Вперше парламент не запобігатиме узурпації влади, і це погана новина для українців — політолог Таран

Вперше парламент не запобігатиме узурпації влади, і це погана новина для українців  — політолог Таран

Вперше за всі роки незалежності парламент не буде контролером виконавчої влади, не запобігатиме узурпації влади, і це погана новина для українців, переконаний політолог, голова Центру "Ейдос" Віктор Таран. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку", прокоментувавши проміжні підсумки парламентських виборів.

Ведучі:

Богдан Буткевич, Христина Стець

"Дійсно, склалась унікальна ситуація — монопартійна більшість. Погана новина для українців — те, що вперше за всі роки незалежності парламент не буде здійснювати свою головну функцію: він не буде контролером виконавчої влади. У нас завжди парламент був в опозиції до президента, і це давало можливість контролювати владу і не узурпувати її повноцінно", — зазначив Віктор Таран.

Політолог зауважив, що опозиція є розрізненою, і це не дає шансів на об’єднання інших партій у парламенті.  

"Крім того, опозиція розрізнена і пересварена між собою, і це не дає їм шансів для об’єднання. Погіршувати цю ситуацію буде те, що у парламенті відсутні норми про діяльність опозиції у парламенті, і опозиція абсолютно не є захищена, її діяльність не є захищена законодавчо. Вони тепер не можуть претендувати на, наприклад, керівництво контролюючих комітетів, як це відбувається у демократичних країнах, і це означає, що і в парламенті, і в країні Зеленський та його більшість можуть робити все, що захочуть", — сказав він.

Нагадаємо, 21 липня в Україні відбулись дострокові парламентські вибори. За місця у Верховній Раді 9-го скликання змагалися 22 політичні сили та майже шість тисяч кандидатів у народні депутати.

Відповідно до даних Національного екзит-полу, до парламенту проходять п'ять партій: "Слуга народу" (44,2%), "Опозиційна платформа – За життя" (11,4%), "Європейська солідарність" (8,8%), ВО "Батьківщина" (7,4%) та "Голос" (6,6%).

Прослухати повну версію.

Фото — rada.gov.ua