Майже десята частина нерухомих пам'яток України є в Криму — експерти

Майже десята частина нерухомих пам'яток України є в Криму — експерти

В якому стані зараз перебуває культурна спадщина в окупованому Криму і чи можливо її захистити від дій окупантів? Про це в ефірі Радіо Культури розповіли координатор ГО "Таврійська гуманітарна платформа" Андрій Іванець та керівниця Інкерманської археологічної експедиції Інституту археології НАНУ Евеліна Кравченко.

0:00 0:00
10
1x

Андрій Іванець зазначає, що свіжий номер журналу "Пам’ятки України: національна спадщина" загалом розповідає про ситуацію з пам’ятками в цьому дуже важливому регіоні й говорить про загрозу існування таких знакових об’єктів як Ханський палац у Бахчисараї, Національний заповідник "Херсонес Таврійський", Судацька фортеця, музей Лесі Українки в Ялті та інші.

Андрій Іванець наголосив, що Крим — особливе місце в історичному контексті. Його можна вважати півостровом культурних скарбів.

"В Україні формується державний реєстр нерухомих пам’яток. На сьогодні він неповний, але зараз туди занесена 131 тисяча пам’яток, із яких майже десята частина розташована в Криму. Понад 12 тисяч пам’яток, які занесені у цей реєстр, знаходяться в Автономній Республіці Крим і Севастополі. Сам Крим — це 4% території нашої держави, а пам’яток там набагато більше. Така концентрація ще може бути в Києві, чи Львові", — розповів він. 

Андрій Іванець наголосив на тому, що російська окупація — це величезний удар по культурній спадщині.

"Є кричущі випадки. Наприклад, ситуація із Бахчисарайським палацом. Україна у 2013 році внесла його у попередній список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Проте, на превеликий жаль, окупанти вирішили там робити "реставрацію", яка вже нанесла непоправну шкоду цьому єдиному, який зберігся, пам’ятнику палацової архітектури кримськотатарського народу".

"Росія намагається використовувати наші пам’ятки в Криму для того, щоб завдати удару по Україні", — додав він.

Читати також: Як має відбуватися культурна реінтеграція окупованих територій — пояснює Андрій Курков

Експерти також розповіли про ситуацію з колекцією кримських археологічних та історичних скарбів із кількох музеїв Криму, які разом із предметами з музею в Києві на початку лютого 2014 року були тимчасово вивезені до Нідерландів.

"Мені не подобається формування "скіфське золото", яке зараз використовують. З тих артефактів, які зараз знаходяться в Нідерландах, саме скіфських там обмаль. Переважно там артефакти, пов’язані із грецьким етносом, готами, сарматами. Майже всі скіфські речі лежать якраз у Києві. Те, що стосується ситуації з поверненням. Україна потрапила в колізію європейської судової системи. Останнє засідання апеляційного суду взагалі не витримує ніякої критики. Однак це мають коментувати юристи", — розповіла Евеліна Кравченко.

Андрій Ірванець детальніше пояснив цю ситуацію: "Україна вимагала відводу судді, який розглядав це питання. Оскільки до того він був залучений до однієї зі справ, пов’язаної з російськими бізнесовими структурами. Українська сторона пропонувала йому взяти самовідвід. Він відмовився і зараз ця справа триває. Це — українська культурна спадщина, яка відноситься до українського музейного фонду. Це майно необхідно повертати власнику. Цей шанс ще не втрачений, за нього однозначно треба боротися, оскільки правові аргументи в української сторони є потужними. Російська сторона грає на тому, що вони намагаються представити оті незаконні музеї, які сьогодні існують на території Криму, як правонаступників тих музеїв, які передавали це майно на виставку до анексії Криму. У них збереглися всі форми української документації. Вони де-факто не контролюються легальним урядом України, легальними органами влади, тому сьогодні використовуються окупаційним режимом для того, щоб забрати ці артефакти. Якби ці артефакти незаконно передали окупаційним органам влади та їхнім структурам, то виникне питання, що з цими скарбами буде надалі?". 

Андрій Іванець підсумував, що за останні п’ять років у Криму небачений бум археологічної активності: знищують пам’ятки культури та незаконно переміщають музейні цінності до Росії.  "Частина цих пам'яток вже втрачена назавжди", — додав він. 

Нагадаємо, що презентація свіжого номера "Пам’ятки України: національна спадщина" відбудеться 30 вересня в Укрінформі. 

На фото: крайній зліва — Андрій Ірванець, друга зліва — Евеліна Кравченко

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
"Крим стає островом" – Жирохов про удари по авіабазі в Джанкої
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Світлана Остапа: Одне з найбільших досягнень Суспільного — довіра аудиторії
"Гомін Out" радіостендап-шоу повертається на Радіо Промінь