Двопартійна підтримка України після виборів збережеться, бо зовнішня політика США залежить і від Конгресу — Преловський

Двопартійна підтримка України після виборів збережеться, бо зовнішня політика США залежить і від Конгресу — Преловський

Республіканська партія на чолі з Дональдом Трампом скористалася візитом Володимира Зеленського до Пенсильванії, аби змобілізувати своїх виборців  і дискредитувати дії демократів, яких звинувачують у нецільовому використанні коштів платників податків. Це в ефірі Українського Радіо аналізує асоційований експерт Інституту Американістики. Олег Преловський. На його думку випади Дональда Трампа на адресу українського керівництва є показником його підсвідомого мислення, що він вже не хоче загравати зі своїм електоратом, а буде напряму подавати таку інформацію, аби вони зрештою проголосували за нього. Його виборець, на жаль, в більшості випадків не перевіряє фактів, а вірить в те, що йому каже Трамп. Маніпулювання громадськістю – це те, що вміє робити Трамп. І, на жаль, тут програють і українські медіа, і українська діаспора, - резюмував експерт.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото president.gov.ua

Чому візит Президента Володимира Зеленського на оборонний завод в Пенсильванії так збурив республіканців? Чи прораховувалися потенційні ризики під час планування поїздки Президента України до США?

Не хочеться вірити в те, що Україна поставила все на те, що в США стовідсотково переможуть демократи і вже не потрібно бути нейтральною. Очевидно, що тепер усі мости спалено. Питання в тому чи прорахувалися тут українські політики, чи це був стратегічний крок з надією, що усі ці зустрічі відбудуться і Україна готова тримати баланс і зацікавлена в інтересі Трампа і його команди.

Республіканська партія могла скористатися з цієї можливості, аби утримати своїх виборців. Варто звернути увагу на те, що сказав Трамп на своєму мітингу в Північній Кароліні. Він зазначив, що Україна – це країна, якої вже не існує і крім того, звинуватив Президента Зеленського у використанні брудних маленьких випадів щодо самого Трампа. Тобто тут іде і офіційна позиція партії і різні різкі заяви від її представників, аби змотивувати свого виборця мобілізуватися як відповідь на такі гострі події і таким чином отримати собі такі бажані відсотки. Немає впевненості, що переможе команда демократів, на яку ставить більша частина світу. Тому тут залишається поле, на якому зіграла команда республіканців і в особі Трампа, і в особі Джонсона.

Візит Зеленського до США став дуже зручним приводом для республіканців, аби підірвати рейтинг демократів шляхом звинувачення адміністрації Байдена у нецільовому витрачанні коштів платників податків. Чи спрацює це?

Це вже було. І те, що республіканці іноді використовують моменти розпачу і необхідну їм риторику агресивно. І це не дивно. Щодо використання літаків для перевезення політичних діячів, то тут можливо навіть не було жодного кроку зі сторони демократів, як на це звернули увагу республіканці. Можливо вони самі скористалися з цього моменту, адже Володимир Зеленський поїхав до штату, де, по-перше, чимало українців, плюс там зброя, яка зараз потрібна Україні. Усе зводиться до того, що Україні потрібна перемога. У Пенсильванії очільником штату є демократ. Тобто не могло бути іншої сторони. Питання в тому, чому не було залучено жодного республіканця. Це звісно слід обговорювати. Республіканці надсилають багато запитів, аби перевірити залучення коштів платників податків. Питання в тому, чи встигнуть вони це зробити до виборів, до яких лишається 39 днів. Це дуже мало. А якщо до влади прийдуть знову демократи, то цей процес ще затягнеться. Але ж тоді вже не будуть говорити про імпічмент. Тому як би не користалися з моменту ті самі республіканці, аби причепитися до України та Зеленського і таким чином себе підняти, це масово висвітлюють ті чи інші ЗМІ. Наприклад, New York Times пише про спалені мости між Україною і Республіканською партією США. І тут не йдеться лише про Трампа, але й про його імовірного віцепрезидента Джей Ді Венса. Автор видання не розуміє, чому цей шанс не був використаний. Можливо тут справді стоїть ставка нашої влади на те, що прийдуть демократи, але чи зіграє ця ставка?

