Екс-міністр екології Сергій Курикін про об'єднання двох міністерств: очікування дуже песимістичні

Екс-міністр екології Сергій Курикін про об'єднання двох міністерств: очікування дуже песимістичні

Про доцільність об'єднання міністерства екології та міністерства енергетики говорили в ефірі Українського радіо з колишнім міністром екології та природних ресурсів Сергієм Курикіним.

0:00 0:00
10
1x

"Насправді, очікування дуже песимістичні. Оскільки сьогодні і аналітики, і експерти, і екологічна громадськість сприймають це як підпорядкування сфери природоохорони галузевим інтересам енергетичної галузі. І це є дуже погано", — упевнений Курикін.

Він вважає, що ці побоювання були підтверджені й самим новим очільником об'єднання міністерств Олексієм Оржелем.

"Він зазначив, що це зроблено для того, щоб зняти конфлікт між двома міністерствами. Але питання в тому, що конфлікт породжувався насправді тим, що Міністерство енергетики ніколи не дотримувалося вимог саме екологічних. І на сьогоднішній день, є побоювання, що поєднання двох міністерств в одному спричинить до легкого подолання екологічних застережень стосовно задоволення певних інтересів екологічної галузі", — пояснив екс-міністр.

Він додав, що, перш за все, йдеться про програму розвитку гідроенергетики до 2026 року, про перспективи підняття рівня Олександрівського водосховища до 20 метрів.

"Це конкретна відмітка, проти якої виступало Міністерство за різних урядів. І йдеться, зокрема, про, наприклад, перспективи видобутку сланцевого газу в Україні", — наголосив Курикін.

Водночас старший проектний менеджер Офісу реформ при Кабінеті міністрів України Кирило Клименко в ефірі Українського радіо зауважив, що в урядовій постанові про реорганізацію міністерств йдеться — саме міністерство енергетики якраз приєднується до міністерства екології.  

Нагадаємо, Міністерство енергетики і захисту довкілля стало одним з кількох відомств, яке отримало не лише нового керівника, але й повністю нову структуру.

В одне відомство об'єднали два — Міністерство енергетики та Міністерство екології і природних ресурсів. У сфері відповідальності відомства — як енергетичний баланс країни, енергетична інфраструктура, питання видобутку, імпорту і транспортування енергоносіїв, так і екологія, природні ресурси. Не лише енергетичні, але й водні та лісові.

Сергій Курикін. Фото - УНІАН