Інтерес України у тому, щоб це був грант – Хутор про $50 млрд заморожених російських активів

Інтерес України у тому, щоб це був грант – Хутор про $50 млрд заморожених російських активів

Фінальне рішення щодо надання Україні коштів, які будуть забезпечені прибутками від заморожених російських активів, може бути ухвалене до кінця поточного року, а перші транші –  надійти на початку 2025-го, вважає голова аналітичного центру "Інститут законодавчих ідей" Тетяна Хутор. В ефірі Українського Радіо вона зауважила, що насправді наші партнери дуже затягнули із цим, через різні політичні аспекти. Але зараз це питання знову на часі. І було б дуже добре, якби для України це був не кредит, а грант. По-друге, "щоб Україна мала пріоритетне право і можливість вирішувати на що спрямовувати ці кошти. І третє, щоб ці кошти в тому числі можна було б використовувати на закупівлі зброї, зокрема в українських виробників", – наголосила експертка. Стратегічно ж, вважає Хутор, "нам потрібно дотягнутися до основної суми грошей". А це приблизно 300 млрд доларів знерухомлених активів агресора, які теж можуть бути стягнуті і передані Україні. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: cpd.gov.ua

Україна має шанс отримати кошти до кінця року

Сполучені Штати та Євросоюз "близькі" до рішення надати Україні 50 млрд доларів із заморожених активів РФ, пише Bloomberg. Раніше це рішення залежало від вимог США до ЄС щодо зміцнення законодавства щодо російських санкцій. На якому етапі ці домовленості нині і чому настільки тривалим виявився цей процес? 

Насправді, цей процес мав завершитись до кінця року, Україна мала б отримати вже цю суму. Але, на жаль, втрутилися інші аспекти, які пов'язані з політичною ситуацією в різних країнах. В певних випадках вона пригальмувала ухвалення відповідних рішень, якщо ми говоримо про США. А в певних випадках, якщо ми говоримо про ЄС, вона навпаки підштовхнула до більш  активної діяльності і можливо навіть збільшення сум, які європейські партнери готові контриб'ютити до цих 50 млрд доларів, які нам були обіцяні. Тому така ситуація в нас зараз складається. Але незважаючи на те, що був певний провал по часу, тиша і ніхто не розумів ні організаційно, ні в межах строків, коли це буде реально реалізовано, станом на зараз була нова заява, спільна декларація, яка сьогодні була оприлюднена на сайті президента України. Там якраз зазначено, що цей процес буде зараз активізуватися і все ж таки Україна має шанс отримати ці кошти до кінця року. 

50 млрд доларів – це позика, яка повинна гарантуватися якимись коштами

Про що тоді нині дискутують США і ЄС? Чи дійсно зміцнення законодавства щодо російських санкцій зараз є предметом для дискусій? 

Ми повинні розуміти, що це таке, ці 50 млрд доларів. Це фактично позика, яка надається, і яка повинна гарантуватися якимись коштами. Цими коштами є прибутки від заморожених російських активів, які відповідно можуть генеруватися, якщо основна сума цих активів буде заблокована. Якщо вона буде працювати і приносити відповідні відсотки. Тому США, надаючи велику суму у вигляді такого кредиту, попередньо ця сума сягає близько 20 млрд доларів, хотіли бути переконані, що Євросоюз, на території якого основна сума цих коштів заблокована, не буде знімати санкції і ці кошти в подальшому генеруватимуть прибутки. І основна історія була пов'язана з тим, що ЄС мав змінити своє законодавство, щоб надати більше гарантій, щоб ці кошти точно були заблоковані і точно могли генерувати прибутки в майбутньому. Там було декілька представлено варіантів, яким чином це зробити. Але там втрутилися інші аспекти, зокрема політичні, і Євросоюз, подивившись на США і зрозумівши, яких кроків може чекати від Угорщини, вирішив пришвидшити цей процес. І можливо навіть збільшити свою частку в межах цих 50 мільярдів. Тому що до цього йшлося, що їхня частка також буде близько 20 мільярдів. Зараз вони вже говорять про можливість виділення з власного бюджету близько 35 млрд євро, якщо США буде гальмувати і не долучатися до позики. Це було публічно озвучено. Але також є інформація, що деякі країни виступили проти збільшення частки ЄС в межах цієї домовленості. А певні країни, як Угорщина, запропонували взагалі призупинити весь цей процес і почекати, що ж відбудеться в США. 

