ефірі Українського радіо Патріарх Філарет поділився своїми думками з приводу власних найбільших досягнень, коронавірусної хвороби, абортів та того, якою має бути автокефалія для української церкви.

0:00 0:00
10
1x

Про найбільші досягнення

Якщо говорити про досягнення за 25 років мого патріаршества – це створення в Україні Київського патріархату, тобто незалежної церкви. Завдяки тому, що в Україні існує Київський патріархат, Росія не може захопити Україну. Зверніть увагу, в Криму Київський патріархат слабенький, і Росія захопила Крим. Донбас – ситуація інша, там Київський патріархат є, і йде війна. Уже не може [захопити]. А якби Київського патріархату взагалі не було, то не було б і української держави, тому що держава не може існувать без духовної основи.

Про запровадження української літературної мови у богослужінні 

Справа в тому, що української церкви як національної церкви не може існувати без української мови. Моє завдання полягало, насамперед, в тому, щоб забезпечити церкву богослужбовою українською мовою. За ці 25 років я переклав всі богослужбові книги, а їх більше 40 томів. Якби не було цієї богослужбової літератури українською мовою, то української церкви не було б. А тепер, оскільки є богослужбова література українською мовою, українська церква буде існувати назавжди.

Про перенесену коронавірусну хворобу

Чому я захворів на коронавірус? Тому що імунітет слабкий вже в 90 років. Оскільки спротив був слабкий, я і захворів. Лікування проходило в четвертій лікарні. Я дуже вдячний лікарям, які доклали дуже багато зусиль, але вилікували таки мене від цього коронавірусу.

Про підтримку учнів, які зараз в Православній церкві України

На превеликий жаль, вітали, але дуже мало, хоч всі вони без виключення залежали від мене, тому що, якби я не відкрив у свій час духовну академію, вони не отримали б освіти. А не отримали б освіти – не були б не тільки єпископами, але й священиками. Але вони забули про це. Думали, що це природно. А якщо розміркувати, то зовсім не так. Господь їм нагадає в свій час.

Про ставлення до коронавірусу як покарання за гріхи людей, зокрема за одностатеві союзи

Я говорив, що причиною коронавірусу є покарання боже за гріхи. Не за один якийсь гріх, як кажуть за гріх тих одностатевих шлюбів. Ні, не за один, а за, наприклад, корупцію. Подолали? Не подолали. Живуть неправдою. Неправда – гріх? Гріх. І за ці одностатеві шлюби, в тому числі. А не виключно тільки за це. 

Господь карає за гріхи по двом причинам. З одного боку, карає невинних, як, наприклад, попустив страждать Іова Багатостраждального. Правильний був, а страждав. Тому і зараз є люди благочестиві, правильні, але страждають як Іова. А є такі грішники, яких Господь карає за гріхи. Для того, щоб вони навернулися до Бога, бо людина навертається до Бога тоді, коли немає допомоги ні від кого, тоді Бог потрібний. Оці всі страждання змушують людей звертатися до Бога, просити прощення. І Господь прощає їх.

Про захист цивільних союзів одностатевих партнерів Папою

Істина залишається незмінною. Не від Папи залежить, хоч він і вважає себе непогрішимим, але тут він грішить. Тому що одностатеві шлюби є гріхом, і тяжким гріхом, бо за цей гріх Господь спалив Содом і Гомору. Зараз на цьому місці Мертве море, немає нічого живого. Тому істину ніхто не може змінити. Як може чоловік з чоловіком народити дитину? Або жінка з жінкою? Повинен існувати шлюб, встановлений Богом, який народить дітей, а тоді оці одностатеві будуть чужих дітей собі привласнювати. Ви народіть самі своїх дітей. Сама природа, розум говорять, що все це неприродне, незаконне, неістинне.

Про Томос про автокефалію 

Оцим Томосом спотворюється чистота православного віровчення. Чим вона спотворюється? А тим, що дає Константинопольському Патріарху владу більшу, ніж мають інші предстоятелі церков. Тобто своєрідним папою константинопольським патріарх проголошує через цей Томос. Той, хто визнає цей Томос, визнає, що Константинопольський Патріарх вищий не по честі, а по владі, чим інші предстоятелі, а православна церква цього не визнає. По цій причині я відкидаю цей Томос, бо він спотворює чистоту православного віровчення.

