"Ми намагаємося повернути в Лавру справжню українську історію" — Остапенко

"Ми намагаємося повернути в Лавру справжню українську історію" — Остапенко

Нинішні події у Києво-Печерській лаврі – це повернення саме української святині українському народу. Таким чином генеральний директор Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Максим Остапенко оцінив в інтерв'ю Українському Радіо те, що відбувається стосовно Лаври. "Ми зараз із колективом передусім намагаємося повернути справжню українську історію в Лавру", – наголосив Остапенко. Він розповів: ім'я і портрети козацьких титарів, які розбудовували і відновлювали Лавру, були раніше взагалі зшкрябані зі стін Успенського собору. "І так на кожному кроці ми бачимо, як Росія намагалася захопити цю Національну святиню", – зауважує Остапенко. І додає: "зараз відбувається "контрнаступ" у Києво-Печерській лаврі, тому що крім російського імперського наративу там був ще радянсько-КГБіський наратив, який, на жаль, втілювала частина УПЦ МП".  

0:00 0:00
10
1x

Комплекс Києво-Печерської лаври. Фото: wikimedia.org

"Ми зараз намагаємося повернути в Лавру справжню українську історію"

– Ви очолюєте Національний заповідник "Києво-Печерська лавра". Що зараз там відбувається і чи вдалося вам досягти цілей, які ви ставили?

Це не мій особистий вибір. Це було свого роду завдання, яке поставив міністр культури Олександр Ткаченко (тодішній міністр культури України – ред). До цього я 14 місяців перебував у лавах ЗСУ і, власне, розраховував займатися іншими справами. Але на державному рівні було ухвалено рішення, що треба зараз якийсь мій досвід, креативні підходи застосувати в Києво-Печерській Лаврі, в якій було запущено процес повернення української святині українському народу. Тому що дуже багато людей вважають, що Лавра – це "плід русского міра", це святиня РПЦ. Маю на увазі, у світі цей стереотип сформований і достатньо давно. Хоча, коли я почав вивчати Лавру, її пам'ятки, я почав розуміти, що Києво-Печерська лавра – це найдавніша, найбільша українська святиня, яка була фактично захоплена після Мазепи. І в цій глибоко українській святині, по суті, знищувалися дуже тривалий час усі прояви українського православ'я, українського християнства, яке теж значною мірою пов'язане з Лаврою. Знищувалися всі ознаки належності цієї святині до України. І ми зараз із колективом передусім намагаємося повернути український наратив, справжню українську історію в Лавру. Тому що там буквально на кожному кроці були присутні маркери "руського міра". І нам вдається повертати. Ми повертаємо ім'я Мазепи, Костянтина Острозького. Намагаємося повернути імена козацьких митрополитів Никифора Тура і Єлисея Плетенецького, яких в Україні взагалі практично ніхто не чув навіть серед інтелектуалів. А це люди, які зробили неймовірний внесок в українську культуру, духовність і державність. Ці імена століттями, 300 років зачищулися, викреслювалися зі списків. Петру Могилі було оголошено анафему в російській церкві, також як Івану Мазепі. Ім'я і портрети козацьких титарів, які розбудовували і відновлювали Лавру, були знищені повністю – замальовані, а потім взагалі зшкрябані зі стін Успенського собору. І так на кожному кроці ми бачимо, як Росія намагалася захопити цю Національну святиню. І зараз відбувається "контрнаступ" у Києво-Печерській лаврі, тому що крім російського імперського наративу, який 300 років тому там засів, був ще радянсько-КГБіський наратив, який, на жаль, втілювала частина УПЦ МП, очільники православної церкви, які повністю почали розповідати історії від Кирила Гундяєва ("патріарха РПЦ"). Який є військовим злочинцем, який називає себе християнином, але благословляє вбивство дітей, мирних людей. Це, з одного боку, розриває серце, а з іншого – ми розуміємо, з ким ми боремося. І мені здається, що повернення Києво-Печерської лаври в Україну, в Православну Церкву України, це величезний крок до справжньої незалежності України. Незалежна церква, незалежна Лавра і головне, суспільство має усвідомити важливість збереження власної духовності, власної історичної пам'яті та власних святинь. 

 – А суспільство досі цього не усвідомлює? 

