Хто регулюватиме ринок ліків в Україні — аналіз від Центру протидії корупції

Хто регулюватиме ринок ліків в Україні — аналіз від Центру протидії корупції

Хто буде серед керівників служби, яка контролює лікарські засоби та обіг наркотиків в Україні, а також чи немає зауважень щодо кандидатів на посаду очільника, розповіла Українському радіо адвокатка, член правління Центру протидії корупції Олена Щербан

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Конкурс ще триває. Частина кандидатів вже відсіялась, проте основні кандидати лишились. Найближчим часом будуть проходити співбесіди. Вони вже пройшли ситуативні завдання, тести на знання законодавства, врешті залишилось три особи, які претендують на цю посаду. І насправді в нас є дуже багато питань, насамперед, до двох кандидатів, які претендують на цю посаду", — повідомила Олена Щербан.

За її словами, Центр протидії корупції найбільше вразило, що один з кандидатів має певні зв'язки і свого часу перебував із злочинною владою на окупованих територіях України, претендував на посаду в так званому уряді "ЛНР" і, як вони побачили з реєстрів, досі має зареєстрований бізнес на території Луганська: "Це пан Шехов, якому, як ми сподіваємось, конкурсна комісія задасть питання щодо його сумнівних зв'язків, адже особа зможе використовувати їх в подальшому. А ні для кого не секрет, що багато ліків в Україну потрапляють контрабандним шляхом з окупованих територій".

"Також дуже багато питань виникало до декларування. Зокрема, до декларацій другого кандидата — пана Литвиненка, який задекларував багато прав на юридичні особи  в той час, коли в нього були відсутні офіційні доходи. Тому цікаво, з яких коштів він міг збільшувати статутний капітал юридичних осіб, якими він володіє", — розповіла адвокатка.

Як вона звертає увагу, є певні зауваження й щодо третього кандидата: "Є інформація, що пан Короленко, до якого питань найменше, наближений до діючої голови Служби Ісаєнко". 

Нагадаємо, сьогодні Національне агентство України з питань державної служби має обрати заступника голови Державної служби України  лікарських засобів та контролю за наркотиками — головного фамацевтичного регулятора країни. 

ФОТО: Facebook Олени Щербан