Найважливіше – мати узгоджене політичне рішення

Дивна ситуація складається. І в Євросоюзі декларують, що готові виділяти кошти, і в США говорять, що теж готові, але гроші не виділяються. Чому? 

Основне ж – це не тільки проговорити готовність. Готовність передати нам кошти заморожених російських активів була озвучена вже дуже давно. Тому тут найважливіше  – не просто заявити, а мати узгоджене політичне рішення, що так, ми рухаємося в цьому напрямку, і відразу приступати до його реалізації. Тому що в умовах, в яких зараз перебуває Україна, ми не можемо чекати реалізації рішень, про які було заявлено ще на початку року, майже рік. Тому так, насправді наші партнери дуже гальмують, в тому числі через різні політичні аспекти. Але з хорошого можу сказати, що те, що вони спішать із тими 35 млрд євро і що в Євросоюзі все одно намагаються пропушити хоча б цю ідею, це вже для нас є хорошим знаком. Тобто в цьому алгоритмі довкола цих 50 мільярдів кредиту, але сподіваємося, що все таки гранту для України, є хтось, хто активно це просуває.

Кілька тижнів тому Reuters писала про можливі варіанти продовження санкцій. Перший з них передбачає замороження активів на 5 років, які щороку переглядатимуть. Другий варіант – це Єврокомісія пропонує поновлювати замороження активів кожні 36 місяців. І третій варіант – продовжити термін, коли ЄС буде поновлювати всі санкції щодо Росії до 36 місяців. Зараз нагадаю, це відбувається раз на 6 місяців. Який з цих варіантів найвірогідніше може запрацювати? 

Будемо дивитися. Насправді, багато чого ще буде вирішуватися. Але наскільки мені відомо, там обговорюється варіант поновлення їх раз на рік. Хоча, звичайно, для нас і для США була б найбільш вигідна схема, яка передбачає якомога довший строк для поновлення таких санкцій.

Хотів уточнити, 30-35 мільярдів від Євросоюзу і 20 мільярдів від США – це ті суми, які будуть від заморожених активів РФ, правильно?

Ці 35 мільярдів Євросоюз бере зі своїх запасів. Але так, вони йдуть в межах цієї ідеї про 50 мільярдів кредиту, який буде забезпечений майбутніми прибутками. Тобто зараз ці гроші наші партнери беруть зі своїх запасів, а покриватися, виплачуватися вони потім будуть за рахунок прибутків, які генерують заморожені російські активи. Тому для партнерів, які дають гроші, дуже важливо розуміти, що ці кошти потім будуть виплачені назад.

Тетяна Хутор. Фото: facebook/tetiana.khutor

Стратегічно нам потрібно дотягнутися до основної суми грошей

Яка позиція країн "Великої сімки" щодо цього питання? 

Якщо ми говоримо про ці 50 мільярдів, то все одно основні внески робить Євросоюз і США. Решта країн вносять менші внески. Тому нам найбільш цікаві ці 2 гравці, бо від їхній рішень буде залежати і поведінка решти членів. Якщо ж ми говоримо про більші гроші, про основне тіло цих коштів, а йдеться приблизно про 300 мільярдів, то звичайно, для України це більш цікаво. 50 мільярдів – це тактична історія, тому що ці гроші нам допоможуть вистояти і витратити ці кошти певною мірою і на оборону, і на підтримку життєдіяльності країни майбутнього року. Але стратегічно нам потрібно дотягнутися до основної суми грошей. І це все також залежить від рішення G7. Чи буде це наступним кроком після рішення про 50 мільярдів? Дехто може сказати, і звучать вже такі застереження, що 50 млрд кредиту може бути остаточним кроком, що далі наші партнери не підуть. Це як би відкупні для того, щоб призупинити питання конфіскації основної суми коштів. Але це теж все залежить від політичної волі. Тому що технічно, організаційно, яким чином передати що 50 млрд, що 300 млрд, це все залежить від того, чи є бажання це реалізовувати.  Євросоюз, як можливо найбільший кредитор, фактично і володіє основною сумою цих коштів. Я маю на увазі, що на його території заморожена основна сума російських активів. Саме тому кредиторам буде не складно погасити цей кредит, який вони надали за рахунок тих коштів, які у них є. Тому я б сказала, що за політичною волі і за бажання, основна сума в 300 млрд доларів також може бути стягнута і передана  Україні. Те, що ми станом на зараз бачимо по політичній волі, найближчого року це не очікується, це точно. Але ніхто не знає, як буде розвиватись ситуація через рік.

