Мусієнко: Україні потрібно швидкими темпами нарощувати військово-морську компоненту

Мусієнко: Україні потрібно швидкими темпами нарощувати військово-морську компоненту

Україні потрібно швидкими темпами нарощувати військово-морську компоненту, переконаний керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" він прокоментував, що змінилось відтоді, як російські військові кораблі атакували та полонили українських моряків у Керченській протоці та чи будуть країни–члени НАТО посилювати свою присутність у Чорному морі.

Ведуча:

Тамара Гусейнова

"Багато висновків було зроблено. Навіть мова може йти не стільки про посилення, скільки про проведення навчань. Також ми знаємо, що Сполучені Штати Америки пообіцяли цільове виділення 10 мільйонів доларів на військово-морські сили України. Крім того, наші західні партнери з НАТО пообіцяли і вже виконують план  по інтенсифікації, по частішому заходженню в акваторію Чорного моря кораблів країн-членів НАТО. Були американські, британські кораблі, і зараз очікуються німецькі та нідерландські", — зазначив Олександр Мусієнко.

Олександр Мусієнко зауважив, що поки повною мірою не затверджено стратегічний вектор розвитку військово-морських сил, тому потрібно розраховувати на підтримку наших західних партнерів.

"На жаль, повною мірою не затверджено стратегічний вектор розвитку військово-морських сил України і, як на мене, не передбачено достатнього  під це фінансування. Нам потрібно швидкими темпами нарощувати нашу військово-морську компоненту, але поки що з об’єктивних та суб’єктивних причин ми повною мірою собі цього дозволити не можемо. Відтак, потрібно розраховувати на підтримку наших західних партнерів, які рухаються в кількох напрямках, наприклад,  в питанні надання Україні кораблів".

Нагадаємо, 25 листопада минулого року українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, кораблі з екіпажами були доставлені в Керч. Пізніше в окупованому Сімферополі суд арештував і звинуватив українських моряків у порушенні кордонів Росії. Згодом їх відправили до московських СІЗО. Їм загрожує позбавлення волі за незаконний перетин кордону Росії строком на шість років.

Прослухати повну версію.