Трамп любить переможців. Президенту Зеленському слід говорити про перемогу цінностей – Гопко

Трамп любить переможців. Президенту Зеленському слід говорити про перемогу цінностей – Гопко

Зважаючи на вибори в США, анонсована зустріч Володимира Зеленського з Дональдом Трампом може бути певним шоу. Таку думку в ефірі Українського Радіо висловила ексголова Комітету Верховної Ради 8 скликання у закордонних справах, керівниця Мережі захисту національних інтересів "АНТС", співзасновниця Міжнародного центру української перемоги Ганна Гопко. Україні не слід піддаватися під логіку скандалу, натомість підлаштуватися під ті потреби американців, які щиро вболівають за перемогу в Україні. Потрібно говорити про звільнення Криму та інших окупованих територій для того, щоб Україна могла розпочати відбудову, де ми зможемо забезпечити участь американських компаній. У Республіканській партії є багато державників, які розуміють, що є якась навіжена поведінка, а є стратегічна лінія держави, яка претендує бути лідером вільного світу, – зазначає Гопко.

 

0:00 0:00
10
1x

Дональд Трамп. Фото: Reuters

Рівень емпатії і підтримки залишається дуже високим

Про що домовилися Президент Зеленський і Камала Гарріс?

Дуже важливо, що Президент України говорив про план перемоги для України. Навіть якщо є багато дискусій, що містить цей план, але дуже важливо, що звучить слово перемога. Ми вже почули і від Байдена, що Україна має виграти і від Камали Гарріс, що Україна має перемогти. Раніше ми чули заяви про те, що скільки треба, стільки США будуть з Україною. А тут маємо дуже чіткий сигнал. Зараз вибори в США і питання України є надзвичайно чутливим. Воно стало одним із центральних в обговоренні, як мають поводити себе США у питанні підтримки України. Тому лінія демократів і лінія чинного президента США Байдена з кандидаткою в президенти, щодо підтримки бачення, що Україна має виграти війну – це важливо. Американське суспільство на боці українського народу. Рівень емпатії і підтримки залишається дуже високим, незважаючи на те, що були невеликі зниження підтримки, розхитувалася американська думка. Півроку тому ми виборювали підтримку в розмірі 61 млрд доларів, що спричинило дебати серед різних політичних кіл. Байден продовжив використання грошей згідно з президентських указів, дія яких закінчувалася 30 вересня цього року. Дуже важливо, що до кінця перебування Байдена на посту президента ми маємо використати ці гроші. Зараз ключовим є те, щоб наше Міністерство оборони разом з Пентагоном скоординувало необхідні замовлення. Додатково виділяється 2,4 млрд доларів по іншій програмі, що дасть нам до кінця січня фінансову підтримку і забезпечення. Єдине питання стосується зняття обмежень на удари вглиб РФ далекобійними системами. Це рішення для нас надважливе і ми сподіваємося, що воно буде ухвалене або через Америку, або через американських партнерів. Важливо аби на тлі візиту Зеленського до США відбувалися паралельно зустрічі з іншими лідерами ЄС, представниками так званого Глобального Півдня тощо.

Слід проговорити всі ризики всередині країни

Як зробити так, щоб Україна не була об’єктом у передвиборчих іграх США?

Ми прекрасно розуміємо, наскільки високі ставки. Політтехнологи дивляться, як в ході кампанії використати ту чи іншу ситуацію. Це вже не перша кампанія. Згадаймо 2016 рік, коли Трамп став президентом. Нам потрібно мати імунітет, позбутися будь-яких емоцій і зосередитися на своїх національних інтересах. За весь період вторгнення в Україну, починаючи з 2014 року, ми побачили вже три президентські цикли. Україна націлена на те, щоб нарешті перемогти. Президент має нарешті сформувати національну збірну, тому що зовнішня політика ефективна тоді, коли всі розуміють, які наші топ-пріоритети і як їх адвокатувати. Я сподіваюся, що зустріч Президента з представниками експертної спільноти, аналітичних центрів, громадянського суспільства, демократичної опозиції, ветеранами відбудеться, тому що після цього візиту слід зробити дуже важливі висновки. І це мають бути закриті висновки, оскільки далі на нас чекають ще не одні виклики. Відтак ми маємо всередині країни проговорити всі ризики.

Ганна Гопко. Фото: ФБ-сторінка

Важливо розчепити союз Росії і Китаю шляхом економічних санкцій

Про що була зустріч Андрія Єрмака та Андрія Сибіги з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї?

