Раді пропонують запровадити покарання за невизнання Криму і ОРДЛО українськими

Раді пропонують запровадити покарання за невизнання Криму і ОРДЛО українськими

У Верховній Раді 5 липня зареєстровано законопроект, яким пропонується до складу злочину "Посягання на територіальну цілісність України" додати умисне невизнання Криму та ОРДЛО частиною України. 

Відповідний проект закону під номером 10423 подав голова Верховної Ради Андрій Парубій у співавторстві з депутатками Вікторією Сюмар та Марією Іоновою. 

Проектом пропонується уточнити формулювання статті 110 Кримінального кодексу України, доповнивши склад злочину формулюванням "умисне невизнання належності Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей до території України".

"Текстуальне тлумачення чинної редакції створює незручності у її застосуванні щодо фактів умисного невизнання належності тимчасово окупованих територій до складу території України", — йдеться у пояснювальній записці. 

Сьогодні законопроект передано на розгляд профільного комітету.

Після анексії Росією Криму у квітні 2014 року на частині Донбасу почався військовий конфлікт. Відтоді на території частини Луганської і Донецької областей проводиться антитерористична операція, а з травня 2018 року — операція Об'єднаних сил.

Україна звинувачує Росію у причетності до цього конфлікту і визнала її країною-агресором, проте Москва не визнає, що її військові перебувають на окупованій частині Донбасу.

За даними ООН, в результаті збройного конфлікту на Сході України з квітня 2014 року до кінця 2018 року загинули близько 13 тисяч людей.

Фото: Google Maps