Мої особисті враження з Лаври почалися в квітні 23-го року, коли мене призначили в.о. генерального директора заповідника і разом з комісією Мінкульту ми зайшли в 37 корпус – це галерея до Ближніх печер. Це пам'ятка національного значення, яка веде до однієї з найсакральніших частин Лаври – Ближніх печер, де поховані Нестор Літописець і багато інших українських святих. На цій ділянці був суцільний смітник. Її перетворили в склад якихось торговельних яток із суцільною російською продукцією, портретами Кирила, двоголовими орлами. І тоді я побачив календар Києво-Печерської лаври, монастиря УПЦ МП, який в 2023-му році був виданий абсолютно свідомо російською мовою. Значною мірою ми опинилися в епіцентрі "руського міра", який треба викорінювати в першу чергу в головах. Що робити з тими людьми, які десятиліттям вірили російській церкві, яка бреше, яка вбиває? І для них це норма. 

Національний заповідник Києво-Печерської лаври. Фото журналістки Українського Радіо Світлани Мялик

"Усе українське суспільство очікує рішучіших дій нашого парламенту"

– Як викорінити цей "руський мір" з території Лаври?

Я думаю, що все українське суспільство давно очікує більш рішучих законодавчих дій нашого парламенту відносно релігійних та інших структур, які мають зв'язок з країною-агресором. Це треба вирішити один раз політично, жорстко, і показати, хто має право виховувати людей, а хто має відсиджувати тюремні терміни за зраду своєї держави. І дуже важливі зміни в свідомості наших людей відносно тих, хто є прямими колаборантами з Росією. І тут мені здається, що УПЦ МП як була екзархатом РПЦ в Україні, так в прямому підпорядкуванні і залишається. Вони навіть не намагаються шукати діалогу з тим суспільством, яке волає про те, яка несправедливість була вчинена Росією, і наскільки зараз суспільство потребує духовних орієнтирів. Ці люди продовжують, як зомбі, повторювати російські наративи. Тому тут і громадянська позиція, і законодавча позиція має бути більш жорсткою.

Із монастирем Києво-Печерської лаври ми спілкуємося. Ми виграли всі суди першої інстанції. Вони були на користь заповідника. І суди сказали, що немає правових підстав перебування монастиря МП у Києво-Печерській лаврі. Але монастир подав апеляцію, фактично призупинивши рішення першої інстанції. І зараз вже декілька місяців затягує всі процеси, намагається казуїстично, змінюючи адвокатів, змінюючи умови, впливати на рішення або на позицію суддів. 22 січня 2024 року відбувся черговий суд по одному з позовів. І знову затягування. Знову абсурдна ситуація, коли, на жаль, Москва використовує всі шпарини в демократичному устрої. Це трошки засмучує, але в цьому і наша сила. Тому що здолати імперію імперськими методами неможливо. Треба пам'ятати, що ми вільні люди, які мають свої права і обов'язки. І їх треба жорстко відстоювати.

"Історія – гарний вчитель, але в неї погані учні"

– Ви сказали, що триває контрнаступ. Це оці судові справи чи ще щось є? 

Зараз Росія через усі інстанції, включаючи ООН, ЮНЕСКО, інші міжнародні організації намагаються тиснути на український уряд, щоб зупинити розслідування по сепаратистській антидержавницькій діяльності УПЦ МП. Це відбувається на всіх міжнародних майданчиках, зокрема і в Польщі. Через громади Православної церкви Польщі вони намагаються розповідати про "бандерівців, які захоплюють "російські" святині в Україні". Але, Слава Богу, що польський народ об'єднався разом з іншими європейськими країнами і продовжують допомагати Україні. Хоча Росія робить усе, аби розколоти цю єдність. Мені дуже хотілося б, щоб поляки в день відзначення річниці Січневого повстання зрозуміли, що Росія зараз використовує проти України ті ж самі методи, які росіяни використовували проти поляків 161 рік тому. Коли поляків фізично знищували, оголошували зрадниками, ким завгодно, але тільки не борцями за свої права, свої свободи і свою державу. Абсолютно те саме Росія робить зараз. Ми маємо пам'ятати історію. Історія – гарний вчитель, але в неї погані учні. Мені хотілося б, щоб наші люди під час війни почали навчатися. Ми маємо зараз терміново навчитися, екстерном пройти цей історичний урок і далі рухатися по траєкторії дорослої держави, яка розуміє, що Росія – це не просто ворог України, а Росія – це ворог європейської цивілізації. Росія замурувала в буквальному розумінні всі вікна в Європу. 300 років вони їх рубали-рубали, а зараз самі замуровали. І стали просто апендиксом Китаю і цієї комуністичної азійської найгіршої моделі з ГУЛАГами, з концентраційними таборами, з повною відсутністю прав і свобод. Ми маємо розуміти, що Україна зараз стала брамою Європи, яку штурмує східний ворог. І на жаль, давній Схід підживлює зараз Росію, цього ординського монстра, який вчергове намагається знищити європейську цивілізацію. І тільки від єдності європейських народів залежить те, чи залишиться наша цивілізація.

