У видавництві "Смолоскип" завтра відзначатимуть День українського футуризму

У видавництві "Смолоскип" завтра відзначатимуть День українського футуризму

Про святкування Дня українського футуризму в ефірі програми "ART-Панорама"розповів його модератор Сергій Пантюк.

Ведуча:

Наталія Тищенко

Вже шостий  рік поспіль  видавництво "Смолоскип" святкує День українського футуризму! 20 квітня, в день народження одного із найвідоміших українських  футуристів – Ґео Шкурупія –зберуться сучасні українські поети, які пам’ятають і радісно скандують: "Футуризм не помер, він живе і тепер!"

"Ґео Шкурупія вважають другим по величині після Михайля Семенка серед українських футуристів. Я з цим трошки не згоден, тому що він дуже окремішний, дуже потужний поет і прозаїк, може, у чомусь він перевершив Семенка, – розповів Сергій Пантюк. – Тому ми вирішили саме в його день святкувати".

Програму Дня українського футуризму організатори розділи на дві частини. Перша – "Вітрина смутку".

"У 12 годині ми будемо у Биківнянському лісі на території заповідника Биківнянські могили вшановувати пам'ять, бо там лежить більшість футуристів: Михайль Семенко, Іван Маловічко, Андрій Михайлюк – вони всі там. Там ми почитаємо їхні вірші і оглянемо виставку, організовану заповідником", – анонсував Сергій Пантюк.

О 16 годині в залі видавництва "Смолоскип" почнеться друга частина свята українського футуризму  – "Вітрина екскурсу і герцю".

"Це змагання, на яке ми запрошуємо молодих поетів. Відбудеться футур-турнір, поети читатимуть вірші у футуристичному стилі, а журі визначатиме кращих, яким вручать книги Семенка, Шкурупія… За перше місце вручать антологію українського авангарду", – поділився Сергій Пантюк.

Неформальне свято Дня українського футуризму було засновано 6 років тому, на 110 річницю від дня народження українського футуриста Ґео Шкурупія.

Раніше на поетичному фестивалі "Віршень" презентували книгу українських перекладів хітів світового року.