Експерт розповів, що відбуватиметься з цінами на картоплю

Експерт розповів, що відбуватиметься з цінами на картоплю

Поки частина українців відзначала День незалежності, інша частина традиційно займалася народним заняттям: викопуванням картоплі. Уже є нарікання на поганий врожай. Очевидно, що зміни клімату лише починають позначатися на наших врожаях, однак на цінах вони вже відчутні. Експерти наголошують, що рівень ціни на картоплю цього року достатньо високий — вдвічі вищий, аніж минулого. Чого чекати цьогоріч, і чи дійсно картопля буде на вагу золота? Про це в ефірі Радіо Промінь розповідає представник "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин.

"Сьогодні ціна на картоплю є достатньо високою. На початку цього місяця вона була дорожчою практично вдвічі (на 97%), ніж минулого року. Зараз завдяки імпорту з Білорусі ціни трохи знизилися. Однак вони залишилися вищими десь на 40–50% у порівнянні з серпнем минулого року", — розповів експерт.

Олег Пендзин наголосив, що сьогодні білоруська картопля є дешевшою, ніж українська на 30%. Нижчі ціни на бульбу також і в Польщі. За його словами, з цих країн варто очікувати імпорту.

"До середини вересня ціна на вітчизняну картоплю впаде ще на 2–2,5 гривні. Після закінчення збору врожаю, коли люди повністю запасуться картоплею до наступного сезону, ціна на неї почне поволі зростати. І таке здорожчання триватиме до березня 2020 року", — відмітив Олег Пендзин.

Експерт також розповів, що серед причин неврожаю української бульби є несприятливі погодні умови, зокрема зливи по всій території України.

Фото: pixabay