В ЄС презентували "дорожню карту" виходу з карантину: коли країни відкриють кордони?

В ЄС презентували "дорожню карту" виходу з карантину: коли країни відкриють кордони?

Європарламент пропонує створити "спільний економічний простір" між Євросоюзом та шістьма пострадянськими країнами, учасницями програми "Східне партнерство", включно з Україною. В ЄС це розглядають як частину процесу поступової інтеграції цих країн з Європейським Союзом. А в Європейському Союзі презентували "дорожню карту" виходу з карантину. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма" Юрій Вдовенко.

0:00 0:00
10
1x

"Дорожня карта" виходу з карантину― це офіційний документ, проте, в дійсності, рекомендація. Це не є документ, який зобов’язує національні уряди щось робити. Склалася ситуація, що всі констатують послаблення ЄС як міжнародного актора. Наприклад, як в ситуації з пандемією, коли різні країни почали реагувати у різний спосіб, скасовуючи авіасполучення, закриваючи кордони. Тобто коли це відбувалось несистемно, всі почали критикувати офіційний Брюссель, що він не вживає відповідних кроків. Хоча, насправді, є чіткий розподіл компетенцій, що може відбуватись на загальноєвропейському рівні, які рішення можуть прийматися у Брюсселі, а де національна компенсація. Тому ЄС не мав достатніх інструментів, аби швидко реагувати на події, які відбувались під час поширення пандемії", ― пояснив Юрій Вдовенко.

Вдовенко наголосив, що поява цього документу ― це спроба закликати уряди різних країн до координації дій.

"Тобто зроблені висновки з того, якої шкоди було завдано під час неузгоджених рішень, які приймались, і щоб не відбулось так само під час відміни карантину, створили цей документ. Тому цей документ варто розглядати як реакцію офіційного Брюсселя на ту критику, яка лунає в його адресу, і спроба показати європейську єдність і скоординувати, не перебираючи при цьому національні повноваження", ― сказав він.  

Експерт вважає, що не варто очікувати на те, що зовнішні кордони швидко відкриють.

"Ведуть мову про те, що спочатку спробують відновити сполучення між тими країнами, які менше постраждали, де немає захворюваності. Але чи не призведе це до нового спалаху, ніхто не може спрогнозувати. ЄС дуже обережний у прийнятті будь-яких рішень. І я не говорив би, що варто очікувати, що у травні, червні чи липні ми побачимо відновлення повноцінного сполучення з ЄС", ― пояснив Вдовенко.

Також в Єврокомісії наголосили на важливості того, щоб держави-члени мали загальний підхід до зняття карантину. Зокрема, обмеження повинні зніматися поступово, у кілька кроків. Так, внутрішні державні кордони ЄС повинні бути відкриті одночасно. Зовнішні межі відкриють в другу чергу.

"Новина про "спільний економічний простір"― це поки що навіть не офіційний документ Європейського парламенту. Це фактично проект звіту, який буде дебатуватися. Він з’явився невипадково, тому що місяць тому з’явився інший спільний документ Єврокомісії, Європейської Ради та Європарламенту про політику східного партнерства після 2020 року, який трохи розчарував. Тому зараз Європарламент фактично бере на себе роль провідника інтересів країн  "Східного партнерства" для того, аби спонукати Євросоюз до глибшої інтеграції з цими державами", ― зазначив Вдовенко.

На його думку, це буде більше політичний документ і з його прийняттям не буде означати, що на завтра ми почнемо будувати спільний економічний чи цифровий простір. Структура прийняття рішень в Європейському Союзі досить складна. І важливість тут в тому, щоб до Саміту "Східного партнерства", який планувався на 18 червня, позиція ЄС демонструвала більшу готовність до інтеграції з країнами "Східного партнерства".

Зазначимо,згідно з проектом звіту, законодавці висловили підтримку поступовій інтеграції шести країн в енергетичний союз ЄС, транспортне співтовариство і єдиний цифровий ринок.

Крім того, в області телекомунікацій документ пропонує створити "режим без роумінгу між країнами ЄС і "Східного партнерства" і всередині "Східного партнерства" якомога швидше". Інші пропозиції включають створення університету "Східного партнерства" в Києві.

Парламентський проект звіту також засуджує "незаконні" дії Росії в країнах "Східного партнерства" ― Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Грузії, Молдові та Україні.

Фото: Reuters