Про те, якою має автокефалія

Автокефалія, яку я розумію і яку я чекав від Константинопольського Патріарха, – це ту, яку мають інші православні церкви – грецька, румунська, сербська, болгарська, російська, грузинська, єрусалимська. Отаку я маю на увазі автокефалію. А Томос дає автокефалію, але залежну від Константинопольського Патріарха. Яка ж це автокефалія, якщо українська церква залежить від Константинопольського Патріарха?

Справа в тому, що цей Томос визнає тільки Константинопольський Патріарх, Олександрійський, і Елладська церква (і то багато архієреїв Елладської церкви не згодні з цим Томосом), і більше ніхто. Кіпрська ще. І то там іде зараз із-за цього Томоса боротьба. 

Про образу на усунення від керівництва церквою

Це неправда. Справа в тому, що я стояв за автокефалію української церкви тоді, коли вони ще хлопчиками були. А чому? Тому що Україна стала незалежною державою. А раз Україна стала незалежною державою, то в незалежній державі повинна бути і незалежна церква. 

Для того, щоб виправдати свої неправдиві вчинки посилаються, що "він образився". Я не ображаюся. Істина ніколи нікого не ображала.

Про позицію Москви

Те, що мою позицію підтримує російська церква, і не тільки російська церква, а переважна більшість церков. Чому російська церква підтримує, грузинська, сербська? Тому що я відстоюю правдиву автокефалію і не допускаю в православ’ї переваги влади Константинопольського Патріарха. Тому Москва підтримує, але не тільки Москва.

Про титулування

Я був, є і буду до смерті Патріархом. Не почесним, а дійсним Патріархом. Ми вийшли зі складу ПЦУ із-за того Томосу, який отримала ця церква. У нас продовжує існувати Київський патріархат. Я є Патріархом цього патріархату. Маленький він? Маленький. Але загадаємо 1991 рік. Тоді українська церква теж була не більшою, але стала найбільшою церквою і стала основою цієї так званої ПЦУ.

Про зняття української православної церкви Київського патріархату з реєстрації

В радянські часи православна церква не тільки не мала ніяких прав, а була гнаною, але ж вона існувала і перемогла. Так і зараз незаконно нас зняли з реєстрації [15 грудня 2018 року юридично УПЦ КП припинив існування - ред.], але ми існуємо. І будемо існувати. Влада міняється, а церква залишається.

Ми вже в усі суди подали і добиваємося, щоб нам відновили реєстрацію. Не перереєстрували, тому що ми не є новою церквою. Ми продовжуємо існувать такою ж церковою, якою вона була до отримання цього Томосу. 

Влада міняється, сьогодні ця влада не реєструє, а прийде нова влада, яка зареєструє. 

Про аборти

Аборти є вбивство. А вбивство є гріхом. В утробі матері дитина живий організм? Живий. Якщо ви знищите цей живий організм, ви вбили майбутню людину? Вбили. А вбивство є гріхом.

Про аборти у разі патології та небезпеки для життя жінки

Тут може допомогти тільки медицина, але з умовою, що медицина буде діяти в межах божественних заповідей. Сам аборт є вбивством. Церква засуджує. Жінки, які мають совість, приходять на сповідь і каються в тому, що вони зробили аборт. Якщо вони каються в аборті, значить совість, голос Божий, мучить. Ось вам і відповідь.

Про ситуацію на Донбасі

Донбас – це українська земля. На Донбасі нема жодного російського села – всі села українські. Оскільки це українська земля, вона повинна належати до України. Я українець, народився на українській землі і буду захищати українську землю до смерті. Мир можна встановити шляхом правди. І Росія повинна стати на шлях правди, і ми повинні йти дорогою правди. Тільки правда може задовольнити і одну, і другу сторони.

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
Релігійна свобода закінчується там, де починається "русскій мір" — Єленський
Досвід Боснії та Герцеговини може стати цінним уроком для України — Ібішевіч
"Ми намагаємося повернути в Лавру справжню українську історію" — Остапенко
Роль Філарета у відновленні історичної справедливості для Української церкви величезна — Філіпович