5 правил поведінки в соцмережах напередодні виборів

5 правил поведінки в соцмережах напередодні виборів

Віталій Мороз, керівник програм нових медіа Інтерньюз-Україна в ефірі "ДеньПРО" розповів, як поводитися в соцмережах у передвиборчий період, розпізнавати маніпуляції і зберегти свою думку.

Ведучі:

Марія Сизон, Дмитро Захарченко

 

1. Встановіть AdBlock

Якщо ви користуєтеся YouTube без будь-яких додатків, то очевидно, зараз саме той період, коли політичні партії проплачують рекламу на найпопулярніші відео. Коли я дивлюся YouTube, у мене включене блокування реклами через спеціальні плагіни. Якщо завантажити їх і встановити, і тоді ви не будете бачити рекламу, включно з політичною. Я рекомендую всім користувачам встановлювати додатки, що блокують рекламу.

2. Використовуйте VPN

Коли ви заходите як зареєстрований користувач, це розказує про ваші демографічні дані – ваш вік, вашу стать. Але навіть якщо ви зайдете без авторизації, все одно буде видно вашу ІР-адресу, буде видно, що ви з України, якщо тільки ви не використовуєте VPN. Відповідно, на вас будуть таргетувати рекламу, як просто на жителя України, тому ви теж її побачите.

3. Менше користуйтеся соцмережами

Я би радив користувачам зараз, в останній тиждень перед виборами, менше користуватися соцмережами. Я пам’ятаю, що у вересні 2017 року у Британії пройшов цілий місяць без соцмереж, тому що психологи побачили, що соцмережі здійснюють великий вплив на свідомість людей. Люди замикаються, все більше користуються девайсами і не помічають життя навколо.

4. Не лайкайте та не коментуйте політичні дописи

Якщо ж ви не можете не користуватися соцмережами, я рекомендую не вступати в дискусії, не коментувати та не лайкати політичні пости інших користувачів. Тому що якщо ви це робите, алгоритми соцмереж розуміють, що вам ця тематика цікава, і відповідно, дописи про політику від ваших друзів будуть з’являтися у вашій стрічці. Від цього краще утриматися.

5. Приховуйте політичну рекламу

Якщо ви бачите якісь маніпулятивні чи дуже викличні гасла, такі пости можна блокувати, приховувати. Якщо це політична реклама – використовуйте опцію "приховати цю рекламу", тому що вона вам не подобається або нерелевантна вашим інтересам.

Раніше постпред України в Раді Європи Дмитро Кулеба розповів, що українців вганяють у гнів для передвиборчих маніпуляцій.

Фото pixabay.com