Внесення в контракт заборони концертів представника України у РФ виправдане умовами Євробачення – юрист

Внесення в контракт заборони концертів представника України у РФ виправдане умовами Євробачення – юрист

Юрист, експерт з інтелектуальної власності Дмитро Гузій в ефірі "ДеньПРО" роз'яснив ситуацію, що склалася навколо договору з переможницею Нацвідбору на Євробачення–2019 MARUV.

Ведучі:

Марія Сизон, Роман Рудський

Дмитро Гузій зазначив, що не йдеться про "усунення MARUV" від участі у Євробаченні.

"Суспільний мовник нікого не усував. Є інформація, що вчора були проведені перемовини з MARUV, і сторони не досягли розуміння щодо істотних умов участі артистки, тому станом на вчора жодне рішення щодо того, хто поїде, ще не ухвалено мовником", – повідомив юрист.

Експерт додав, що договір, запропонований співачці, був таким же, як і у попередніх роках.

"Ці договори підписувалися у кожному році, вони відповідають правилам Європейської Мовної Спілки (EBU). Немає типового договору EBU, але український суспільний мовник, як член Європейської Мовної Спілки, не може пропонувати той договір, який буде суперечити правилам і вимогам Спілки. Звичайно, юридично є складнощі. Але це юридичні складнощі, а не якась дискримінація чи зловживання юридичними правами", – зазначив експерт.

Дмитро Гузій зауважив, що внесення пункту про заборону концертів у Російській Федерації до контракту, було цілком виправдане умовами Євробачення.

"Є вимога "неполітизації" конкурсу. І зважаючи на той політичний підтекст, який відбувся ще до фіналу, минулого тижня, можна говорити про те, що політизація уже відбулася. Тому я вважаю, що внесення такої умови мовником виправдано саме умовами конкурсу, а не якоюсь примхою мовника", – підсумував юрист.

Нагадаємо, переможниця Національного відбору на Євробачення–2019 MARUV та Суспільний мовник не підписали договір щодо участі співачки в конкурсі.

Очільник Суспільного Зураб Аласанія повідомив, що сьогодні мають розпочатися перемовини з наступним кандидатом, що може представити Україну на Євробаченні–2019 в Ізраїлі, не назвавши власне кандидата.

Колектив Freedom jazz, який у фіналі Нацвідбору зайняв друге місце, сьогодні повідомив на своїй сторінці у Фейсбук, що отримав дзвінок від НТКУ та відмовився від участі у Євробаченні–2019.