Ця зустріч для того, щоб на Другому саміті миру побачити Китай. В Україні на найвищому рівні немає ілюзій, що Китай на боці РФ. Перед цим ми бачили заяви Президента, ще коли він був в Сінгапурі, в яких засуджувалося підігрування Китаю Росії. Для Глобального Півдня дуже важливий не китайський план миру, не бразильський, не африканський, а щоб саме довкола українського бачення, 10 пунктів формули Зеленського вибудовувалася міжнародна коаліція в тому, як завершити війну. Ми бачили, як Китай перед Першим самітом миру намагався знівелювати наші зусилля, створюючи альтернативний майданчик, а це спосіб дипломатичної експансії, колонізації країн, які вагаються. Нам потрібно шукати тісніші зв’язки з Японією, з Південною Кореєю, Тайванем та іншими високотехнологічними державами, партнерство з якими допоможе Україні після перемоги стати оборонним хабом Європи і в плані світових технологій бути також в цьому клубі. Дуже важливо розчепити союз Росії і Китаю, тому що Китай використовує Росію, як абсолютно безпринципну державу, яка порушує усі червоні лінії і нехтує міжнародним правом, робить Бучі і Маріуполі. Відтак Китай за спиною Росії виглядає трішки краще. Але насправді  важливо, щоб Китай трішки змінив свою позицію. Економічні важелі проти Китаю  є в США і ЄС. Вони мали би теж допомогти Україні, щоб Китай вів себе по іншому.  

Китай на європейському театрі через військові навчання з Білоруссю посилює свою присутність

Що можна протиставити китайській дипломатичній експансії, крім економічних санкцій?

Якщо в 2014 році це була лише Росія, яка вторглася в Україну, то в 2024 році проти нас воює вже ціла вісь зла, яка інституалізувалася. Китай на європейському театрі через військові навчання з Білоруссю посилює свою присутність. НАТО вже бачить в Китаї загрозу і до нього слід попідходити з позиції жорстких санкцій. Для України слід обмежити присутність Китаю в інвестиціях. Вони дуже хитро роздають нібито безкоштовно різноманітне обладнання в регіонах: монітори, комп’ютери для шкіл, які здійснюють спостереження.  Можливо Верховна Рада в перспективі ухвалить закон про жорсткий контроль в чутливих сферах інвестицій.  

Також є питання газу. Він нібито азербайджанський, але насправді російський. Україні не слід продовжувати цей транзит, оскільки це посилює російський вплив. Те ж саме і з Китаєм. Китай намагається проникнути на різні ринки Європейського Союзу, купуючи уряди. Тому ЄС також має синхронізуватися і у санкціях і у законодавстві. До речі, в Конгресі США вже обговорюють можливість обмеження доступу китайських компаній в США.

Президенту Зеленському потрібно говорити про перемогу цінностей. Трамп любить переможців

Чого можна чекати від зустрічі Володимира Зеленського з Дональдом Трампом? Чи стане вона ще одним скандалом і чи можливо хоча б гіпотетично вийти на якийсь конструктив?

Зважаючи на вибори в США, це буде певне шоу. Ми вже частина такого сценарію, де Трамп і його оточення вважають, що вони отримають якісь електоральні дивіденди від тих заяв і дій, які є далеко не конструктивними. Розуміючи, що Трамп може стати президентом США, і зважаючи, що це буде не перша зустріч Президента України з Трампом, хочеться побажати Володимиру Зеленському мудрості, щоб зрозуміти, як в цьому шоу просунути наші національні інтереси. Ми не повинні піддаватися під логіку скандалу, а підлаштовуватися під ті потреби американців, які щиро вболівають за перемогу в Україні. Президенту Зеленському потрібно говорити про перемогу цінностей. Республіканська партія це також і про християнські цінності. Також це і про прагматизм. Потрібно говорити про звільнення Криму та інших окупованих територій для того, щоб Україна могла говорити про відбудову, де ми зможемо забезпечити через прозорість участь американських компаній. Трамп любить переможців. Відтак слід пояснити, що план перемоги – це план перемоги того самого Трампа. У Республіканській партії є багато державників, які розуміють, що є якась навіжена поведінка, а є стратегічна лінія держави, яка претендує бути лідером вільного світу.

Останні новини
Я готовий, якщо мені прийдуть і скажуть, що дембеля не буде — Казарін про чесну, дорослу розмову між політиками і суспільством
Я готовий, якщо мені прийдуть і скажуть, що дембеля не буде — Казарін про чесну, дорослу розмову між політиками і суспільством
"Справа, в яку я закоханий": історія інженера Віктора Бреня, "батька" телерадіомовлення в Охтирці
"Справа, в яку я закоханий": історія інженера Віктора Бреня, "батька" телерадіомовлення в Охтирці
Пошук себе у музичному покликанні: Sad Novelist випустив альбом "Смуток"
Пошук себе у музичному покликанні: Sad Novelist випустив альбом "Смуток"
Бійці бригади "Рубіж" тримають свої рубежі на відмінно – Отченаш
Бійці бригади "Рубіж" тримають свої рубежі на відмінно – Отченаш
В будь-якій незрозумілій ситуації оберіть себе: MÉLOVIN та iSKra випустили пісню "Обиратиму себе"
В будь-якій незрозумілій ситуації оберіть себе: MÉLOVIN та iSKra випустили пісню "Обиратиму себе"
Новини по темі
Двопартійна підтримка України після виборів збережеться, бо зовнішня політика США залежить і від Конгресу — Преловський
Оплата праці державних службовців залежатиме від рівня складності та відповідальності завдань — Алюшина
Понад 70% граф декларації можуть бути автозаповнені при натисканні однієї кнопки — Павлущик
Різнокольорова тарілка. Усе про харчування та вітаміни від лікарки
Київрада ухвалила рішення назвати сквер у центрі столиці "Сквером Українського Радіо"