Що подивитись: літня комедія про туристів та туризм "Моє велике грецьке літо"

Що подивитись: літня комедія про туристів та туризм "Моє велике грецьке літо"

Про стрічку "Моє велике грецьке літо" в ефірі програми "Віра в кіно" на Радіо Промінь розповіла її ведуча Віра Сивачук.

Ведуча:

Віра Сивачук

На щастя, кіно — це не театр. У кіно не закривають сезони, і туди можна ходити цілісінький рік. Отож, продовжуємо список гарних фільмів на літо. Думаю, до нього можна додати романтичну комедію "Моє велике грецьке літо", режисер Дональд Петрі, США–Іспанія, 2010.

Сюжет

Джорджія — американка з грецькими генами і екскурсовод з амбіціями професорки. Або просто зануда, особливо для туристів, які думають про селфі, шопінг, морозиво і пляж замість того, щоб слухати курс із грецької історії. Але Джорджія не здається.

І ось чергова туристична група позіхає під лекцію про афінський Акрополь. Дівчина впевнена: їй не щастить із групою, де немає жодної розумної людини, і з водієм автобуса — дивним хлопцем, який весь час мовчить. А ще у спину дихає колега, який хоче вижити її з турфірми. А ще навколо ледачі греки, які палець об палець не вдарять, не позіхнувши.

Джорджії уривається терпець. "Завершу тур — звільнюся", — пише вона обуреного листа своїй шефині, бо вона ще не знає, що під час екскурсії станеться те, що змінить її плани, ставлення до людей і до самого життя.

Чому треба дивитись?

Пишуть, що це дотепна комедія про кохання. Неправда. Бо романтична лінія така наївна і передбачувана, що усі, крім Джорджії, в курсі уже на початку.

Ні, це дотепна комедія про туризм. Туристи, які скаженіють заради дурнуватого селфі, гіди, які ладні танцювати стриптиз просто в автобусі, і місцеві, які будь-який непотріб зможуть видати за сувенір. Це класика жанру, це смішно, влучно і знайомо, якщо ти бодай раз у житті їздив у автобусний тур, байдуже куди.

"Ми перебуваємо у культурному центрі, а їм треба синтетичні футболки з троянським конем", — обурюється Джорджія. Хоча, звісно, і вона зі своїми сухими лекціями про романтичну історію стає об’єктом для сміху. І звичайно, добра половина жартів — про славнозвісні грецькі лінощі.

Ще одна фішка літніх фільмів – красоти, на тлі яких усе відбувається. У "Моєму великому грецькому літі" з цим усе гаразд. Це перший художній фільм, який дозволили знімати в афінському Акрополі.