Перші виплати можуть піти з початку 2025 року

Коли ми реально можемо отримати перші транші із цих 50 мільярдів? 

Я думаю, що саме рішення щодо того, яким чином це практично організувати, буде ухвалено до кінця року. Звичайно, все залежить і від американських виборів. Але якщо все йтиме так, як воно йде, то Україна може отримати рішення, механізм і розуміння, як це буде працювати точно до кінця цього року. А перші виплати, відповідно вже мають піти з початку 2025 року. 

Інтерес України у тому, щоб це був не кредит, а грант

А яким чином ці коштів будуть реалізовуватися у нас? У нас будуть якісь обмеження, куди ми не зможемо спрямувати ці гроші? 

Тут питання в тому, що ще ніхто не розуміє навіть, скільки він грошей дасть. Тому точної і чіткої інформації, на що можна витрачати ці кошти, також ще немає. Звичайно є інформація про те, що ці кошти зможуть бути використані і на закупівлю певної зброї, і на підтримку фінансового становища країни. Але дуже важливо розуміти, бо український уряд не залучений до вирішення цих питань. Звичайно, позиція і українського уряду, і інтереси України полягають в тому, щоб по-перше, для України це було точно не кредитом, а грантом. Щоб Україна не була зобов'язана навіть формально виплачувати певні кошти за цим кредитом. Друге, щоб Україна мала пріоритетне право і можливість вирішувати на що спрямовувати ці кошти. І третє, щоб ці кошти в тому числі можна було б використовувати на закупівлі зброї, зокрема в українських виробників. Тобто це інтереси України. А наскільки вони будуть відображені в фінальному рішенні, ми станом на зараз не знаємо і не можемо знати. Але будемо сподіватися, що вони по максимуму будуть відображені в фінальному рішенні і підтриманні, як з боку США, так і з боку ЄС.  

Останні новини
"Я готовий, якщо мені прийдуть і скажуть, що дембеля не буде" — Казарін про чесну дорослу розмову між владою і суспільством
"Я готовий, якщо мені прийдуть і скажуть, що дембеля не буде" — Казарін про чесну дорослу розмову між владою і суспільством
"Справа, в яку я закоханий": історія інженера Віктора Бреня, "батька" телерадіомовлення в Охтирці
"Справа, в яку я закоханий": історія інженера Віктора Бреня, "батька" телерадіомовлення в Охтирці
Пошук себе у музичному покликанні: Sad Novelist випустив альбом "Смуток"
Пошук себе у музичному покликанні: Sad Novelist випустив альбом "Смуток"
Бійці бригади "Рубіж" тримають свої рубежі на відмінно – Отченаш
Бійці бригади "Рубіж" тримають свої рубежі на відмінно – Отченаш
Трамп любить переможців. Президенту Зеленському слід говорити про перемогу цінностей – Гопко
Трамп любить переможців. Президенту Зеленському слід говорити про перемогу цінностей – Гопко
Новини по темі
"Справа, в яку я закоханий": історія інженера Віктора Бреня, "батька" телерадіомовлення в Охтирці
Бійці бригади "Рубіж" тримають свої рубежі на відмінно – Отченаш
Міша Правильний: Якщо хтось вважає себе "лікарем" через музику, то, можливо, з музикою йому треба закінчувати
Державні аукціони поповнили бюджети всіх рівнів на понад 90 млрд гривень – СЕО "Прозорро.Продажі"
Двопартійна підтримка України після виборів збережеться, бо зовнішня політика США залежить і від Конгресу — Преловський