Олег Преловський Фото: ФБ-сторінка

Дональд Трамп назвав Володимира Зеленського найкращим продавцем у світі, адже він приїздить ні з чим, а везе звідти 60 млрд доларів. Крім того, Трамп вперше озвучив суть свого таємного мирного плану для України. На думку республіканця найгірша домовленість була би кращою, ніж поточна війна, а Україна мала би щось вже віддати загарбникам. Чому Дональд Трамп змінив свою думку і чи зміниться його риторика в разі перемоги на президентських виборах?

Мене не здивувала фраза, що Трамп не балотуватиметься на наступних виборах в разі програшу. У Трампа є паростки здорового глузду. Коли це стосується його самого. Можливо він вдало використовує свої різні амплуа, але коли офіційним опонентом Трампа був ще Баден, Трамп називав його старим кандидатом, а себе молодшим на противагу Байдену. Через чотири роки Трамп буде у віці сьогоднішнього Байдена. Тому він мислить в розрізі самого себе і це варто врахувати. Тому щодо себе він завжди гратиме задля своєї вигоди. А щодо випадів стосовно українського керівництва, то це вже агресивна риторика, яка в нього виникає через зовнішні чинники. Можливо він би не сказав нічого імпульсивного, якби це була спокійна розмова чи інтерв’ю. Тому такі його випади стосовно України є показником його підсвідомого мислення, що він вже не хоче загравати зі своїм електоратом, а буде напряму подавати таку інформацію, аби вони зрештою проголосували за нього. Його виборець, на жаль, в більшості випадків не перевіряє фактів, а вірить в те, що йому каже Трамп. Тому тут йому дійсно повірять, що  нас воюють вже лише діти і  літні люди. І в цьому є велика проблема. Маніпулювання громадськістю – це те, що вміє робити Трамп. І, на жаль, тут програють і українські медіа, і українська діаспора, яка не раз впливала на думку громадськості за всю історію ХХ століття.

Чи буде реалізована вимога звільнити Оксану Маркарову з посади посла?

Хочеться почути коментар МЗС чи хоча б делегації, яка перебуває в США, тому що зараз поки що немає жодної реакції. Якщо ми дійсно спалили мости, то чи будуть поставлені якісь підпори, аби владнати цю ситуацію. Оксана Маркарова – є цапом відбувайлом в цій ситуації.

Що відомо про зустріч Володимира Зеленського і Джозефа Байдена?

Основний посил зустрічі - це демонстрація мирного плану для України. Крім того, офіційно було оголошено про передачу коштів на зброю. Це і 8 млрд, і 325 млн, які будуть скеровані на амуніцію, ППО та протитанкові ракети.

Чи збережеться двопартійна підтримка України після 5 листопада?

Думаю, збережеться. Зовнішня політика значною мірою залежить від президента. Але не лише від нього. Це також і Конгрес. Важливо мобілізувати представників Сенату і Палати представників, оскільки в Конгресі є коло республіканців, які не підтримують Трампа і виступають за підтримку України.

Останні новини
Черги на житло для ветеранів скорочуються, це єдина ветеранська програма, яка діє ― нардеп Тарасенко
Черги на житло для ветеранів скорочуються, це єдина ветеранська програма, яка діє ― нардеп Тарасенко
Оплата праці державних службовців залежатиме від рівня складності та відповідальності завдань — Альошина
Оплата праці державних службовців залежатиме від рівня складності та відповідальності завдань — Альошина
Понад 70% граф декларації можуть бути автозаповнені при натисканні однієї кнопки — Павлущик
Понад 70% граф декларації можуть бути автозаповнені при натисканні однієї кнопки — Павлущик
Промінь рекомендує: Міша Правильний і Тур з треком "Прем’єр ліга"
Промінь рекомендує: Міша Правильний і Тур з треком "Прем’єр ліга"
Переосмислення пісні на вірш Тараса Шевченка: Probass ∆ Hardi видали трек "Ой по горі роман цвіте"
Переосмислення пісні на вірш Тараса Шевченка: Probass ∆ Hardi видали трек "Ой по горі роман цвіте"
Новини по темі
Оплата праці державних службовців залежатиме від рівня складності та відповідальності завдань — Альошина
Понад 70% граф декларації можуть бути автозаповнені при натисканні однієї кнопки — Павлущик
Різнокольорова тарілка. Усе про харчування та вітаміни від лікарки
Зеленський пропонує, аби ООН нарешті прокинулась — Мартинов
Червоні лінії у протидії Росії є надуманими. Олещук про візит Зеленського до США