Максим Остапенко. Фото журналістки Українського Радіо Світлани Мялик 

"Верхня лавра повністю позбулася слідів монастиря імені "Паші Мерседеса"

– Люди зараз можуть прийти в Лавру і не бачити там "руського міра"? Куди їм варто йти? 

Так звана Верхня лавра повністю вже позбулася слідів монастиря імені "Паші Мерседеса". Там веде службу Православна Церква України на чолі з намісником монастиря архімандритом Авраамієм. Там відбуваються служби. На жаль, поки що не багато українців ще змогли відновити своє духовне місце в Лаврі, але з кожним місяцем їх стає все більше і більше. В Успенському соборі, в Трапезному соборі відбуваються всі ці служби. Більш того, отець Авраамій разом з частиною монахів, які теж належать до ПЦУ, перебуває в Нижній лаврі, в так званому 70-му корпусі, який раніше займала митрополія УПЦ МП. Зараз там уже Православна Церква України. Але поки триває судова тяганина, монахи УПЦ МП і ті, що не визначилися з позицією, продовжують залишатися в стінах Нижньої лаври і теж ведуть служби. Тобто права вірян УПЦ МП теж не обмежені. 

"Ніхто не може дати гарантії, що під рясами немає погонів ФСБ"

– Вони під час служби згадують очільників РПЦ? 

Офіційно вони сказали, що припинили. Але це все слова. За інформацією від служб, які опікуються питанням церков, немає жодного документу, який би підтвердив, що УПЦ МП припинили своє спілкування з російським патріархатом. Відповідно ставлення до них з боку держави залишається дуже непростим, тому що ніхто не може дати гарантії, що під рясами немає погонів ФСБ. І це треба враховувати кожній людині, яка, на жаль, вимушена продовжувати існувати паралельно з такими людьми.

–  Перепрошую, але це просто театр абсурду якийсь. Чому це досі відбувається в центрі Києва? 

Це продовжується по всій Україні. У нас сотні церков, які належать УПЦ МП. Частина з цих вірян, я впевнений, є українцями. Священників теж. Але у нас величезна кількість людей досі не вірить своїм очам. І це сумно. Але я сподіваюся, що прозріння настане і воно настає насправді.

КОНТЕКСТ

15 листопада 2022 року СБУ відкрила кримінальне провадження щодо співів із прославлянням Росії під час богослужіння у Києво-Печерській Лаврі. 2 грудня 2022 року президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих з Росією.

31 грудня 2022 року закінчився термін угоди про оренду Успенського та Трапезного соборів Українською православною церквою (МП). У відповідь УПЦ (МП) подала позов до суду.

29 березня 2023 року з УПЦ (МП) розірвали договір про оренду Нижньої Лаври.

10 серпня 2023 року Господарський суд Києва зобов'язав УПЦ МП повернути національному заповіднику "Києво-Печерська Лавра" 79 об'єктів із Нижньої Лаври. А 9 серпня цей же суд по іншій справі визнав законним розірвання договору безоплатного користування майном Лаври. Підставою для розірвання стала низка порушень, установлених під час перевірки комісією Міністерства культури та інформаційної політики України і заповідником. 

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
Писанка завжди була оберегом, а не сувеніром — Зоя Сташук
"Її зачитували до дір". Історикиня Абдулаєва про першу кримськотатарську газету "Терджиман"
Дробович: "Читати Булгакова, досліджувати – скільки завгодно… Але не будуть названі на його честь музеї і вулиці"
Релігійна свобода закінчується там, де починається "русскій мір" — Єленський